Какво се случва с мозъка ви, когато консумирате студени храни

Може да сте изпитали кратко, но много болезнено и специфично главоболие, след като сте консумирали нещо студено. Това се нарича замръзване на мозъка, известно още като главоболие от сладолед, и може да ви се случи когато ядете сладолед или пиете ледено студена вода. В повечето случаи продължава само няколко секунди и можете да се насладите на студената си храна или напитка веднага след това, но е важно да научите за това, за да може да се опитате да го избегнете.

Бихме искали да обясним как работи и какво се случва с нас, когато получим ужасното замръзване на мозъка — но не се притеснявайте, това не е сериозно състояние.

1. Как да разпознаете замръзване на мозъка.

Това се случва, след като бързо сте консумирали нещо студено, като сладолед или вода, и докосне небцето в устата ви. Това може също да се случи, когато току-що сте вдишали нещо много студено. Хората обикновено го изпитват, когато времето е горещо и консумират нещо много студено. Усещането, което получаваме, включва много внезапна и остра болка в предната част на главата. Болката не трае много дълго, обикновено е няколко секунди или до минута или две в някои случаи.

2. Причината за замразяването на мозъка все още до някъде е загадка.

Когато консумирате нещо студено или дори вдишате студен въздух, вие променяте температурата в задната част на гърлото, където е и съединението на вътрешната каротидна артерия и предната мозъчна артерия. И според невролога Дуейн Годуин, мозъкът не обича промяната, така че замразяването на мозъка е по някакъв начин превантивна мярка. Така че когато студът удари, той причинява разширяване и свиване на тези артерии и това е усещането, което мозъкът тълкува като болка.

3. Замразяване на мозъка срещу мигрена.

Изследванията показват, че страдащите от мигрена имат по-голяма вероятност да изпитат замръзване на мозъка. Най-голямата и най-важна разлика между двете обаче е, че замразяването на мозъка продължава само за кратък период от време и преминава от само себе си без необходимост от лекарства. Докато мигрените не само продължават по-дълго, но могат да причинят и друг дискомфорт, като гадене.

4. Можете да „лекувате“ замръзване на мозъка доста лесно.

Както споменахме, замразяването на мозъка не трае дълго, но ако някога го изпитаме има няколко добри начина да го накараме да свърши по-бързо. Първият е да пиете нещо топло или на стайна температура. Другият начин е да притиснете езика си до небцето. Топлината му ще се прехвърли към синусите ви и ще затопли нервите, които карат мозъка да замръзне. Дръжте езика си там, докато болката изчезне.

5. Най-доброто нещо, което трябва да направите, е да го избегнете напълно.

Въпреки че не е опасно за нас, това все пак е крайно неприятно усещане, така че ако искате да го избегнете, стъпките са прости. Избягвайте да поглъщате замразени храни или напитки и избягвайте да дишате много студен въздух. Ако искате нещо студено, опитайте се да го изядете бавно. А когато ходите навън при ниски температури, маска за лице или шал могат да ви помогнат да се предпазите от въздуха.

No Comments Yet

Comments are closed