12 неща, които очите ви могат да разкажат за вашето здраве

От време на време всеки изпитва неприятни усещания в очите си. За повечето от нас добрата почивка и здравият сън са достатъчни за възстановяване на зрението, но има и някои признаци, които не могат да бъдат пренебрегнати. Събрахме 12 симптома, които са причина да се консултирате с лекар.

1. Бели петна по роговицата на окото.

© depositphotos

Това е доста често срещано явление сред хората, които носят контактни лещи и може да е признак на инфекция на роговицата. Дори малки наранявания на очите, причинени от носенето на контактни лещи, могат да доведат до такава инфекция и след това до язва на роговицата. Хората, които носят лещи с изтекъл срок на годност или ежедневни контактни лещи за дълго време (включително през нощта), са особено изложени на риск.

2. Бял кръг около ириса на окото.

© depositphotos

Най-често това е признак на стареене, което не е причина за притеснение. Но ако сте далеч от пенсионната възраст, бял кръг около ириса може да означава високи нива на холестерол и триглицериди, което често означава повишен риск от инфаркт или инсулт.

3. Зачервени очи.

© depositphotos

Причината за зачервяване на очите може да бъде недостатъчен сън, продължителна работа или излагане на вятър или слънце. Ако очите се зачервят без специална причина, това може да означава такива заболявания като повишено вътреочно налягане (глаукома), високо вътречерепно налягане и диабет.

4. Сухи очи.

© depositphotos

Сухите очи причиняват дискомфорт и сърбеж, а триенето на очите уврежда нежната кожа около тях. Това води до отпускане на клепача и бръчки, а също така увеличава ефекта на въздуха, правейки очите още по-сухи. Най-честата причина за сърбеж в очите е сезонната алергия. Ако прекомерната сухота е придружена от повишена чувствителност към светлина, това може да означава синдром на Sjogren, рядко нарушение на имунната система.

5. Безцветни петна пред очите.

© depositphotos

Такива плаващи частици са особено видими на фона на чисто небе, ослепителен сняг или добре осветена бяла стена. От време на време всеки от нас ги вижда, но рязкото увеличаване на броя им трябва да ви предупреди: това може да е признак на разкъсване или отлепване на ретината.

6. Подути червени очи.

© depositphotos

Това е следствие от умора и липса на сън и често се бърка с признак на инфекция. Такъв симптом може да се появи и при любителите на капки за очи с избелващ ефект. Дългосрочната им употреба може да донесе повече вреда, отколкото полза.

7. Жълтеникаво петно ​​близо до ириса.

© depositphotos

Някои хора забелязват жълтеникава област или подутина на окото бяла, наречена pinguecula. Това е признак на стареене на конюнктивата и се среща главно при възрастни хора. В допълнение, развитието на болестта се провокира от ултравиолетовите лъчи, така че най-често pinguecules се появяват при хора, които прекарват много време на слънце. Това може да се сравни с калус върху кожата. Те се появяват и при системно дразнене от вятър, прах и дим. Pinguecula е безвреден растеж, който няма отрицателен ефект върху зрението.

8. Неволни сълзи.

© depositphotos

Звучи малко парадоксално, но неволните сълзи могат да бъдат признак на сухо око. По този начин окото се опитва да компенсира липсата на влага. Това явление е често срещано сред тези, които прекарват много време пред компютъра или пред телевизора. Изведнъж станало ли е трудно да затворите едното око и да контролирате сълзотворяването му? Това е симптом на парализа на нерва, който контролира мускулите на лицето. Това може да бъде усложнение след вирусна инфекция.

9. Малка тъмна точка на фона на трептящи вълнообразни линии.

© depositphotos

Тези симптоми могат да показват лоша церебрална циркулация. И все пак, точките, които се появяват и изчезват от зрителното поле, показват непрозрачността (разрушаването) на стъкловидното тяло. Най-честата причина е общото стареене на организма. Хората с метаболитни нарушения – диабет, съдови нарушения и любители на диетата – са изложени на риск.

10. Изчезващо изображение в зрителното поле.

© pixabay

Ако от време на време забелязвате дадено изображение да изчезва от определени области на зрителното ви поле, това е признак на очна мигрена. Тя може да бъде придружена от главоболие поради нарушения на мозъчното кръвообращение. Очната мигрена е безвредна. Няма точно обяснение за появата му и няма методи за лечение.

11. Замъглено зрение.

© depositphotos

Късогледството не е единствената причина за замъглено зрение: това може да е признак на диабет. Ако в допълнение към замъгленото зрение забелязвате отблясъци и ореоли около източниците на светлина, това може да означава катаракта – частично или пълно помътняване на лещата на окото

12. Бяло-жълти очи.

© depositphotos

Най-често причината се крие в намаляването на функционалността на черния дроб и жлъчните пътища. Пожълтяването може да се превърне в основния симптом на хепатит.

No Comments Yet

Comments are closed