8 необичайни стандарти за красота в различни азиатски страни

Въпреки световните стандарти за красота, които виждаме в бляскави списания и модни ревюта, всяка нация има свои собствени уникални черти, традиции и обичаи, свързани с женската красота. Например, докато хората в други страни харчат много за изправяне на зъбите си, в Япония жените плащат, за да изглеждат зъбите им изкривени. Така че можем да кажем, че красотата наистина е относително понятие.

Събрахме най-необичайните стандарти за красота в азиатския регион и въпреки че някои от тях имат исторически корени, много жени ги следват и до днес.

1. Една вежда (Таджикистан)

© Manizha/Instagram

Докато жените в различни части по света скубят веждите си и използват най-различни методи за получаване на перфектната форма, за жените в Таджикистан едната естествена вежда е традиционен знак за красота.
Онези момичета, които не са били надарени с пухкави вежди, използват специална листна зелена билка и дори оцветяват пространството между веждите за да създадат една вежда. Родителите прилагат този лесен трик върху веждите на дъщерите си от самото им детство.

2. Удължаване на шията (Тайланд)

© Loveischiangrai/Shutterstock.com

Дългите вратове са символ на жените от племето Каян. Има различни корени за тази традиция и мнозина вярват, че в ранните дни тя предпазва жените от робство. Някои хора обаче казват, че с дългия си врат жените приличат на дракони, които са важна фигура в местния фолклор.
Момичетата започват да носят месингови бобини когато са на 5 години и получават все повече и повече пръстени, които удължават врата им с течение на времето.

3. Пила за зъби (Индонезия)

© Cornelius Krishna Tedjo/Shutterstock.com

За хората в Бали изпилването на зъбите е традиционен ритуал. Тази процедура се извършва главно от тийнейджъри, за да се „отблъскват злите духове“. Изпилените зъби в Индонезия са признак за зрялост. След тази процедура тийнейджърите са готови да се оженят.
Въпреки че процесът не е толкова тежък и не е толкова широко разпространен, колкото преди, някои балийци все още го правят, дори ако живеят далеч от родината си.

4. Дълги нокти на краката (Индия)

© Shutterstock.com

През 2015 г. Шридхар Чилал от Индия стана човекът с най-дългите нокти на една ръка, признат от Световните рекорди на Гинес. Индийските жени обаче не се спират само с дълги нокти на ръцете, но и на краката. За разлика от световните тенденции, дългите цветни нокти на краката се считат за популярни тук.

5. Сърцевидно лице (Южна Корея)

Южна Корея има най-голям брой козметични процедури в света на глава от населението. Контурирането на лицето е в първите 3 списъка на най-популярните пластични операции в Южна Корея. Въпреки потенциалните рискове, жените може да се подложат на намаляване на скулите, V-образна линия и корекция на челюстта, за да се опитат да получат лице с форма на сърце.

6. „Яеба“ — криви зъби (Япония)

Докато хората в други части по света харчат много пари за изправяне на зъбите си, обратната тенденция се случва в Япония. Тук жените плащат, за да им изкривят зъбите. Тази тенденция се нарича яеба или „двоен зъб“. Зъболекарите създават „зъби“, като поставят като постоянни или временни пластмасови предни части на горните кучешки зъби.
Тези криви зъби правят жените да изглеждат по-млади и следователно са популярни сред японските момичета.

7. Черни зъби (Япония)

© julianne.hide/Shutterstock.com

Почерняването на зъбите или „ohaguro“ е японски обичай за боядисване на зъбите в черно с желязна течност. Въпреки че в момента никой не използва тази практика, заслужава да се отбележи, че черните зъби са били смятани за красиви в японската история. Охагуро е статутен символ, използван предимно от жени, за да покажат своята красота и готовността си да се оженят.

8. Превръзка за носа (Иран)

© Eric Lafforgue/Art in All of Us/Corbis News/Getty Images

Поради огромната популярност на ринопластиката, Иран е наречен „световната столица на корекциите на носа“. Носната лента след операцията дори има специално име: „превръзка на честта“. Жените не се опитват да го скрият, но вместо това те гордо показват това като признак за скорошната си ринопластика. Някои от тях продължават да носят превръзки дори дълго след операциите си като символ на богатство, за да покажат, че могат да си позволят този вид операция.

No Comments Yet

Comments are closed