5 опасни хранителни комбинации, които трябва да избягваме

Както вероятно всички знаем, яденето на правилните храни в точното време е това, което поддържа здравето ни в правилен план. Въпреки това, има някои храни, които не се съчетават добре, дори и двете да са еднакво здравословни. Важно е да имате предвид, че има хранителни комбинации, които могат да бъдат вредни за нашето здраве, без значение колко ползи за здравето има всяка от тях. Въпреки това е препоръчително да се консултирате с вашия диетолог, преди да направите каквито и да било промени в диетата си.

Събрахме списък с комбинации от храни, които не вървят добре заедно и могат да причинят дискомфорт в храносмилателната ви система.

1. Бекон и яйца

Повечето хора обичат да ядат бекон и яйца за закуска, но не са напълно наясно с рисковете за здравето. Всичко е наред да се консумират отделно, тъй като и двете са с високо съдържание на протеини, но когато се смесят заедно, това може да доведе до проблеми с храносмилането. След като ядете 2 храни с високо съдържание на протеини наведнъж, може да отнеме известно време на тялото ви да ги усвои всичките, особено след като протеинът е най-труден за разграждане. Не само това, но и в двете храни има много наситени мазнини, а беконът съдържа много натрий, особено ако се яде на големи порции. Опитайте се да замените бекона с въглехидрати като пълнозърнест препечен хляб и плодове с яйца или запазете бекона си и заменете яйцата си с авокадо и домати.

2. Кисело мляко и плодове

© ANTONI SHKRABA / pexels.com, © Jasmijn Van der Maaten / pexels.com

Плодовете са най-здравословни, когато се консумират сами. Когато се смесят с други храни като кисело мляко, може да предизвика кисело и несмилаемо усещане в стомаха ви. Ако искате да добавите сладост към вашето кисело мляко, опитайте да добавите канела, тъй като тя има много ползи за здравето на сърцето ви, понижава холестерола и може да облекчи гърлото ви. Може също така да облекчи симптомите на ИПП при жени. Ако имате проблеми с храносмилането след хранене, опитайте да смесите четвърта чаша кисело мляко с 2 щипки джинджифил и кимион на прах в 1 чаша вода.

3. Мляко и портокалов сок

© AndrewLozovyi / Depositphotos.com, © Onlyshaynestockphoto / Shutterstock.com

Пиенето на мляко и портокалов сок за закуска може да причини стомашно разстройство, тъй като портокалите имат киселини, които могат да коагулират млякото, правейки го да изглежда като сирене. Този дискомфорт може да продължи от 2 до 6 часа, в зависимост от киселинните ви нива. Също така може да доведе до подуване на корема, тъй като млякото отнема повече време за смилане, а смесването му с цитрусови плодове като портокали може да втвърди млякото, което води до киселини.

4. Бургер с пържени картофи

Обичайната комбинация, бургер с пържени картофи, всъщност не се счита за идеално хранене. Диетолозите казват, че е много по-здравословно да поръчате 2 бургера вместо един с пържени картофи. Може да ви накара да се чувствате сити по-дълго, защото приемате повече протеин, може да приемате по-малко калории и ще намалите броя на въглехидратите. Като поръчате 2 бургера, можете също така да поддържате нивата на кръвната си захар под контрол.

5. Вода и храна

© Marina Demeshko / Shutterstock.com

Въпреки че може да изглежда нормално да имате чаша вода до храната си, може да има много рискове за здравето, ако я пиете, докато ядете. Първо, може да намали количеството слюнка, което произвеждате, което е основният фактор, участващ в храносмилането. Тя се разрежда, което може да спре разграждането на храната в устата ви. Може също така да доведе до наддаване на тегло, да причини киселинност и да увеличи инсулина в тялото ви.

No Comments Yet

Comments are closed