Какво може да се случи, ако целувате детето си по устните, според науката

Може да е почти невъзможно да устоите да обсипете децата си с любов, но целуването им по устните не е най-здравословният начин да покажете колко много означават за вас. В допълнение към засягането на разбирането им за личните граници, това може да създаде някои рискове за здравето.

1. Може да засегне венците им.

© Kittyfly / Shutterstock.com

Целуването на децата ви по устните, преди млечните им зъби да са се развили, може да бъде особено вредно. Прехвърлянето на слюнка причинява разпространение на бактерии, което може да засегне меките тъкани и венците на вашето дете. Децата могат да развият заболявания на венците поради лоша орална хигиена и целуването на детето по устата може да бъде допълнителен рисков фактор.

2. Може да им причини кариес.

© davidbeckham / Instagram

Кариесът е най-често срещаното хронично заболяване при деца и възрастни и целуването на децата ви по устните може да увеличи шансовете им да развият това състояние. Млечните зъби не са толкова здрави като зъбите на възрастните, което ги прави по-уязвими към бактерии. Тъй като емайлът на млечните зъби е сравнително тънък, той е по-склонен към кариес и гниене.

3. Може да предизвика алергии.

© Jonathan Borba / Unsplash, © Tim Bish / Unsplash

Освен че причинява проблеми със зъбите, целуването на вашето дете по устните може да причини алергични реакции. Това може да бъде особено вредно за новородени бебета. Когато целувате някого, вие несъзнателно пренасяте частици храна или козметични продукти върху кожата му. Вашето новородено може да е алергично към определени храни или изкуствени съставки в продукти за грижа за кожата.

4. Може да отслаби имунната им система.

© Pavel Iukhimetc / Alamy Stock Photo

Целуването на някого по устните може да предаде респираторни вируси. Въпреки че тези вируси може да изглеждат като обикновена настинка, те могат да бъдат опасни за бебетата, тъй като имунната им система все още не е напълно развита. Белите дробове на бебетата са малки и всяка инфекция може да причини проблеми с дишането.

No Comments Yet

Comments are closed