Какво може да се случи с тялото ви, ако спите твърде много

Много от нас мечтаят за спокойна нощ и прекрасна сутрин без звук на аларма. Изглежда, че всичко, от което се нуждаем, е сън и животът незабавно ще се подобри, щом спим толкова, колкото искаме. Сънят обаче всъщност може да се превърне от наш приятел във враг, ако се отдадем на него без ограничения.

Имаме обяснение защо твърде многото сън има много странични ефекти, така че може да искате да преосмислите това.

1. Може да се чувствате изтощени през цялото време.

Колкото и да е странно, многото сън няма да ви накара да се почувствате освежени и енергични. Напротив, ще изпитате умора и нежелание да правите нищо. Препоръчителното количество сън е между 7-9 часа за възрастни. Ако спите повече от това, мозъкът ви се замъглява, което ви прави неспособни да се фокусирате.

2. Може да сте предразположени към главоболие.

Това е често срещан признак на прекален сън, който се причинява от неправилно задействане на невротрансмитери. Твърде много сън обикновено води до главоболие от тип напрежение. Нещо повече, ако хъркате, е по-вероятно да се събудите с главоболие. Проучване показа, че 60% от хъркащите са предразположени към това.

3. Вашите хронични състояния може да се влошат.

Доста често твърде много сън изостря хроничната депресия и други състояния, като болка в гърба. Освен това, ако сте склонни да дишате неравномерно през нощта (известно също като сънна апнея), може да останете по-дълго в леглото поради лошо качество на съня. В резултат на това сърдечните заболявания могат да се влошат.

4. Може да се почувствате лесно раздразнителни.

Вместо да се чувствате щастливи и пълни с енергия, е по-вероятно да се събудите нацупени и мрачни. Събуждането с чувството, че вече сте уморени и осъзнаването, че не можете да бъдете толкова продуктивни, колкото искате, разваля настроението ви и ви прави по-раздразнителни и ядосани.

5. Може да остареете преждевременно.

Не само лицето ви остарява по-бързо, но и мозъкът ви. Изчислено е, че той може да остарее с 2 години. Прекомерният сън причинява проблеми с паметта и концентрацията. Освен това, прекомерният сън забавя метаболизма и причинява наддаване на тегло.

No Comments Yet

Comments are closed