Едва ли е възможно да се храним 100% здравословно, но обикновено искаме да сме сигурни, че даден продукт ще е от полза за тялото ни. Както се оказва, има храни, които много от нас напразно смятат за здравословни.
Бананов чипс
© Michelle Peters-Jones/flickr, © Tookapic/pexels
Предимството им е, че съдържат почти същите неща като пресните банани: фибри, желязо, калий и магнезий. И все пак производителите добавят подобрители на вкуса и захар към банановия чипс и често ги запържват. Как да замените: домашен бананов чипс, приготвен във фурната или изсушен на въздух.
Сухари
© Tabeajaichhalt/pixabay, © belchonock/depositphotos
Има много разновидности на хрупкав хляб. Често можете да срещнете закуски, приличащи на хрупкави хлябове, които съдържат вредни масла. Как да замените: просто прочетете внимателно състава. Не трябва да има мая, модифицирано нишесте, консерванти, оцветители или антиоксиданти. Най-добрият хляб се прави от пълнозърнести храни или грубо пълнозърнесто брашно.
Храни без глутен
© publicdomainpictures, © Unsplash/pexels
Глутенът е протеин, съдържащ се в зърнените култури и това е нещото, което прави възможно смесването на брашното с водата. Опасно е само за хора с непоносимост към глутен и те съставляват само 1% от населението на Земята. Всички останали не трябва да избягват тези протеини, без да се консултират с лекар. Храните без глутен съдържат много рафинирани добавки, което ги прави само по-вредни. Как да замените: обикновен хляб. Не яжте твърде много от него, но и не се страхувайте от него.
Сушени и захаросани плодове
© yimada/pixabay, © Regenwolke0/pixabay
Сушените плодове са полезни сами по себе си, но за да ги предпазят от мухъл и да запазят цвета си, те се третират с фунгициди и серен диоксид. Що се отнася до захаросаните плодове, тяхната полза е още по-малка поради огромното количество захар. Как да замените: опитайте се да изсушите плодовете у дома – не е толкова трудно, но е много по-здравословно.
Топено сирене
© wikimedia, © picserver
В допълнение към факта, че в преработеното сирене има много добавки, то съдържа огромно количество натрий. Например, сандвич с 3 филийки топено сирене ще покрие 2/3 от дневните нужди за този елемент. Как да замените: различни видове качествено сирене, осолена извара.
Консервирани плодове и зеленчуци
© Boarding2Now/depositphotos, © yelenayemchuk/depositphotos
Производителите добавят към консервираните зеленчуци сос за барбекю, оцет и други неща, които всъщност не са здравословни. Например, според експерта по хранене Никол Родригес, консерва боб съдържа около 3 супени лъжици захар. Как да замените: изберете качествени прясно консервирани зеленчуци без сол, захар или консерванти или можете да ги направите сами.
Нишестени зеленчуци
© lamaip/depositphotos, © publicdomainpictures, © wikimedia, © Pixabay
Царевицата, крушите, картофите и тиквите съдържат по-малко хранителни фибри, витамини и минерали, отколкото другите зеленчуци и плодове, но калоричността им е по-висока. Това не означава, че трябва да откажете тези зеленчуци – просто не се препоръчва да ядете много от тях, ако спазвате диета. Как да замените: изберете не скорбялни (всички хрупкави, сочни и зелени) зеленчуци, особено ако ги ядете след 18:00.
Кисело мляко
© ronstik/depositphotos, © Einladung_zum_Essen
Киселите млека от магазина съдържат много захар и малко протеини. Освен това не е нужно да ги дъвчете, което създава впечатление, че ядете нещо леко. Как да замените: изберете кисели млека с ниско съдържание на захар (по-малко от 10 гр на порция) и високо съдържание на протеин (около 6 гр на порция). Можете също така да си обикновено кисело мляко и да добавите сами плодове.
Фини овесени ядки
© congerdesign
Всички знаят, че овесените ядки са здравословни, но малко хора знаят, че люспите, от които се нуждаете само за 2-3 минути, за да сготвите, не са наистина полезни. Колкото по-малки са люспите, толкова повече са били обработени и по-висок е техният гликемичен индекс, така че те ще донесат допълнителни калории. И, разбира се, фините овесени ядки с добавки и подсладители са още по-лоши. Как да замените: изберете грубо смлян овес. Отнема им повече време, за да ги сварите, но те ще ви дадат всичко, което сте очаквали от истинските овесени ядки.