11 вредни неща, които правим всеки ден, без да го осъзнаваме

Промяната на навиците е не само възможна, но и необходима, поне това казва проучване, проведено от Вероника Ървин от Щатския университет в Орегон. Някои навици са с нас толкова дълго, че ги приемаме за даденост. Защото какво лошо има в използването на слънцезащитен крем или тамян? Но както показват последните проучвания, има някои навици, които могат да бъдат доста вредни.

Ние изготвихме списък с някои навици, които трябва да изоставите точно сега.

1. Използване на твърде много слънцезащитен крем

© depositphotos

Всеки знае, че е необходимо да използвате слънцезащитен крем, когато излизате навън. Това може да помогне за избягване на преждевременно стареене и рак на кожата. Но е важно да не се използва твърде много. Липсата на слънчева светлина и витамин D може да доведе до други видове рак, като рак на панкреаса. Изследването на Ан-Луиз Понсънби, епидемиолог от Националния център за епидемиология и здраве на населението в Канбера, Австралия, показа, че дефицитът на витамин D и прекомерната слънцезащита може да са причината за множествена склероза. Трябва да се предпазите от пряка слънчева светлина, но не прекалявайте. Вземете решения въз основа на рисковете за здравето си.

2. Не яде мазнини

© depositphotos, © depositphotos

Твърде много мазнини във вашата диета може да доведе до сърдечни заболявания и проблеми с теглото. Но не трябва да спирате напълно да ядете мазнини. Те помагат на тялото да метаболизира витамините. Яжте добри мазнини от 44 до 78 грама на ден в зависимост от вашите лични предпочитания и обстоятелства.

3. Яденето на твърде много зеленчуци

© depositphotos, © depositphotos

Зеленчуците са абсолютно необходими за всяка здравословна диета. Въпреки това, ако ядете повече от 7 порции зеленчуци и 4 порции плодове всеки ден за дълго време, съществува риск да увредите тялото си. За да извлечете максимума от храната си, яжте пресни зеленчуци (не пържени или печени) и не яжте повече от 4-5 пъти на ден.

4. Белене на ябълки

© depositphotos, © depositphotos

Почти всички хранителни вещества в зеленчуците и плодовете не винаги са вътре в тях. 100% от кверцетина (антиоксидант, който поддържа здравето на сърцето) е в кората на ябълката. Яденето на необелени ябълки е ефективно за предотвратяване на хронични заболявания на сърдечно-съдовата система. Най-важното е да не забравяте да ги измиете преди ядене, в противен случай има риск от заразяване.

5. Задаване на силна аларма

© depositphotos, © depositphotos

Винаги има вероятност да заспите, ако не чуете тиха аларма, затова много хора задават висока сила на звука. Поради силния шум кръвното налягане се повишава, а също и пулса. Човек е невероятно уязвим в ранните часове, когато тялото все още е отпуснато. Силният шум може да повлияе на здравето и да причини стрес, повишавайки нивото на кортизола. Ако събуждането по този начин продължи няколко дни, седмици или месеци, тогава има риск този стрес да стане хроничен.

6. Често проверяване на електронната поща

© Bruce Almighty / Newline

Доктор Ричард Маккинън от Отдела по трудова психология на Британското психологическо дружество установи, че електронната поща е не само ценен инструмент за комуникация, но и източник на стрес и разочарование за много от нас. В резултат на това нашата производителност спада. Въпреки факта, че учените се опитват да създадат категорични правила за използване на електронната поща, за да сведат до минимум негативното влияние, очевидно е, че техните препоръки не могат да бъдат еднакви за всички. Има обаче няколко съвета, които са добри за всички: не проверявайте пощата си рано сутрин или късно вечер; първо работете, а по-късно проверявайте пощата (разбира се, ако това не е важна част от работния ви процес); изключете push известията за входяща поща.

7. Горене на тамян

© pixabay, © pixabay

Изгарянето на тамян има добро влияние върху централната нервна система, помага ни да се отпуснем и да облекчим стреса. Въпреки това, в изследване, проведено в Южнокитайския технологичен университет, беше показано, че изгарянето на тамян всеки ден в продължение на няколко часа може да бъде причина за рак на белия дроб, левкемия и мозъчни тумори. Тамянът може да причини мутации. Те съдържат химикали, които потенциално могат да променят генетичния материал като ДНК. Ако все пак искате да създадете релаксираща атмосфера, можете да използвате малко тамян, но не забравяйте да дишате чист въздух по-късно.

8. Консумиране на твърде много енергийни напитки

© The Mask / Newline

Енергийните напитки могат да ви помогнат да се събудите и да увеличите производителността си. Но честото им пиене не се препоръчва. Резултатите от проучвания, проведени от Дейвид Грант от Тихоокеанския университет, показват, че някои енергийни напитки могат да увеличат риска от нестабилен сърдечен ритъм. В изследването участваха доброволци на възраст от 18 до 40 години. Те или пият 2 бутилки енергийни напитки или плацебо напитка в продължение на 3 седмици. Никой не знаеше коя напитка пият. В резултат на това първата група има високо кръвно налягане и повишена сърдечна честота, докато другата няма отклонения.

9. Прием на болкоуспокояващи

© depositphotos, © depositphotos

Болкоуспокояващите наистина помагат на тези, които имат хронична болка. Въпреки това, в изследване, проведено от университета в Охайо, беше показано, че болкоуспокояващите също могат да намалят остротата на добрите емоции. В това изследване една група участници приема болкоуспокояващи, а другата приема плацебо, което изглежда по същия начин. По-късно участниците разгледаха 40 снимки – от много неприятни (гладуващи деца) до много сладки (деца, които играят с котки). След всяка снимка участниците трябваше да преценят колко положителни са определени снимки. Резултатите показват, че участниците, които са приемали болкоуспокояващи, оценяват, че снимките са по-лоши от тези, които са приемали плацебо. С други думи, емоционалното възприятие на реалността беше изкривено.

10. Увиване на главата в кърпа

Внимавайте колко често увивате косата си с кърпа. Когато косата е мокра, тежката кърпа може да причини нацепени краища или дори да накара косата ви да опадне, според Леон Ван-Горком, старши мениджър по грижа за косата в Unilever Research and Development. Вместо това използвайте кърпа, за да изцедите излишната вода и оставете косата си да изсъхне на въздух. Когато изстисквате излишната вода, бъдете внимателни и го правете само за кратък период от време.

11. Вземане на дълги душове

Взимането на дълги душове е наистина приятно. Те ви помагат да се отпуснете и е по-лесно да заспите след душ. Въпреки това, дългите душове премахват влагата от кожата ви, което може да доведе до суха и сърбяща кожа. Душът ви не трябва да продължава повече от 10 минути. Колкото по-кратко, толкова по-добре!

No Comments Yet

Comments are closed