9 страхотни факта за ежедневните неща, които не се учат в училище

Училището несъмнено е едно от местата, които бележат нашето съществуване. В него ние научаваме много от знанията, които ръководят живота ни. Въпреки това, ако искаме да научим всичко, което съществува в този свят, ще ни трябва цял живот в класната стая. Светът е толкова обширен и загадъчен, че дори когато си мислим, че знаем всичко, има още хиляди неща, за които нямаме представа. Ние успяхме да съберем любопитни и интересни факти, за които вероятно не сте знали. Подложете интелекта си на тест с този списък и вижте колко от тях са новости за вас.

1. Драконови порти в небостъргачите на Хонконг

© icosha/Shutterstock.com, © Locomotive74/Shutterstock.com

Познати като драконови порти, тези странни дупки в центъра на небостъргачите имат много специално значение. И не, те не са свързани с архитектурен мотив. Отговорът се крие в традиционната практика на Фън Шуй. Тези дупки в средата на сградите са предназначени, за да може положителната енергия да тече през небостъргачите. И според Фън Шуй драконите, които представляват мъдростта, могат да летят от планините до океана и да преминават през сгради, създавайки добър поток от енергия около тях.

2. Истината за пържените картофи

© Depositphotos.com

Повечето от нас познават това популярно ястие като „пържени картофи“ (French fries), но истината е, че бихме могли да започнем да го наричаме „белгийски пържени картофи“. Историята твърди, че пържените картофи произхождат от Белгия на река Маас, където селяните традиционно са яли пържена риба. И когато беше зима и реката замръзна, селяните размениха пържената риба с картофи. Френското наименование (French fries) се появи, след като някои американци разбраха за това ястие. Тъй като доминиращият език в южната част на Белгия е френски, те веднага дадоха на това вкусно ястие името „French fries“, без всъщност да са френски.

3. Отопляеми тротоари в скандинавските страни.

© Depositphotos.com, © Daniel Morrison/Wikimedia Commons, © CC BY 2.0

Понякога, особено в много студени страни, премахването на снега може да бъде проблем. И е много важно, когато говорим за транспорт и пътуване до работното място. Но Норвегия и Финландия ни показаха, че снегът не е голям проблем за тях. Те са монтирали електрически елементи на тротоарите, за да ги предпазят от сняг. Тяхната система за отопление на тротоарите се е оказала по-икономична опция и е намалила броя на инцидентите с подхлъзване и падане на заледените улици.

4. В пустинята Сахара наистина вали сняг.

© tonynetone/flickr, © CC BY 2.0

Когато мислим за пустинята Сахара, най-вероятно първото нещо, което идва на ум, е много слънчева и суха пустиня. И е трудно да си я представим покрита със сняг. Е, колкото и странно да изглежда, за последните 40 години са наблюдавани 5 снеговалежа в пустинята Сахара, които я покриват с мек слой сняг. Въпреки че продължават само за ден, това са реални събития, случващо се там. През 1979 г. е регистриран първият снеговалеж, а 2022 г. – последният.

5. Нова Зеландия има най-стръмната улица в света.

© User Oyvind1979//Wikimedia Commons, © Tristan Schmurr/Wikimedia Commons, © CC BY 2.0

Ако има някакво съмнение, че тази новозеландска улица е най-стръмната в света, Книгата на рекордите на Гинес вече й е дала титлата. Baldwin Street е името на тази известна жилищна улица. Ако изкачването по стръмни хълмове не е вашето нещо, препоръчваме да потърсите заобиколен маршрут.

6. Официалното животно на Шотландия е еднорогът.

© MariuszMatuszewski/Wikimedia Commons, © CC BY-SA 4.0, © Dg-505/Wikimedia Commons, © CC BY 3.0

Не, това не е част от приказка. Еднорозите официално са националните животни на Шотландия и историята зад това решение е очарователна. Еднорозите представляват важна част от тяхната древна митологична култура, от вавилонците и цивилизацията на Инд. Тези мистични създания представляват чистота и в същото време сила. Шотландците се чувствали толкова свързани с това, което представляват тези измислени животни, че решили да ги направят свой символ.

7. Единственият McSki е в Швеция.

© Per-Olof Forsberg/Flickr, © CC BY 2.0

Ако някога се озовете на ски в планините на Швеция, спирането на McSki drive-thru е задължително. Отворен през 1996 г., този интересен ресторант за бързо хранене обслужва само гладни скиори и сноубордисти.

8. Високите токчета първоначално са предназначени за мъже.

© Two men and a woman in 1600s clothes / Unknown artist / ‎Nordic Museum / Wikimedia Commons

Назад във времето, около 10-ти век, хората осъзнаха, че краката ще стоят по-здраво в стремената (при конна езда), ако обувката има повдигната пета. Така че токчетата бързо станаха популярни сред мъжете, които яздят коне. През 17-ти век тези обувки с висок ток стават тенденция в Европа, особено за висшата класа, както мъже, така и жени. Минават години, докато се превърне в по-скоро модна тенденция за жени.

9. Оризът е най-старата храна, която все още се сервира в ястията ни днес.

© reyvenshots/Unsplash

Тази храна, която обикновено ядем в различни ястия, е най-старата храна, която ядем и днес. Хората са започнали да култивират ориз преди около 12 000—15 000 години. Втората храна, която може да е стара колкото ориза, е царевицата, която е отглеждана в Мексико преди 7500 и 12 000 години.

No Comments Yet

Comments are closed