13 психологически трика, които ще работят на всеки

Всяко човешко същество е уникална вселена, но психолозите, които имат внимателно око за детайли, продължават да откриват нови поведенчески модели, за които се смята, че са вкоренени в нашето детство и могат да бъдат приложени за всеки.

Решихме да споделим тези полезни трикове за психология. Може би те ще повлияят положително на вашите комуникативни умения и ще улеснят живота ви по някакъв начин.

За да разберете дали човек ви харесва, изберете дума и всеки път, когато използва тази дума или фрази със синонимични думи, кимайте и се усмихвайте. Ако той / тя ви харесва, гледайте го / нея да започне да използва думата през цялото време.

Искате ли хората да приемат думите ви сериозно? Всеки път, когато им кажете нещо, кажете, че майка ви или баща ви ви е научил на това. Хората са склонни да вярват на съветите на родителите по своята същност.

Станете върховен шампион на „Камък, ножица хартия“! За да спечелите в игратата, точно преди да я играете, задайте произволен въпрос на опонента си. През повечето време обърканият ви приятел ще избира „ножица“.

Ако искате хората да се съгласят с вас, просто кимайте и поддържайте контакт с очите, докато говорите. Знакът „кимване“ означава „всичко, което казвам, е вярно“. Плюс това, следвайки моделите на социално поведение, хората са склонни да кимат в отговор.

Пожелавали ли сте си някога метрото да не е толкова претъпкано сутрин? На претъпкани места гледайте точно пред вас, в посоката, в която вървите. Ще бъдете впечатлени да наблюдавате тълпата буквално да ви отстъпва. Този трик е много лесен за обяснение: на места с много хора сме склонни да гледаме другите хора в очите, за да знаем в коя посока върви някой и да се отдръпваме за да не се сблъскаме.

Ако определена песен е заседнала в главата ви и бихте искали да я забравите, опитайте се да помислите за края на песента. Според ефекта на Zeigarnik, нашият мозък има тенденция да помни нещата, които сме оставили недовършени. Така че, ако мислите за края на досадната зациклила мелодия, ще можете да я извадите от главата си.

Искате ли децата ви да ядат броколи? Продължете и ги попитайте дали искат две или пет стръка броколи, вместо да ги питате дали искат броколи. По този начин сте избрали броколи за техния обяд, но те чувстват, че всъщност са взели собствено решение. Можете да използвате един и същ стар трик в различни ситуации.

Ако имате чувството, че някой ви наблюдава, просто се прозявайте и се огледайте. Ако някой наистина ви дебне, той също ще се прозяе, тъй като прозяването е силно заразно.

Вашият приятел най-вероятно ще ви помогне да носите, да речем, кутия с вашите неща, ако продължите да говорите, докато предавате кутията. Повечето хора дори няма да забележат, че им подавате нещо и ще го вземат. Въпреки това някои хора, които са по-внимателни и по-малко близки до вас, може да се объркат доста.

Ако знаете, че ще се ръкувате с някого, уверете се, че ръцете ви са достатъчно топли. Топлите ръце насърчават приятелска атмосфера, докато студеното ръкостискане ще предизвика обратния ефект.

Каквото и да е казал вашият приятел, перифразирайте го и го кажете отново. Човекът, който разговаря с вас, подсъзнателно ще получи усещането, че сте наистина страхотен слушател. Просто не прекалявайте с парафразирането.

Ако искате някой да ви помогне, започнете фразата си с думите „Имам нужда от вашата помощ …“ Хората мразят да се чувстват виновни и затова няма да могат да откажат да помогнат.

Ако вярвате, че човек не ви харесва, попитайте дали можете да заемете неговия молив или химикалка. От една страна, хората са склонни да не помагат на тези, които не харесват, но от друга страна, това е толкова малка услуга, че вашият „хейтър“ най-вероятно няма да може да каже „Не“. В крайна сметка той ще стигне до заключението, че не сте толкова зле.

No Comments Yet

Comments are closed