5 начина, по които тялото ни реагира на раздяла

Сбогуванията са трудни за всички. Емоциите ни бушуват и тези преживявания и стрес оказват пряко влияние върху тялото ни. Решихме да ви разкажем какво се случва с тялото ни, когато връзката с любим човек приключи.

1. Тревожност и проблеми със съня

© depositphotos

Хората са програмирани да се нуждаят от човешки контакт и когато го загубим, изпитваме болка. Необходимостта от контакт се изостря, причинявайки безпокойство. Научни изследвания показват, че болката след раздяла активира същата част от мозъка, която се стимулира от пристрастяването към кокаина.

2. Болка в гърдите

© depositphotos

Проучванията показват, че след раздяла хората получават нервните сигнали, свързани с действителната физическа болка. Например тези сигнали се изпращат, когато човек разлее гореща напитка или има изгаряне. Тъй като болката е в нашия мозък, тези сигнали се превръщат в истински дискомфорт: в този случай болка в гърдите или истинско сърце. Сърцето не работи добре след романтично разделяне. Човек, който е имал сърдечни заболявания, има риск да не се справи със стреса. Други вероятни резултати са аритмия или инфаркт.

3. Проблеми с кожата

© depositphotos

Освен факта, че по време на депресия човек се грижи по-малко за себе си, състоянието на кожата се влошава поради хормоните на стреса. Това може да доведе до акне и дори до загуба на коса.

4. Мускулни болки

© depositphotos, © depositphotos

В депресивно състояние хората са по-склонни към наранявания от обикновено. Също така, поради стрес, могат да се появят спазми в мускулите и крампи, причинявайки болка в различни части на тялото.

5. Загуба на апетит или наддаване на тегло

© pixabay

След раздяла много хора изпитват проблеми с апетита. Но в дългосрочен план раздялата често води до наднормено тегло. Поради стреса клетките стават по-малко чувствителни към инсулина и тялото започва да го отделя още повече, ускорявайки натрупването на мазнини. Повишаването на теглото също може да бъде свързано с безсъние и липса на упражнения. И накрая, стресът нарушава стомашно-чревния тракт, което причинява коремна болка и диария.

Бонус

За да се противопоставите на тези ефекти и да останете позитивни, знайте, че всичко е за добро и можете да се справите.

No Comments Yet

Comments are closed