16 неща, които са толкова големи, че изглежда са дошли от друга планета

Синдромът на Алиса в страната на чудесата е състояние, при което нещата изглеждат по-големи или по-малки, отколкото са в действителност. Но някои обекти са толкова огромни, че буквално започваме да мислим, че сме се превърнали в Алиса в реалния си живот.

Ето някои предмети и животни, чийто размер е наистина впечатляващ.

16. Светофари

© unknown author / Imgur, © unknown author / Imgur

Не сме свикнали да виждаме този обект толкова близо, така че обикновено изглежда малко по-малък. Всъщност светофарите са високи колкото средното дете.

15. Багер

© Mysokol / Depositphotos

Багерът ERShR-7000 е истински гигант в света на земните технологии. Тази машина сваля горния приземен слой, преди хората да започнат да извличат минерали. Той има 16 кофи и може да се движи със скорост 130 ярда в час.

14. Жаба

© unculturedpersons.blogspot.com

Ето една огромна жаба, известна като жаба голиат. Екземплярите могат да растат до 31.7см на дължина и да тежат до 3.2кг. Този вид живее в Камерун и Екваториална Гвинея.

13. Цвете

© Galawebdesign / Wikimedia

Титановият аром е едно от най-големите неразклонени съцветия в света (той расте до 3м височина) и мирише на гниещо месо. В миналото тези цветя растяли в тропическите гори на Суматра, а днес растението се култивира от ботанически градини. Името на цветето на снимката е Мортисия и се намира в зоопарка Франклин Парк близо до Бостън.

12. Пчела пита

На снимката можете да видите див мед, произведен от непалски пчели, който е 2 пъти по-голям от европейския. Те живеят на височина 1200-4000м над морското равнище. Средните гнезда са 1м широки и 1.5м високи.

11. Комар

© Imaginechina / Eastnews, © Imaginechina / Eastnews

Най-големият комар в света с 10см размах на крилата е уловен в Китай. Принадлежи към вида Holorusia mikado. Средните комари са 2 пъти по-малки от този гигант. Въпреки страховития си външен вид, той не пие кръв и е ужасен в летенето.

10. Круизен кораб

© Xinhua / Eastnews, © JEAN-SEBASTIEN EVRARD / Eastnews

Allure of the Seas е един от най-големите пътнически кораби в света. Тя е висока 72м, дълга 362м и може да побере 6400 пътници и повече от 2000 членове на екипажа.

9. Прилеп

© MercuryVeins/ reddit

Голямата летяща лисица е вид мега прилеп от Югоизточна Азия. Въпреки ужасяващия си вид, той се храни с плодове, нектар и цветя.

8. Гума

© AFP / Eastnews

Тези 4-метрови гуми са предназначени за японски самосвали. Теглото им е 6 тона.

7. Авокадо

Докато се разхожда по хавайски плаж, Памела Уанг открива авокадо с тегло 13.2кг. Преди това авокадото с тегло 7.6кг се смяташе за най-голямото.

6. Плувен басейн

© Crystal Lagoon / Eastnews, © Crystal Lagoon /Eastnews

Най-големият плувен басейн в света се намира в Чили на брега на Тихия океан. Басейнът е с дължина 1012м, съдържа 300 милиона литра морска вода, покрива 20 акра и има максимална дълбочина 35м. Температурата на водата е 25 ° C (9° C повече от температурата на океана.)

5. Ядка

© David Kster / Eastnews, © Stanislav Uvarov / Depositphotos

Най-големият орех в света расте на дърво на Сейшелските острови. Нарича се Coco-de-mer и тежи около 25кг, дълъг е 1.5м и 1м в диаметър.

4. Винени бъчви

© Journeyfor4 / Pixabay

Тази бъчва има капацитет от 204 574 литра вино. В Кейптаун има 5 подобни бъчви и най-големата от тях има капацитет от 207 302 литра вино.

3. Дърво

© Oscity / Depositphotos

Дървото на Генерал Шерман расте в националния парк Sequoia. Това е най-голямото същество в света. Високо е 83.82м и е с диаметър над 11м в основата. 18м над основата, то е 5м в диаметър.

2. Котва верига

© Engel & Gielen / Eastnews, © Engel & Gielen / Eastnews

Ето котвата на круизния кораб Queen Mary 2, кораб, обиколил света с 5000 пътници на борда. Ако отрежем една от веригите, диаметърът й ще бъде около 12см.

1. Паркинг за велосипеди

© Bloodua / Depositphotos

Това дори не е най-големият велосипеден паркинг в Амстердам. Fietsparkeren, 4-етажения паркинг близо до централната гара, може да побере 2500 велосипеда. Между другото, не е много лесно да се намери празно място там.

No Comments Yet

Comments are closed