12 странни болести и синдроми, за които лекарите не знаят почти нищо

Представете си, че си лягате и когато се събудите, осъзнавате, че имате съвсем различен глас. Това не са фантазии от научнофантастична книга, те са истинските! Това са медицински състояния, които са толкова странни, може би дори още не сте чували за тях.

Открихме 12 много редки състояния. Причините им са все още неизследвани дори през 21 век.

Фибродисплазия

© Joh-co/Wikipedia Commons

Това рядко и сериозно генетично заболяване се характеризира с постепенно вкостяване на мускулите, сухожилията и връзките. Както можете да видите на снимката на скелета, принадлежал на човек, който е имал фибродисплазия, тялото им бавно се покрива с костна тъкан. Болестта води до сериозни деформации, загуба на способността за нормално движение и преждевременна смърт. В момента няма ефективни превантивни или лечебни мерки, но учените успяха да намерят гена, който е отговорен за фибродисплазията. В момента се провежда клиничното изпитване на лекарство за лечение на това заболяване. То трябва да спре процеса на осификация.

Синдром на Ehlers – Danlos

© Piotr Dołżonek/Wikipedia Commons

Това заболяване нарушава синтеза на колаген, което води до: крехкост на кръвоносните съдове, свръхгъвкавост на ставите, дислокации, навяхвания, деформация на тъканите и други опасни последици. Кожата на тези, които имат това заболяване, е еластична и много податлива на увреждания и белези. Има няколко вариации на този синдром – от умерен до тежък (за щастие, последният е много рядък) и в случаите, когато болестта не засяга кръвоносните съдове, това всъщност не оказва влияние върху продължителността на живота. В момента няма лечение, но ако пациентът получи правилната физиотерапия, възможно е да се намалят негативните ефекти от синдрома на Ehlers – Danlos.

Енцефалитна летаргия

© akg-images/EAST NEWS

Известен също като “сънна болест”, но различна от сънната болест, която мухата цеце предава. Лекарите смятат, че е вирусна, но точния вирус тепърва ще се определя. Болестта се характеризира с висока температура, болки в гърлото, главоболие, слабост, треперене и заспиване навсякъде. Няма действително лечение, така че болен човек може или да се възстанови сам, или болестта може да стане хронична и да продължи десетилетия. За първи път епидемията е открита през 1915–1917. Някои изследователи смятат, че Адолф Хитлер е страдал от Encephalitis lethargica, което е повлияло на личността му и бъдещите му решения.

Студова уртикария

Студовата уртикария е наследствено или придобито заболяване, което се характеризира с реагиране на тялото на студ с обрив. Това се случва поради необичайни нива на хистамин, но механизмът, който причинява повишаване на нивата на хистамин е неясен. Симптоматично лечение (единственото лечение, което има): лекарите препоръчват на пациентите да не се охлаждат, да приемат антихистаминови лекарства и да слагат специални кремове по лицето и ръцете, преди да излязат навън за предпазване от студ.

Ксеродерма

© East News

Това генетично заболяване е известно още като вампирски синдром, тъй като човек, който го има, не може да бъде на слънчева светлина без тежки последици. Изложената на ултравиолетови лъчи кожа, става навъзпалени петна. И това възпаление може да доведе до онкологично заболяване. Очите също са в опасност. Ако човек, който има ксеродермия, трябва да излезе навън през деня, той трябва да вземе всички възможни предпазни мерки. Например момчето Дейвид Мидълтън, което можете да видите на снимката, трябваше да носи специален костюм в училище и да прекарва два часа всеки ден, за да нанесе защитния крем.

Синдром на чужд акцент

© gpointstudio/depositphoto.com

Причините, поради които се появява този синдром, са неясни, но се смята, че той може да се появи поради травма на главата, инсулт или мозъчен тумор. Човекът, който има този синдром, все още може да говори на майчиния си език, но произношението му се променя толкова много, че другите хора смятат, че човекът говори с чужд акцент. Самото разстройство не е опасно за здравето на човека, но хората казват, че се чувстват чужди с родините си и животът им става по-труден поради неразбирането и понякога подигравките от други хора.

