13 признака, че сте по-интелигентни, отколкото си мислите

Съмнявате ли се в собствената си интелигентност? Ето 13 индикации, че грешите. Шансовете са, че веднага ще разпознаете поне 2 от тези неща в себе си.

1. Вземали сте уроци по музика

Многобройни изследвания показват, че ученето да свири на музикален инструмент помага за развитието на детството. Едно от тези проучвания твърди, че само един месец музикални уроци могат да помогнат на 4- до 6-годишните да подобрят значително резултатите от тестовете и да улеснят ученето. И така, свирехте ли на цигулка, когато бяхте дете? Може би това е причината да си толкова добър в обмислянето на нещата днес!

2. Вие сте най-възрастният брат или сестра в семейството

Едно интересно изследване предполага, че по-големите братя и сестри в семейството имат умерено по-високи, но значителни предимства, когато става въпрос за IQ в сравнение с по-малките си братя и сестри. Това е причината, поради която най-възрастните са малко по-успешни от най-малките в семейството.

3. Имате слаба фигура

През 2006 г. беше проведено необичайно разследване. То разкри интересна връзка: колкото по-голяма е талията на човек, толкова по-ниски са когнитивните му способности. Според други изследвания, 11-годишните деца, които получават лоши резултати от теста, са по-склонни към затлъстяване до 40-годишна възраст. Има голяма вероятност техните по-умни връстници да учат по-добре, да се стремят да се справят по-добре в образованието си и да обръщат внимание на здравето си повече.

4. Били сте кърмени като бебе

Учени от Великобритания и Нова Зеландия са изследвали около 3000 деца и са установили, че тези, които са били кърмени като бебета, са получили почти 7 точки повече при тестовете за интелигентност, отколкото тези, които не са били. Но това се отнася само за тези, които са имали определен вид ген (този ген присъства и при тези, които не са били кърмени.) Точният механизъм, определящ връзката между този ген и кърменето, все още е неизвестен.

5. Обичал си да четеш още като дете

Имате ли спомени от четенето, които се връщат към най-ранните ви дни? Шансовете са да сте много умни, особено ако любовта ви към книгите е започнала, когато все още сте били с памперси. В хода на едно изследване бяха изследвани 2000 двойки близнаци и се оказа, че тези бебета, които са се научили да четат по-рано, са постигнали по-високи резултати в тестовете по-късно в живота. Авторите на изследването вярват, че четенето от ранна възраст подобрява вербалните, както и невербалните способности на човека.

6. Вие сте левичар

© depositphotos

Има някои данни, които предполагат, че сред заподозрените умници има голям брой левичари. Експертите все още не са обяснили това явление. От друга страна, най-новите изследвания показват, че левичарите са склонни към дивергентно мислене – начин на творческо мислене, който се използва за решаване на проблеми и задачи. Левичарите често са по-изобретателни и знаят как да се измъкнат по-добре от трудни ситуации. Това не е ли признак на голям интелект?

7. Често се притеснявате

Все повече изследвания доказват, че хората, които често се тревожат за нещата, може да са по-интелигентни от тези, които не го правят. Може да е така, че това е резултат от факта, че те винаги мислят за възможните последици от своите действия и затова се опитват да се уверят, че всичко се оказва възможно най-добре.

8. Ти си висок

Изследвания, проведени в университета в Принстън, показват, че високите деца учат по-добре от връстниците си и когато достигнат зряла възраст, в крайна сметка печелят повече пари. Така че изправете гърба си – имате с какво да се гордеете!

9. Можеш да бъдеш забавен

Оказва се, че чувството за хумор и високата интелигентност са свързани. В едно изследване около 400 ученици се подложиха на тест за интелигентност, след което трябваше да измислят забавни надписи за сцени от карикатури. Можете ли да познаете чии надписи се оказаха по-смешни?

10. Любопитни сте

Професор по бизнес психология в един лондонски университет стигна до заключението, че любопитството е важна характеристика на интелигентните хора. Любопитните хора притежават по-изтънчена форма на мислене и в дългосрочен план се интересуват от откриването на нови неща и развитието си като хора.

11. Стремите се към съвършенство

Хората, които са умни, обикновено са перфекционисти. Те никога не са истински доволни от нещата. Ако играят спорт, ще прекарват допълнително време в тренировки, за да бъдат най-добрият играч в отбора. И ако са недоволни от външния си вид, те ще направят още повече, за да изглеждат най-добре, като си купят нов гардероб или засилят навиците си за поддържане. Животът им е непрекъсната работа.

12. Ти си истинска нощна сова.

Звучи смешно, но се оказва, че хората, които обичат да стоят нощем, обикновено имат по-голям интелект от ранните птици. Способността да работим и да бъдем креативни през нощта, както е добре известно, не ни е била дадена от природата. По тази причина учените стигнаха до заключението, че интелигентните хора си лягат по-късно, защото се стремят да разширят границите на своите способности. Само да можехме да оцелеем с толкова малко сън!

13. Писането ви е разхвърляно

Творческото разстройство е понятие, което е установено отдавна и дори има изследвания, които твърдят, че то служи като вид „гориво“ за хората с творчески характер. Разхвърляният почерк също е един от признаците на творческия човек.

No Comments Yet

Comments are closed