Как 12 спортни легенди се промениха през своята кариера

Когато мислим за Серина Уилямс или Кристиано Роналдо, в умовете ни изникват снимки от пика на кариерите им. Те обаче са се променили значително от правенето на първите си стъпки в света на спорта до сега, както физически, така и професионално. За щастие социалните медии и интернет ни позволяват да следим тяхното развитие, както и да си спомним някои от невероятните им атлетични подвизи и рекордни резултати.

Предлагаме ви да разгледате как тези емблематични спортисти са се трансформирали през годините.

1. Лионел Меси

© ASSOCIATED PRESS / East News, © leomessi / Instagram

Лионел Меси започва кариерата си през 2003 г. Футболен клуб Барселона C, резервен отбор за ФК Барселона. Само след 1 година и само на 17 години, той се присъедини към старшия отбор. До напускането на клуба през 2021 г. той спечели рекордните за клуба 35 трофея.
На 29 ноември 2021 г. Меси спечели своята 7-ма Златна топка, най-престижната индивидуална награда за футболисти, като стана играчът с най-много Златни топки в историята. Той е женен за Антонела Рокуцо, приятелка от детството, и има 3 сина, Тиаго, Матео и Чиро.

2. Серена Уилямс

© EAST NEWS, © Invision / Invision / East News

Серина Уилямс е била класирана като №1 тенисистка в света 8 пъти от 2002 г. насам. Тя притежава няколко рекорда, включително най-много титли от Големия шлем на единично, на двойки и смесени двойки, събрано сред активните играчи.
След като получи признание в спорта, Уилямс стана моден дизайнер, филмов продуцент и филантроп. Тя се омъжи през 2017 г. за съоснователя на Reddit Алексис Оханян и заедно имат дъщеря Алексис Олимпия Оханян-младша.

3. Надя Команечи

© ASSOCIATED PRESS / East News, © AP / Associated Press / East News

Надя Команечи е румънска гимнастичка, известна с това, че е първата гимнастичка, получила перфектен резултат 10,0 на Олимпийските игри. Тя беше само на 14 години, когато постигна това и 3 златни олимпийски медала.
Сега, на 60 годишна възраст, Надя отдавна е пенсионирана, но все още се занимава с гимнастика. Заедно със съпруга си Барт Конър, друг олимпийски златен медалист, тя притежава гимнастическата академия Bart Conner, Perfect 10 Productions и няколко магазина за спортно оборудване.

4. Марта

© BrokenSphere / Wikimedia Commons, © CC BY 3.0, © martavsilva10 / Instagram

Марта Виейра да Силва, известна като Марта, е бразилска футболистка, която често е смятана за най-великата играчка на всички времена. Нейното представяне на терена се отличава отвъд разделението между половете, тъй като тя държи рекорда за най-добър международен голмайстор на Бразилия за двата пола, със 113 голова, и тя беше първият футболист от двата пола, който вкара на 5 издания на Световната купа.
В наши дни Марта играе за базирания в САЩ отбор Орландо Прайд, където срещна своя съотборничка, превърнала се в годеница, Тони Пресли.

5. Кристиано Роналдо

© ASSOCIATED PRESS / East News, © cristiano / Instagram

Откакто попадна под светлината на прожекторите през 2003 г., когато за първи път се присъедини към Манчестър Юнайтед, Кристиано Роналдо счупи безброй рекорди, като най-много международни голове от мъж (общо 115 ).
12 години след като напусна Манчестър Юнайтед, той се завърна през 2021 в английския клуб и на 36 годишна възраст все още се смята за един от най-добрите активни играчи в света. Личният му живот също е пълен с победи. Той има 4 деца и бебета близнаци на път , след като обяви в Instagram, че дългогодишната му партньорка Джорджина Родригес е бременна.

6. Рафаел Надал

© Dubreuil Corinne / ABACA / Abaca / East News, © FILIPPO MONTEFORTE / AFP / East News

Испанският тенисист Рафаел Надал стана професионалист през 2001 на 15-годишна възраст и 4 години по-късно спечели първата си титла от Големият шлем. Пътят му към спортна икона беше насърчен от семейството му с чичо му Тони Надал, който го тренираше през по-голямата част от кариерата му.
Той все още играе и до днес. На всичко отгоре открива тенис академия в Майорка и е активен филантроп. След като се срещат в продължение на 14 години, той се жени за дългогодишната си партньорка Мария Франсиска Перело през 2019 г.