Хипертрихоза

© dana press/East News, © dana press/East News

Хипертрихозата е свръхрастеж на косми на места, където не се счита за нормално, например по лицето. През повечето време хипертрихозата се открива при мъжете и рядко при жените. Въпреки това, зловещите брадати жени от цирковете в миналото можеха да бъдат засегнати от това разстройство. Вродената хипертрихоза не може да бъде лекувана, но за щастие в днешно време има много начини да се отървете от излишната коса. Хесус Асевес, мексикански актьор, засегнат от това заболяване, не смята, че хипертрихозата е трагедия и живее пълноценен живот.

Аргирия

Това заболяване се причинява от натрупване на сребърни утайки в тялото. В резултат на това кожата на човек има сребрист или синкав цвят. Развитието на аргирия се случва в ситуации, когато хората използват много продукти, които съдържат сребро, и това е особено често сред хората, които работят с този метал. Най-известният човек с това заболяване беше американецът Пол Карасон, който имаше прякора „Татко Смърф“, защото изглеждаше много подобно на анимационния герой. Той посиня, след като дълго време приемаше колоидно сребро, опитвайки се да лекува дерматита си.

Синдром на експлодираща глава

© harveysart/depositphotos.com

„Има шум, който става все по-силен и по-силен, след това се чува експлозия и ярка светлинна светкавица, сякаш някой е включил фенерче и го е насочил към лицето ми.“ Ето как хората, които страдат от синдром на експлодираща глава, описват своите симптоми. И това заболяване всъщност не е толкова рядко. Ако често страдате от безсъние и стрес, съществува риск сами да изпитате това. Учените смятат, че този синдром може да бъде причинен от нервна активност в частите на мозъка, отговорни за звука. Това води до “експлозията” и усещането, което се чувства като токов удар.

Триметиламинурия

© avemario/depositphotos.com

Това заболяване е известно още като синдром на миризма на риба и както вероятно се досещате, води до това човек да мирише на риба. Най-лошото е, че той може да не усети миризмата, но другите хора го усещат. Това причинява много психологически проблеми и затруднения в общуването. За съжаление няма ефективни методи за лечение, но според резултатите от някои проучвания, специална диета заедно с активен въглен и хлорофилин могат да намалят миризмата на риба.

Синдром на Стендал

© Medusa Produzione, © Cine 2000

„Когато напусках църквата„ Светия кръст “, сърцето ми започна да бие много бързо, почувствах, че животът е изцеден от мен и ходех със страх да не падна …“, това е френският писател Стендал, описващ чувствата си след посещение на Флоренция. Това, което писателят е преживял, е психологическо разстройство, което се проявява със симптоми като учестен пулс, световъртеж, припадък, объркване и дори халюцинации, когато хората изпитват нещо, което е от голямо лично значение като изкуството, красотата на природата, животните или хората. Много е странно, че туристите от Азия обикновено нямат синдром на Stendhal, може би защото тяхната култура е много различна. Същото важи и за туристите от Италия, защото те са по-свикнали да бъдат заобиколени от красота, отколкото другите хора.

Болест на Urbach – Wiethe

© vova130555/depositphotos.com

Пациентите, които имат това състояние, нямат амигдала в мозъка си, което означава, че те не са в състояние да изпитват страх. Правени са експерименти с пациент, известен като S.M. което показа, че хората, засегнати от това състояние, не се страхуват от змии, отровни паяци, филми на ужасите, въоръжени грабежи и други опасности. Единственото нещо, което може да ги накара да изпитат нещо, което отдалечено може да бъде описано като страх, е вдишването на висока доза въглероден диоксид, което би накарало всеки здрав човек да изпадне в паника.

No Comments Yet

Comments are closed