Защо трябва да миете само 3 части от тялото, според проучване

Някои смятат, че душът сутрин служи като начин за освежаване и начало на деня, докато други взимат душ през нощта като начин за отпускане. Науката обаче не е съгласна с тази практика. Всъщност дерматологът д-р. Санди Скотницки, препоръчва да се къпете по-рядко и да се мият само 3 части на тялото.

Събрахме информация за този научно одобрен метод за къпане, за да споделим с вас колко често трябва да се къпете и кои са единствените 3 части на тялото, които трябва да миете.

Многото къпане може да не е добра идея

© shutterstock.com

Твърде честото къпане може да навреди на кожата ви повече, отколкото да помогне. Например може да изсуши кожата ви, особено ако използвате абразивно вещество или сапун. Освен това можете да изчерпите важните масла, липиди и бактерии, които помагат на кожата ви да устои на възпаления, поддържа гладка текстура и укрепва защитната й бариера.

Колко често трябва да се къпете?

© shutterstock.com

Според д-р Крис, постоянен лекар на ITV This Morning, всекидневният душ е лош за вас, тъй като отмива полезните бактерии, които живеят по кожата. Освен това ежедневните душове са вредни не само за кожата, но и за косата. Д-р Анджела Ламб вярва, че прекомерното миене с шампоан може да изсуши косата ви и да изтъпи цвета й. Следователно много дерматолози препоръчват душ през ден или 2 до 3 пъти седмично, а д-р Niket Sonpal каза, че миенето с шампоан през ден или по-малко е идеално.

1. Трябва да дадете приоритет на подмишниците

Измиването на тялото ви от главата до петите със сапун и вода може да причини кожни проблеми. Въпреки това е от решаващо значение да поддържате задълбочена хигиена в областта на подмишниците. Д-р Санди Скотницки препоръчва 3-степенна рутина за душ, която включва измиване на подмишниците вместо ежедневно къпане, за да избегнете проблеми като екзема.

2. Трябва да дадете приоритет на слабините

Друг недостатък на ежедневното почистване на цялото ви тяло може да са проблемите, причинени от душ с вода, която съдържа сол и химикали като хлор, флуор и пестициди. Следователно, почистването на областта на слабините и другите 2 части на тялото може да е достатъчно. Слабините, като подмишниците, са по-податливи на врастнали косми и растеж на гъбички. За да избегнете инфекция, трябва да миете тази частна част от тялото всеки ден.

3. Трябва да дадете приоритет на краката

Измиването на краката ви е важна част от препоръчаната от дерматолозите 3-степенна процедура за душ, тъй като краката ви натрупват мръсотия, ако сте боси и натрупват влага, размножаваща бактерии, ако носите чорапи или обувки.

No Comments Yet

Comments are closed