8 аномалии на нашата планета, които учените се борят да обяснят

Нашата планета никога няма да престане да ни учудва. Във всяко кътче на света има нещо невероятно, нещо, което кара и най-силните скептици да вярват в чудеса. Направихме списък с 8 такива места, изпълнени с чудо и мистерия.

Гравитационни хълмове, Индия

© wikimedia, © wikimedia

Ако паркирате кола в подножието на хълма и я поставите в неутрално положение, тя ще започне да се движи нагоре по хълма. Впечатлението е, че има някаква невидима сила, която дърпа колата нагоре. Няма окончателно обяснение за това явление, но някои смятат, че това е илюзия, създадена от гравитационен хълм.

Долмени (Рокния, Корея, Китай, Индия, Израел, Скандинавия, Русия)

© wikimedia, © wikipedia, © pixabay, © wikimedia

Огромни древни каменни плочи, образуващи нещо като „маса“, се намират на много различни места на нашата планета. Археолозите ги смятат за гробниците на древни жреци. Долмените променят тактовите честоти и карат другите устройства да се държат странно.

Водопадът на вечния пламък, САЩ

© wikimedia

Необичаен водопад, създаден от самата природа. Явлението му се обяснява с малки пукнатини, изпускащи природен газ. Понякога пламъкът угасва и трябва да се запали отново. Има дори вярване, че който реанимира пламъка, ще бъде благословен със съдба.

Замъкът Франгокастело, Гърция

© wikimedia

Крит е известен с единствения документиран мираж за времето в света. Всяка година, около края на май, сенки на въоръжени пехотинци и конници преминават от манастира Агиос Хараламбос до крепостта Франгокастело. Явлението се наблюдава рано сутринта, когато морето е тихо и влажността на въздуха е висока, и продължава около 10 минути. Германските сили, окупирали тези земи, почти полудяли от страх и започнали да стрелят по миража.

Чешки катакомби, Чехия

© wikimedia

Легендите разказват за звуци на орган от чешките катакомби. През 1996 г. учените ги документираха. Подземният проход е дълбок 30 фута и наоколо няма нито една стая, която да побере музикален инструмент с такъв размер. Свидетелите бяха разгледани и от психолози, за да елиминират теорията за масовите халюцинации. Основна сензация обаче става „Блестящият коридор.“ Пробите показаха, че в него няма фосфор. На пръв поглед коридорът е съвсем обикновен, но скоро започва да излъчва червеникаво-оранжева светлина.

Каменната гора, Китай

© depositphotos

Може би най-голямото чудо на тази страна. Каменната гора се появява преди повече от 200 милиона години. Преди това там е имало море, в което дебели пластове варовик образували огромни конструкции. Тектоничните движения накарали камъните да изплуват. В подземната част на гората, пещерата Кифенг е място на истинско чудо: от август до ноември на всеки 30 минути подземна река прави водовъртеж, който трае само няколко минути и след това бързо се разсейва.

Реката на петте цвята, Колумбия

© wikimedia

През по-голямата част от годината тази река изглежда точно като всяка друга, но през лятото се превръща в разноцветен гоблен. Уникални растения украсяват реката в червени, розови, сини, зелени и жълти цветове. Според легендите, под каскадата от водопади се крие съкровището на La Mojana (Майката на водата).

Кървави водопади, Антарктида

© wikimedia

Този кървавочервен водопад не замръзва дори при -10 ° C. Ледникът се счита за един от най-студените с течна и течаща вода. Група учени от Харвардския университет доказаха, че „кръвното езеро“ е обитавано от микроби, които причиняват този невероятен природен феномен.

No Comments Yet

Comments are closed