7. Леброн Джеймс

© ASSOCIATED PRESS / East News, © Space Jam: A New Legacy / Warner Animation Group and co-producers

Леброн Джеймс получи прякора „Крал Джеймс“ заради изключителните му изяви като баскетболист. Често сравняван с Майкъл Джордан, Джеймс е единственият играч, способен да спечели първенства на НБА с 3 различни отбора. Играе от 2003 г. и продължава да събира титли, след като спечели четвъртия шампионат през сезон 2019-2020 г.
Наскоро той навлезе в света на киното, като стана лице на филма Space Jam: A New Legacy (2021), който има първа част от 1996 г. с участието на не друг, а Майкъл Джордан.

8. Били Джийн Кинг

© ASSOCIATED PRESS / East News, © Kristin Callahan / Everett Collection / East News

Били Джийн Кинг беше тенисистка №1 в света през първите си състезателни години, между 1964 и 1980 г. Освен спечелването на множество титли, Кинг стана известна с борбата си за равенство между половете. През 1973 г. тя спечели тенис мач срещу мъжа Боби Ригс, който беше превърнат във филм през 2017 г. с участието на Ема Стоун и Стив Карел, озаглавен „Битката на половете“.
В момента Били Джийн Кинг живее щастливо с дългогодишната си партньорка и съпруга Илана Клос, с която се венча през 2018 г., на 75 годишна възраст.

9. Люис Хамилтън

© lewishamilton / Instagram, © lewishamilton / Instagram

Люис Хамилтън премина от превъзходство в картинга като дете до един от най-добрите пилоти в света на Формула 1 и в историята, след като спечели първия си световен шампионат във Формула 1 през 2008 г. Във едноименното състезание британският пилот държи множество рекорди, включително за най-много победи и завършвания на подиум.
В наши дни моторните спортове не са единственият фокус на Хамилтън. Той има страст към музиката, участвайки в песен с Кристина Агилера под псевдонима XNDA, както и любов към гастрономията, показана от откриването на собствения му веган ресторант, наречен Neat Burger.

10. Юсейн Болт

© AFP / EAST NEWS, © usainbolt / Instagram

Юсейн Болт зашемети света със скоростта си, което му спечели признанието за най-великия спринтьор на всички времена и медийния прякор „Мълнията“. Ямаецът е 8-кратен златен медалист от олимпийски игри и 11-кратен световен шампион.
След като се пенсионира през 2017 г., поради частична контузия на подколенното сухожилие, Болт даде шанс на футболна кариера след като игра 8 седмици за австралийския клуб Central Coast Mariners. В крайна сметка той реши да не преследва друга кариера в спорта. Той е баща на дъщеря и момчета близнаци.

11. Роджър Федерер

© EAST NEWS, © AELTC / FLORIAN EISELE / AFP / East News

Швейцарският тенисист Роджър Федерер е може би едно от най-признатите имена в историята на тениса. Кариерата му, която обхваща 23-годишен период, му донесе безброй трофеи и рекорди, включително 20 титли на сингъл при мъжете от Големия шлем, рекорд за всички времена, който споделя с по-рано споменатия Рафаел Надал.
На 40 годишна възраст, швейцарецът продължава да играе и оставя своя отпечатък в сферата на тениса, като изигра основна роля в създаването на Купата на Лейвър.

12. Майкъл Фелпс

© ASSOCIATED PRESS / East News, © m_phelps00 / Instagram

Майкъл Фелпс е бивш състезателен плувец с най-успешната олимпийска кариера от който и да е спортист в историята. По време на 5 летни олимпийски игри Фелпс спечели общо 28 медала, 23 от които са златни.
Пенсионирането му през 2016 г. на 31 години му позволи да се съсредоточи върху личния си живот и кариерата си като треньор. Същата година той се присъедини към отбора по плуване на щата Аризона Sun Devils като помощник треньор и се ожени за бившата Мис Калифорния, САЩ – Никол Джонсън. Сега имат 3 сина.

No Comments Yet

Comments are closed