Защо се чувствате уморени

Често ли ви се случва да спите дълбоко и дълго, но въпреки това се събуждате изтощени и без енергия? Това не се случва само в периода на пролетната умора.

Сънят е много важен за доброто здраве. Но не е единственият фактор, който влияе върху енергичността ни през деня. Хроничната умора понякога е симптом за друго развиващо се заболяване. Причините обаче по-често се коренят в някой от всекидневните ни навици.

Прекалявате със захарта
Много трудно се преживява без любимите ни сладкиши, тортички, пастички и кремчета. Пък за шоколада да не говорим! Но захарта неслучайно е наричана „бялата смърт“. Хапването на сладкиши всъщност бавно руши нашето здраве.

Приемът на твърде многото захар си играе с нивата ни на енергия. Захарта може да е по-пристрастяваща и от кокаин, казват научните изследвания, затова и не можем да се спрем с една малка бисквита с парченца шоколад. Приливът на енергия, след като си хапнете нещо сладко, спада рязко само след половин час.

Депресирани сте
Това е сериозен проблем със сериозни последствия, който си няма бързо и лесно решение. Перманентното изтощение е признак за депресивно състояния. Затова ако усетите, че нямате енергия да вършите елементарни неща, които преди са ви доставяли удоволствие, трябва да се запитате дали не се дължи на депресия. Не подценявайте симптомите, а вземете мерки на време.

Не тренирате достатъчно
Макар да си мислите, че в края на дългия работен ден това, за което най-малко ви остават сили, е да отидете на фитнес, това е един от най-добрите начини да възстановите енергията си. Ако тренирате редовно, ще видите колко много енергия имате, ще сте по-жизнени и трудоспособни. Според науката редовните спортни занимания се справят успешно с изтощението.

Дехидратирани сте
Бирата също е течност, но не може да замести водата. Тялото ни има нужда от нея, за да се хидратира. Симптомите на дехидратация са доста, не само фактът, че се чувствате жадни. Дори усещането за глад може да се дължи на дехидратацията, умората, главоболието и липсата на концентрация също.

Не приемате достатъчно желязо
Когато в тялото липсват достатъчно червени кръвни телца, за да пренасят кислород, може да се появи изтощение. А това се случва, когато не приемате достатъчно желязо. Нужно е да си направите изследвания и да се посъветвате с лекар на какво се дължи дефицита на желязо в организма ви. Морската храна, ядките и семената са добър начин да си набавите желязо в организма.

Прекалявате с работата
Няма как вечно да кипите от енергия. Ако сте захванали прекалено много дини под една мишница, в един момент това няма как да не ви се отрази. Един милион задачи, напрежение, стрес – умората идва заедно с тях. Поне един час на ден отделете за себе си – почивка, спа, спорт, четене на книга. Това е важно, за да възстановите и физическото, и психическото си здраве.

Домът ви е задръстен
Прекалено многото премети наоколо изтощават. Претрупаният и разхвърлян дом или работно място могат да са причина за вашето изтощение. Според научи изследвания разхвърляното бюро пречи на концентрацията и обработването на информация, а това води до умствена умора.

No Comments Yet

Comments are closed