Кой е най-богатият човек, живял някога

Бизнес магнатите Илон Мъск и Джеф Безос в момента се борят за титлата „Най-богатият човек в света“. И опитите им да се надминат един друг доведоха до забавно съперничество. Въпреки това, ако вземем под внимание историята, двамата бледнеят в сравнение с най-богатия човек на всички времена — африкански крал на име Манса Муса.

Вероятно се чудите кой е Манса Муса и затова ние ще ви го представим и ще споделим историята му с вас.

Манса Муса е бивш владетел на Империята на Мали в Западна Африка.

Роден като Муса I през 1280 година, той получил титлата „Манса“ (което означава „султан“ или „император“ на езика мандинка), след като заел трона през 1312.
Той идва на власт, след като неговият предшественик и брат Манса Абу-Бакр абдикира, за да отиде на експедиция през Атлантическия океан — пътуване, от което за съжаление никога не се връща.

Кралство Мали се разраства под управлението на Манса Муса и се простира на над 3000 километра от Атлантическия океан до съвременната нация Нигер. Обхваща и части от днешните Сенегал, Мавритания, Буркина Фасо, Гамбия, Гвинея-Бисау, Гвинея и Кот д’Ивоар.
Това е една от най-големите империи в Западна Африка и нейният език и закони са повлияли на настоящата култура в региона.

Богатствата на Манса Муса идват от природните ресурси на региона, като злато и сол.

През 14-ти век империята на Мали притежева почти половината от старото злато в света. И всяко парче принадлежи на Манса Муса.
Както един специалист обясни, владетелят на кралството е имал неограничен достъп до най-ценния ресурс в света по това време.
На територията на Манса Муса се намирали и търговски центрове за други стоки, така че той придобил богатство и от тези бизнеси .

Нетното му състояние се оценява на 400 милиарда долара.

© Jean_Nelson / Depositphotos.com, © PopularImages / Depositphotos.com

Въпреки че нетната стойност постоянно варира, и Безос, и Мъск имат регистрирани стойности, които достигат границата от 200 милиарда долара. Те все още изостават със стотици милиарди долари зад коригираната с инфлацията цифра от 400 милиарда долара, която експертите изчислиха за Манса Муса.
Един професор каза за BBC в интервю, че „съвременните разкази за богатството на Муса са толкова повърхностни, че е почти невъзможно да се опише колко богат и могъщ в действителност е бил той“.

Той пътува охолно и води цяла делегация със себе си на поклонението си в Мека.

© Depositphotos.com

Когато Манса Муса предприема поклонение през 1324 г., той съобщава, че води със себе си 60 000 мъже.
Делегацията за пътуването му включва всичките му кралски служители, войници, търговци, роби, няколко кози и овце за храна и около сто камили, всяка от които носи купища злато.
И те също пътуват със стил, тъй като повечето от тях се твърди, че са облечени в злато и фина персийска коприна.

Манса Муса е и филантроп.

© Abraham Cresques / Wikimedia Commons, © Public Domain

Според исторически разкази, Манса Муса давал злато на бедните хора, които срещнал по време на пътуването си, а също така разменял златото за сувенири, когато преминавал през Кайро и Медина.
Древният историк Ал-Умари пише за разговора си с емир от Кайро, който се среща с Манса Муса. Той казва, че африканският крал е говорил чрез преводач, дори сам да владее арабски. И също донесъл на съкровищницата много самородно злато и други ценности.

Раздава толкова много злато в Кайро, че това предизвиква икономическа криза.

Според емира Манса Муса „наводнил“ Кайро с богатствата си. Излишъкът от злато довел до спад в стойността му и това довело до икономически загуби в размер на около 1,5 милиарда долара в целия Близък изток.
„Той раздаде толкова много малийско злато по пътя, че jelis [гриотите] не обичат да го хвалят в песните си, защото смятат, че е пропилял местни ресурси извън империята“, казва един академик.

Африканският крал е толкова могъщ, че по време на пътуването си придобива територии.

Изглежда, че прости сувенири от пътуването не са били достатъчни за Манса Муса. Той също превзема територията на Гао в рамките на кралството Сонгхай и разширява империята до южния край на пустинята Сахара.
От друга страна, използва огромното си богатство за по-голямо благо. По време на управлението си той поръчва изграждането на университети, библиотеки и други структури в цялото кралство. Някои от тези древни сгради все още стоят днес.

Манса Муса поставя себе си и своята империя на картата. Буквално.

В каталанска карта на Атлас от 1375 година, върху Тимбукту (който стана част от Империята на Мали), има рисунка на африкански крал, който е изобразен седнал на трон и държащ парче благороден метал в ръката си.
През 19-ти век Тимбукту придобива митичния статут на „Изгубения град от злато“ и се превръща в популярна дестинация за ловци на съкровища и изследователи.

Империята на Мали се разпада след смъртта на Манса Муса.

На богатия владетел се приписва началото на традицията на образованието в Западна Африка. Но ако той е толкова богат и почитан, защо не се чува повече за него?
След смъртта на Манса Муса, някъде около 1330-те години, синовете му наследяват трона. За съжаление, те не успяват да задържат империята заедно и по-малките държави се разпадат една по една.
Когато европейците пристигат в региона, кралството най-накрая приключва. И според един експерт, „Историята на средновековния период все още до голяма степен се разглежда само като западна история“, поради което историята на Манса Муса е сравнително неизвестна.

No Comments Yet

Comments are closed