8 психологически причини, поради които някой изглежда по-привлекателен за нас

Склонни сме да мислим, че красотата е в очите на наблюдателя. Но, както показва проучване, това не е непременно вярно. Всъщност истината е някъде по средата. Стандартите за привлекателност наистина са широко споделяни, но личните ни предпочитания също играят доста голяма роля.

Решихме да се потопим по-дълбоко в тази тема и да разберем кои черти на хора смятаме за по-привлекателни, без дори да осъзнаваме това.

1. Зениците

Зениците променят размера си в отговор на емоциите, като стават по-големи, когато сме щастливи. Някои проучвания показват, че подсъзнателно смятаме хората с големи зеници за по-привлекателни, защото това показва взаимния им интерес към нас. В миналото италианките целенасочено разширяват зениците си, използвайки отровен екстракт от растението беладона, за да изглеждат по-привлекателни за ухажорите.

2. Пропорция на талията

Съотношението на талията към бедрата винаги се е смятало за една от най-важните характеристики във външния вид на жената. И както някои изследвания показват, колкото по-ниско е съотношението между талията и ханша, толкова по-привлекателна жена изглежда за мъжа.

3. Симетрия на лицето

Изследователите потвърдиха, че ние оценяваме симетричните лица като по-привлекателни от тези с по-малко симетрия, защото нашите зрителни рецептори могат да ги обработват много по-лесно. Друга причина за това е че биологично свързваме симетричните лица с добрите гени.

4. Посредственост

Както показва проучване, ние предпочитаме външност, която ни изглежда по-обичайна. И това може да има различни обяснения: или ние свързваме с биологични предимства, като добри гени, или нашият мозък просто предпочита по-типични лица.

5. Диета

Има проучване, което показва, че предпочитанията към храната всъщност могат да направят мъжа по-привлекателен за жена. Миризмата на мъже, които ядат плодове и зеленчуци, се смята за много по-предпочитана пред мъжете, които ядат предимно храна като хляб и тестени изделия.

6. Глас

Според изследване жените свързват по-ниските гласове на мъжете със зрелостта, като по този начин го смятат за по-привлекателен.

7. Миризма

Миризмата на жената всъщност може да повлияе на това колко привлекателни изглеждат за мъжете. Но това е вярно за конкретна миризма: тази, която се основава на женските репродуктивни хормони. Както показват изследванията, жените са много по-привлекателни за мъжете по време на етапа на овулация, тъй като нивото на хормоните в този момент е по-високо в средата на цикъла, което показва тяхната плодовитост.

8. Вкус

Когато се целуваме, разменяме много бактерии и това, както проучванията показват, има и практическо значение. Помага ни да разберем дали си пасваме добре с този конкретен човек. Така че начинът на вкуса на човека наистина може да го направи повече или по-малко привлекателен за нас.

No Comments Yet

Comments are closed