20+ изображения, показващи как нашата планета се е променила през последните няколко десетилетия

Нашата планета непрекъснато се променя в резултат на природни събития като земетресения, изригвания на вулкани, цунамита и бури, и други причинени от човека. Днес ви каним да предприемете пътуване през времето и пространството, за да видите как някои кътчета на нашата любима Земя са се трансформирали през последните десетилетия. За съжаление повечето от тези промени са резултат от човешка дейност. Но все още не е късно да променим това и всъщност има няколко снимки в нашата компилация, които го доказват.

Подготвили сме компилация от изображения, заснети от Google Earth, за да ви покажем най-впечатляващите промени, претърпени от нашата планета през последните 40 години. Надяваме се, че ще повишим осведомеността по темата и ще помогнем на другите да разберат колко важна е грижата за майката природа.

1. На картата се появиха нови острови: Палмовите острови на Дубай

© Google Earth

Дубай претърпя огромно разширяване през последните години. По отношение на населението тя действително нараства от около 500 000 жители (1990 г.) до над 3,3 милиона (2020 г.). Градът, известен като един от най-известните бизнес центрове в света, се разраства значително и по отношение на повърхността. Той се е разпространил на повече от 300 километра брегова и вътрешна територия, както по суша, така и по море. Това доведе до създаването на клъстер от изкуствени острови, Палмовите острови и Световния архипелаг.

2. Води, които си променят цвета: езерото Натрон, Танзания

© Google Earth

На пръв поглед може да си помислите, че това, което гледате на първата снимка на колажа по-горе, е земя. Това обаче е розово езеро. Поради високата си соленост, температура над 40 ° C (104 ° F) и алкалност, която може да достигне рН над 12, това е едно от най-смъртоносните и опасни езера на Земята. В зависимост от времето на годината в него се размножават водорасли и бактерии, което кара цвета му да се променя.

3. Изсичане на горите: отглеждане на соя в Сан Хулиан, Боливия

© Google Earth

През последните години Амазонка беше една от областите, най-засегнати от изменението на климата. И ние не казваме това само заради добре познатите горски пожари, засягащи тази част на света, но и заради масивната сеч, която се извършва на сушата, за да се развие земеделска зона, както можете да видите на снимката по-горе. По-голямата част от това ново пространство се използва за създаване на плантации, които са фокусирани най-вече върху отглеждането на соя за фураж.

4. Борба с глобалното затопляне: слънчевата фотоволтаична централа в Китай

© Google Earth

Възобновяемите енергии са енергийни ресурси, получени от природата по чист и екологичен начин. Те не произвеждат замърсители и помагат за ограничаване на глобалното затопляне като цяло. Все повече държави залагат на използването на този вид енергия и създават соларни паркове на тяхна територия: Китай, САЩ, Япония и Германия са на върха в списъка и се надяваме, че много повече скоро ще се присъединят към тях . На снимките по-горе можете да видите една от слънчевите централи, построени от Китай за създаване на електричество чрез използване на слънчевата светлина като ресурс.

5. Топящи се ледници, които постепенно изчезват: ледникът Колумбия в САЩ

© Google Earth

Този ледник, разположен на южното крайбрежие на Аляска, е един от най-засегнатите от температурните промени, от които нашата планета страда през последните десетилетия, главно поради глобалното затопляне. Всъщност това е един от най-бързо движещите се ледници в света и се оттегля от началото на 80-те години.

6. Нов екологичен враг в разгара си: канадските петролни залежи

© Google Earth

Това е един от най-вредните аспекти на човешката дейност за нашата планета. Това е така, защото фракингът включва извличане на петрол от тези пясъци и всъщност изисква използването на много енергия и вода. Не само това, но също така отделя голямо количество токсични и замърсяващи агенти във водата и дори във въздуха. Петролните пясъци са неконвенционален източник на петрол. Те са се превърнали в стратегически ресурс и всъщност тяхната експлоатация става все по-често срещана. Това е така, защото конвенционалното масло, макар и по-лесно да се извлича, става все по-оскъдно.

7. Отрасли, които свиват езерата, докато растат: Аралско море, между Казахстан и Узбекистан

© Google Earth

Това е още един ярък пример за това колко разрушителна може да бъде човешката алчност. През 1960 г. е предприет проект за отклоняване и насочване на водата от Аралско море (което въпреки името си всъщност е езеро) за производство на памук и други култури в средата на пустинята. Този проект в крайна сметка изсуши езерото почти изцяло, тъй като памукът е една от най-големите водопотребяващи култури в света.

8. Новите зелени дробове за планетата: Великата зелена стена на Китай

© Google Earth

Надяваме се, че през следващите 4 десетилетия ще видим повече от този вид трансформации в пейзажите, засегнати от човешката дейност. Това, което може да се види на тези изображения, е възстановяването на екологичен резерват, който беше пресъхнал през миналия век в Китай. Тази инициатива, наречена „Великата зелена стена“ като препратка към стената, построена през 7 век, има за цел да забави и дори да обърне опустиняването на земята, като засади милиарди дървета в цялата област.

9. Това, което се случва в Лас Вегас, не винаги остава в Лас Вегас: Нарастващите градове в Невада, САЩ.

© Google Earth

През последните 4 десетилетия град Лас Вегас увеличи населението си приблизително пет пъти. Но такова голямо разширяване изисква и ресурси. Lake Mead доставя по-голямата част от питейната вода в района. С нарастването на населението на града, заедно с други фактори като земеделие и повишаване на температурите, езерото непрекъснато намалява с течение на времето, както можете да видите на снимките по-горе.

10. Антарктида бавно се размразява: ледник Pine Island, Антарктида

© Google Earth

Този голям леден поток, който може да се види на антарктическия континент, също е силно засегнат от глобалното затопляне. Американската национална научна фондация изчислява, че ако този ледник трябва да се стопи и да изхвърли топената си вода в океана, нивото на морето ще се повиши с около 61 метра. За съжаление ледникът Pine Island е най-бързо топящият се ледник в Антарктида и е отговорен за около 25% от загубите на лед в Антарктида.

11. Когато природата разрушава и след това възстановява: естественото възстановяване на планината. Пинатубо, Филипини

© Google Earth

След 500 години спящ вулканът Пинатубо отново се активира през 1991 г., произвеждайки едно от най-жестоките вулканични изригвания през миналия век. Ефектите му се усещат по целия свят: слой сярна киселина обгражда целия свят, температурите спадат значително и озоновият слой претърпява големи щети. Днес можем да видим как районът постепенно е възстановил естествения си аспект след разрушенията, причинени от изригването на вулкана.

12. Изоставените култури, превърнати в буйни зелени гори в Русия

© Google Earth

След разпадането на Съветския съюз големите насаждения бяха изоставени и оставени отново в ръцете на майката природа, за да си върнат това, което първоначално беше нейно. Тя сама се погрижи да възстанови цялото зелено, което първоначално имаха. Това беше изненадващо дори за повечето учени, които прогнозираха, че възстановяването ще бъде много по-бавно.

Какви природни чудеса има във вашия град или държава?

No Comments Yet

Comments are closed