Какво се случва с косата ви, ако я миете всеки ден

Няма по-добро чувство от това да излезете от душа и да помиришете този прекрасен аромат на шампоана си. Чувствате се освежени и заредени с енергия и това е най-добрият начин да започнете деня си. Въпреки това твърде честото миене на косата може да не е най-добрият ход.

Направихме списък със неща, които показват, че е по-добре да дадете почивка на косата си от честото миене. Уверете се, че сте проверили бонуса, който сме подготвили, за да имате здрава коса, без да харчите твърде много.

1. Цветът при боядисаната коса може да избледнее твърде бързо.

За тези, които обичат да правят експерименти със смели цветове на косата или които обичат кичурите, може да искате да преразгледате честотата, с която миете косата си. Химикалите в боята са уязвими към вода и твърде честото й миене може да лиши косата ви от боядисания й оттенък.

Решение: Опитайте да я миете на поне 3 дни и използвайте шампоан, който е подходящ за боядисаната ви коса. Това може да помогне на цвета ви да издържи по-дълго.

2. Косата ви може да се чувства по-суха.

Сухата или къдрава коса е друг знак, че я миете прекалено. Повечето шампоани съдържат химикали, наречени сулфати, които премахват естествените масла от косата ви. Следователно тя веднага ще изглежда по-чиста, но вие ще я увредите в дългосрочен план. Ако лишите косата от естествените й масла, скалпът ви ще бъде сух, както и текстурата на косата ви.

Решение: Освен да промените честотата, опитайте да използвате овлажняващи продукти за възстановяване на кутикулите на косата и изберете шампоани без сулфати.

3. Може да забележите повече пърхот.

Пърхотът е състояние, при което скалпът започва да сърби и да се лющи, оставяйки бели прашинки в косата ви. Когато прекалите с измиването, вие неволно премахвате естествения себум от скалпа си, което е от съществено значение за поддържането му подхранен и здрав. Това от своя страна може да накара скалпа ви да стане по-сух и да предизвика още повече пърхот.

Решение: Понякога просто изплакване ще бъде достатъчно, за отстраняване на излишното масло и мръсотия. Ако страдате от пърхот, тогава можете да опитате ексфолиация заедно с шампоан с масло от чаено дърво, докато люспите се изчистят.

4. Може да имате повече цъфтящи краища.

Цъфтящите краища са резултат от изтъняването на косъма, обикновено в края на нишката. Ако имате този проблем, тогава може да искате да разредите рутината си за къпане. Когато косата е мокра, тя е още по-податлива на увреждане. Ето защо колкото по-често я миете, толкова по-вероятно е тя да започне да цъфти.

Решение: Ако вече имате цъфтящи краища, няма решение за това освен да ги отрежете. След това опитайте да използвате сух шампоан в онези дни, когато не къпете косата си, за да намалите омазняването.

5. Косата ви може да изглежда по-мазна.

Когато миете косата си ежедневно, мастните ви жлези започват да произвеждат повече масла, за да компенсират загубата, когато шампоанът ги отстранява. Освен това, дори ако типът ви коса е по-мазен, вие също изсушавате кичурът на косата. Като промените честотата, в крайна сметка ще обучите тези жлези да не произвеждат прекалено много масла.

Решение: Имайте график кои дни са по-подходящи за миене на косата ви. Например, може да помислите да вземете приятен релаксиращ душ в тези дни, когато тренирате, или през уикенда, когато излизате и водите по-активен социален живот.

Бонус: домашни маски

1. Ябълков оцет: Той може да помогне за промяна на нивата на pH на вашата коса и скалп, което води до по-малко натрупване и по-балансирани нива на масла. Смесете 3 супени лъжици ябълков оцет с чаша хладка вода. След като измиете косата си, нанесете разтвора върху косата и го разтрийте върху скалпа. Изчакайте 5 до 10 минути, преди да го изплакнете.

2. Алое вера и лимонов сок: двата елемента действат като стягащо средство за контролиране на производството на себум и може да направи косата ви по-блестяща и по-малко мазна. Комбинирайте ги, като добавите 2 чаени лъжици гел от алое вера и 1 супена лъжица лимонов сок в купа. След това изсипете чаша вода в купата и разбъркайте. Използвайте тази смес, за да изплакнете косата си.

3. Етерични масла: Маслата от мента и чаено дърво могат да помогнат за поддържането на порите на скалпа ви чисти от натрупване, като по този начин косата ви е по-малко мазна. Разнесете капка или 2 през косата си между измиванията. Имайте предвид, че не трябва да прилагате неразредени етерични масла директно на кожата си. След това увийте главата си с кърпа и оставете да престои 10 минути, преди да изплакнете и измиете с шампоан.

4. Сода за хляб: Счита се за евтина и без химикали алтернатива на сух шампоан. Помага за отстраняване на всякакви натрупвания. Смесете 2 или 3 чаени лъжички сода за хляб в купа с вода, докато получите желаната консистенция. Нанесете сместа от корена до върха върху мокра коса. Изчакайте една минута, преди да го изплакнете.

No Comments Yet

Comments are closed