9 храни, които само се правят на здравословни

Едва ли е възможно да се храним 100% здравословно, но обикновено искаме да сме сигурни, че даден продукт ще е от полза за тялото ни. Както се оказва, има храни, които много от нас напразно смятат за здравословни.

Бананов чипс

© Michelle Peters-Jones/flickr, © Tookapic/pexels

Предимството им е, че съдържат почти същите неща като пресните банани: фибри, желязо, калий и магнезий. И все пак производителите добавят подобрители на вкуса и захар към банановия чипс и често ги запържват. Как да замените: домашен бананов чипс, приготвен във фурната или изсушен на въздух.

Сухари

© Tabeajaichhalt/pixabay, © belchonock/depositphotos

Има много разновидности на хрупкав хляб. Често можете да срещнете закуски, приличащи на хрупкави хлябове, които съдържат вредни масла. Как да замените: просто прочетете внимателно състава. Не трябва да има мая, модифицирано нишесте, консерванти, оцветители или антиоксиданти. Най-добрият хляб се прави от пълнозърнести храни или грубо пълнозърнесто брашно.

Храни без глутен

© publicdomainpictures, © Unsplash/pexels

Глутенът е протеин, съдържащ се в зърнените култури и това е нещото, което прави възможно смесването на брашното с водата. Опасно е само за хора с непоносимост към глутен и те съставляват само 1% от населението на Земята. Всички останали не трябва да избягват тези протеини, без да се консултират с лекар. Храните без глутен съдържат много рафинирани добавки, което ги прави само по-вредни. Как да замените: обикновен хляб. Не яжте твърде много от него, но и не се страхувайте от него.

Сушени и захаросани плодове

© yimada/pixabay, © Regenwolke0/pixabay

Сушените плодове са полезни сами по себе си, но за да ги предпазят от мухъл и да запазят цвета си, те се третират с фунгициди и серен диоксид. Що се отнася до захаросаните плодове, тяхната полза е още по-малка поради огромното количество захар. Как да замените: опитайте се да изсушите плодовете у дома – не е толкова трудно, но е много по-здравословно.

Топено сирене

© wikimedia, © picserver

В допълнение към факта, че в преработеното сирене има много добавки, то съдържа огромно количество натрий. Например, сандвич с 3 филийки топено сирене ще покрие 2/3 от дневните нужди за този елемент. Как да замените: различни видове качествено сирене, осолена извара.

Консервирани плодове и зеленчуци

© Boarding2Now/depositphotos, © yelenayemchuk/depositphotos

Производителите добавят към консервираните зеленчуци сос за барбекю, оцет и други неща, които всъщност не са здравословни. Например, според експерта по хранене Никол Родригес, консерва боб съдържа около 3 супени лъжици захар. Как да замените: изберете качествени прясно консервирани зеленчуци без сол, захар или консерванти или можете да ги направите сами.

Нишестени зеленчуци

© lamaip/depositphotos, © publicdomainpictures, © wikimedia, © Pixabay

Царевицата, крушите, картофите и тиквите съдържат по-малко хранителни фибри, витамини и минерали, отколкото другите зеленчуци и плодове, но калоричността им е по-висока. Това не означава, че трябва да откажете тези зеленчуци – просто не се препоръчва да ядете много от тях, ако спазвате диета. Как да замените: изберете не скорбялни (всички хрупкави, сочни и зелени) зеленчуци, особено ако ги ядете след 18:00.

Кисело мляко

© ronstik/depositphotos, © Einladung_zum_Essen

Киселите млека от магазина съдържат много захар и малко протеини. Освен това не е нужно да ги дъвчете, което създава впечатление, че ядете нещо леко. Как да замените: изберете кисели млека с ниско съдържание на захар (по-малко от 10 гр на порция) и високо съдържание на протеин (около 6 гр на порция). Можете също така да си обикновено кисело мляко и да добавите сами плодове.

Фини овесени ядки

© congerdesign

Всички знаят, че овесените ядки са здравословни, но малко хора знаят, че люспите, от които се нуждаете само за 2-3 минути, за да сготвите, не са наистина полезни. Колкото по-малки са люспите, толкова повече са били обработени и по-висок е техният гликемичен индекс, така че те ще донесат допълнителни калории. И, разбира се, фините овесени ядки с добавки и подсладители са още по-лоши. Как да замените: изберете грубо смлян овес. Отнема им повече време, за да ги сварите, но те ще ви дадат всичко, което сте очаквали от истинските овесени ядки.

No Comments Yet

Comments are closed