Какво може да се случи, ако погрешка ядем плесен

Представете си това: най-накрая отхапвате първата хапка от любимия си сандвич и осъзнаете, че хлябът е покрит с плесен! Това вероятно ви се е случвало веднъж или два пъти и вероятно сте се притеснявали от възможните последствия. И всъщност има няколко различни начина, по които тялото може да реагира на това.

Някои видове плесен може да увредят черния ви дроб.

© depositphotos.com, © depositphotos.com

Има токсични химикали, които могат да бъдат намерени в мухъла и те могат да причинят сериозни здравословни проблеми като увреждане на черния дроб, повръщане, гадене и диария. Все пак това зависи от няколко фактора като имунната ви система или възрастта. Един от най-често срещаните и най-токсичните е известен като афлатоксин, който дори може да причини рак.

За щастие, не всички плесенясащи храни произвеждат този химикал. Той обаче може да се намери по фъстъците и полската царевица.

Бактериите в мухала могат да предизвикат симптоми на хранително отравяне.

@ brightside

Мухълът сам по себе си не е толкова опасен и шансовете да се разболеете всъщност са малки. Обаче, това, което може да ви разболее, са бактериите, които могат да растат заедно с него. В този случай можете да изпитате симптоми като повръщане, диария и гадене. Сериозността им ще зависи от вида на бактериите и количеството на ядената храна.

Може да сте алергични към мухъл.

© depositphotos.com, © depositphotos.com

Има хора, които получават алергични реакции към плесени, открити в храната. Ако сте чувствителни, е по-добре да стоите далеч от рискови храни и в случай, че го изядете погрешка, незабавно се обадете на лекаря си. Симптомите, които могат да бъдат признак на алергична реакция са:

  • Сърбящи и воднисти очи
  • Копривна треска или обрив
  • Хрипове
  • Хрема или запушен нос

Има храни с мухъл, които телата ни могат да храносмилат лесно.

© depositphotos.com, © depositphotos.com

Формите, които се използват в различни видове сирене, са безопасни за ядене. Всъщност сиренето като горгонзола, Рокфор и синьо се правят, като в тях се въвеждат специфични спори, докато камамбер и бри са с бели. Но за съжаление и те не биха понесли добре на тези, които имат алергии към плесени.

Бонус: Храни, които са безопасни за консумация след изстъргване на плесента от тях

© depositphotos.com, © depositphotos.com

Безопасни за почистване и консумация са:

  • Твърд салам и сухо втвърдена селска шунка
  • Твърдо сирене, когато мухълът не е част от процеса (ако отрежете поне 1см около него)
  • Сирене, приготвено с мухъл (например синьо сирене), но с допълнителна мухъл, растяща върху него (ако изстържете последната)
  • Твърди зеленчуци и плодове, стига да отрежете поне 1см наоколо

Опасни и негодни след почистване:

  • Кренвирши и бекон
  • Остатъци от гозби с месо, гювечи, тестени изделия и зърнени храни
  • Меко сирене, заквасена сметана и кисело мляко
  • Конфитюри и желета
  • Меки зеленчуци и плодове
  • Ядки, бобови растения и фъстъчено масло
  • Хляб и печива

Тази статия е само с информационен характер. Ако получите някакви признаци на отравяне с мухъл, трябва незабавно да се обадите на Вашия лекар.

No Comments Yet

Comments are closed