5 причини защо съвременните деца съзряват по-бързо от нас и какво означава това за нашето общество

Учените вярват, че съвременното детство приключва на 12-годишна възраст. Проучване също го доказва, тъй като много родители смятат, че децата им вече не приличат на деца до тази възраст. Новото поколение е подложено на натиск да порасне по-бързо. Това означава, че момичетата на 10 години се тревожат повече за теглото и грима си, а момчетата биват тласкани към „мачо“ поведение.

Събрахме списък с причини, поради които днешното поколение узрява по-бързо и как този факт ще промени света ни в бъдеще.

Продукти за лична хигиена

През последните години химическата индустрия достигна ново ниво на развитие и този напредък направи живота ни по-лесен. Но много козметика и продукти за лична хигиена съдържат елементи, които могат да повлияят негативно на тялото ни. Според изследване някои химикали имитират естрогена и могат да ускорят пубертета. Основните виновници са елементи, които се използват като консерванти в козметика, ароматизирани продукти и продукти за лична хигиена. Децата, изложени на тези химикали преди раждането, може да навлязат в пубертета по-рано. Растящите деца също могат да бъдат особено уязвими, тъй като са изложени на такива продукти за ежедневна грижа.

Хранене

© Ale Sonia / Pexels, © Marta Dzedyshko / Pexels

Диета с високо съдържание на мазнини в детството може да доведе до ранен пубертет. От културата на хранене при съвременните деца има много да се желае. Бързото хранене обикновено е с високо съдържание на захар, сол и наситени или трансмазнини. Това от своя страна води до затлъстяване. Последните проучвания показват, че детското затлъстяване и преждевременният пубертет са неразделни.

Цифрови технологии

Новото поколение консумира огромно количество информация всеки ден чрез социалните медии. Съвременните инфлуенсъри, музиката, модата и медийната култура принуждават децата да растат по-бързо. Поради тази причина децата започват да се тревожат за външния си вид и тегло от ранна възраст.

Изменението на климата

© Maria Camila Castaño / Pexels

Учените започват да виждат връзката между ранния пубертет, масовото замърсяване и заседналия начин на живот, което е резултат от изменението на климата. По-суровият климат може да накара децата да прекарват много повече време вътре, вместо да са активни навън. Този начин на живот намалява количеството мелатонин, което след това задейства тялото да премине в пубертета.

Децата прекарват по-малко време на открито.

В днешно време децата прекарват много повече време вътре, най-вече благодарение на технологиите. Интернет се превърна в изследователска област за тях вместо активна безплатна игра. Изолацията и липсата на активна свободна игра допринасят за повишени нива на стрес. Стресът в ранна детска възраст води до по-бързо съзряване на определени области на мозъка по време на юношеството.

Какво означава ранното съзряване за нашето общество

ANGELA WEISS/AFP/EAST NEWS, DISNEY CHANNEL / Album/ East News

Ранният пубертет може да увеличи риска от проблемно поведение при млади юноши. Рискът може да е свързан с приятелствата, тъй като тези, които съзряват рано, изглеждат по-уязвими към влияние на връстниците си, отколкото тези, които се развиват с нормални темпове. Но родителите може да са в състояние да се намесят и да предотвратят подобни проблеми, според това, което казват изследователите.

No Comments Yet

Comments are closed