9 научно доказани признака, че сте много по-умни, отколкото си мислите

Има много често срещани вярвания за интелигентните хора: те не се поддават на мързела, имат перфектна памет и не използват нецензурни думи. Изследванията обаче показват, че високият коефициент на интелигентност често се свързва с доста неочаквани навици и особености. Каним ви да се потърсите в следния списък. Кой знае? Може би криете гений в себе си!

1. Склонни сте да бъдете мързеливи.

© depositphotos

Един експеримент показа, че хората с висок коефициент на интелигентност вероятно ще се заровят в мисли и ще бъдат по-малко активни, докато средно статистическите индивиди се отегчават по-често и се опитват да запълнят графика си. И все пак трябва да се постараете повече, отколкото да оправдавате мързела си с висок интелект.

2. Забравяте за дреболии.

Перфектната памет винаги е била признак за високи умствени способности, но най-новите изследвания показват, че забравянето наистина сочи към високо ниво на интелект. Мозъкът ни забравя дреболии по две причини: първо, той помага да се адаптира към новите условия, и второ, освобождаването от малки неща обобщава информацията и показва пълната картина. Не се сърдете на себе си, когато отново сте забравили нещо маловажно: може би мозъкът ви току-що е направил място за нови идеи.

3. От време на време говорите нецензурни думи.

Оказва се, че нецензурните думи в речта ви не са непременно показателни за ниска интелигентност. Все повече изследвания доказват, че хората, които псуват, често имат много по-широк речник, което е признак за висок коефициент на интелигентност. Но разбира се, имайте предвид речта си: съмнително е, че прекомерното използване на нецензурни думи ще направи добро впечатление.

4. Доверявате се на хората.

Счита се, че умните хора не вярват на никого. Учените обаче доказаха, че интелигентните индивиди всъщност са по-доверчиви. Това може би се дължи на факта, че те виждат живота по-добре. Изследователите също така казват, че тези, които вярват на другите, имат солидни нерви и много по-малко здравословни проблеми. Така че доверието е не само приятно, но и добро за вашето здраве.

5. Имате котка.

© depositphotos

Някои проучвания показват, че хората, които предпочитат котките, са по-спокойни, по-чувствителни и имат по-висок коефициент на интелигентност, докато любителите на кучета са по-активни, отворени за другите и са свикнали да спазват правилата. Всеки избор има своите предимства, но едно нещо остава непроменено: космат приятел внася много любов във вашия дом и това е много по-важно от всеки тест.

6. Не обичате червеното месо.

Последните социологически проучвания показват любопитен факт: хората с висок коефициент на интелигентност предпочитат птиче месо, риба и зеленчуци пред червено месо. Но не бързайте да изхвърляте пържолата си: предпочитанията към храната се определят от различни условия, като семейство, здраве, вяра и дори място на живот.

7. Вие сте добри в даването на идеи.

Изглежда очевидно, че интелигентните хора често измислят нови неща. Но не е точно така. По-често хората с висок коефициент на интелигентност са способни да измислят нестандартни решения, но да не ги използват в живота – не на последно място, защото, когато се опитват да съживят идеята, в главата им вече е друга, която привлича цялото внимание към себе си. Което между другото доказва точка 1.

8. Спите малко.

Е, не съвсем малко: интелигентните хора са склонни да остават будни до късно, което, често води до това, че спят малко поради необходимостта да се събудят рано сутринта, за да отидат на работа или училище. Така че, ако знаете, че сте нощна птица и не можете да промените нищо по въпроса, отпуснете се – вероятно сте просто умни.

9. Гризете си ноктите.

© depositphotos

Гризането на ноктите до голяма степен се смяташе само за нервен навик, но последните проучвания показват, че може да е показател за перфекционизъм. Според психолози такива фокусирани върху тялото навици като чоплене на кожата, дърпане на косата или гризане на ноктите помагат да се преборите със скуката и да успокоите недоволството. А стремежът към съвършенство сам по себе си е знак за интелигентност. Затова не се срамувайте от лошия си навик – може би просто сте прекалено старателни.

No Comments Yet

Comments are closed