Как се промени отношението ни към телата и красотата през последното десетилетие

Светът се промени много през последното десетилетие и начинът, по който се отнасяме към телата си и концепцията за красота като цяло, не е изключение. Изглежда, че сме се отказали от много стереотипи и стандарти и сега има повече място за себеизразяване и разнообразие. Приемането на окосмяването по тялото, онлайн без филтър и по-малкото внимание какво мислят другите за начина, по който изглеждаме, изглежда се е превърнало в новото нормално и не можем да не се чудим какво предстои.

Започнахме да се обичаме такива, каквито сме, и модната индустрия се промени съответно.

© Wyters Alban/ABACA/EAST NEWS, © MEGA/Mega Agency/East News

В продължение на много години светът на модата беше доминиран от високи и слаби модели, чиито фигури трябваше да отговарят на определени стандарти. Сега, когато разнообразието се е превърнало във фокус на внимание в много сфери от живота ни, виждаме все повече и повече модели с големи размери по подиумите. Ашли Греъм вероятно е една от най-известните сред тях, но списъкът всъщност е доста дълъг. Кейт Уосли, Тара Лин, Палома Елсесер и Тес Холидей са само няколко известни имена в списъка с модели с голям размер, които променят съвременната модна индустрия.

Много от нас са спрели да премахват космите по тялото.

© face to face/FaceToFace/REPORTER/East News

Днес много жени не само нормализират, но и прегръщат космите по тялото си и не им пука особено за премахването им. И жените знаменитости не са изключение. Ашли Греъм, Риана, Джемайма Кърк, Лурдес Леон и други известни жени гордо демонстрират окосмяването по тялото си, доказвайки, че самоувереността идва от самоприемането. Посланието им е просто: ако не ви се махат косми, недейте. Не е нужно да правите неща само за да удовлетворите някои абстрактни стандарти за красота, наложени от обществото.

Все повече мъже са започнали да се гримират.

© Derek Storm/Everett Collection/East News, © imageSPACE/Sipa USA/East News

Може да изглежда, че мъжкият грим е нова тенденция, но всъщност има дълга история. В Древен Египет мъжете рисували рисунки с котешки очи, които били символ на богатство и социален статус. По времето на кралица Елизабет I мъжете активно използваха пудра. В съвременните времена обаче гримът отдавна се смята за женска привилегия. В наши дни „табуто“ около мъжкия грим бавно изчезва. Виждаме повече козметични продукти, предназначени специално за мъже, и повече мъже знаменитости, които показват прекрасния си грим.

Много от нас се тревожат по-малко за това как изглеждаме сред хора.

© Michael Wright / WENN.com/agefotostock/East News, © MEGA/Mega Agency/East News

Знаменитостите не са изключение от това. След години на поддържане на перфектен публичен имидж, много от тях сега са по-спокойни, когато става въпрос за изявите им. Много известни хора могат да бъдат видяни да носят обикновени дрехи, без грим и разхвърляни прически в ежедневието, точно както много от нас. Те насърчават любовта към себе си и говорят за целулита и кожните несъвършенства като естествени и нормални.

Все повече бременни жени гордо демонстрират своите коремчета.

© Laurent Salmon/KCS/East News

В днешно време има все повече бъдещи майки, които избират да демонстрират коремчетата си, вместо да ги прикриват. Бременната Риана може да бъде най-доброто вдъхновение за очакващите жени, когато става въпрос за подчертаване на бременноста. Певицата беше забелязана да носи разголени тоалети по редица поводи. Нейните смели визии за бременни включват скъсани и изрязани горнища, прозрачни дантелени дрехи и разкопчани палта, които позволяват на целия свят да види корема на Риана.

Повече хора се освобождават от филтрите в социалните медии.

© face to face/FaceToFace/REPORTER/East News, © Wiese/face to face/FaceToFace/REPORTER/East News

Промяната на външния вид с помощта на филтри може да бъде изкушаваща, но перфектните публикации в социалните медии ни налагат нереалистични стандарти за красота и могат да съсипят самочувствието ни. В крайна сметка се сравняваме с други хора, които според нас изглеждат страхотно, и може дори да не забележим редакциите, които са направили на снимките си. В днешно време все повече и повече хора са се отказали от използването на филтри и грим и стават изцяло естествени в своите акаунти в социалните медии.
Знаменитостите активно подкрепят тенденцията без грим и филтри и споделят своите естествени селфита в социалните медии. Салма Хайек, Дрю Баримор, Дженифър Анистън и Лейди Гага са само няколко прекрасни знаменитости, които са се снимали такива, каквито са и са споделили тези снимки със своите последователи.

No Comments Yet

Comments are closed