Какво е препоръчителното количество кафе за пиене на ден?

Количеството кафе, което човек би трябвало да изпие на ден, е дебат, който върви от доста време. Интересът към темата идва от факта, че кафето е най-консумираната кофеинова напитка. То има високо ниво на кофеин, което го прави пристрастяващо.

Много хора използват кафе, за да станат по-бдителни и да ги държи будни през дългите нощи, когато трябва да останат до късно. Лесно е да се пие чаша след чаша, когато “жаждата”се обади. Което повдига въпроса, колко е твърде много? Колко е достатъчно и безопасно? Здравословно ли е да го пиете по всяко време на деня?

Направени са много изследвания, за да се отговори на тези опасения, като изпитват много пиещи кафе. Според повечето от тези проучвания, четири чаши кафе е максималното препоръчително количество за здрав възрастен човек, който да консумира всеки ден. Това е така, защото общо четири чаши кафе съдържат 400 mg кофеин, което е максималното препоръчително дневно количество.

Толкова много кофеин ще действа като стимулатор на нервната система и ще доведе до по-голяма бдителност. Важно е да се отбележи, че проучванията споменават това като препоръчителното количество за „здрави възрастни.“ Децата трябва да се пазят от кофеина колкото е възможно по-често, докато подрастващите трябва да имат много ограничени количества. Ако имате някакви сериозни медицински състояния или приемате някакви лекарства, потърсете съветите на вашия лекар относно консумацията на кафе. Пациентите с хипертония трябва да го избягват, защото кофеинът предизвиква безпокойство, което може да доведе до високо кръвно налягане. За тези със синдром на раздразненото черво, може да раздразни и стомаха.

Прекалено многото кафе има своите недостатъци. Прекомерната консумация на кофеин може да доведе до странични ефекти като:

  •  Главоболие
  •  Нервност
  •  Увеличен пулс
  •  Безсъние
  •  Раздразнителност
  •  Разстроен стомах
  •  Киселини
  •  Дехидратация

Дори при стандартните препоръчителни четири чаши, това количество може да варира при различните индивиди. Някои могат да се почувстват фантастично след силна чаша кафе, докато други могат да получат трептене. Ключът е да слушате тялото си. Фактори като телесна маса, генетика и някои здравословни състояния могат да диктуват вашето ниво на поносимост към кофеин. Ако получите някакви странични ефекти дори след една чаша, вероятно трябва да намалите консумацията си или да избягвате кафето.

Пиенето на правилното количество кафе има няколко ползи за здравето. Проучванията са го показали:

  •  Намалява риска от заболявания като диабет тип 2 и цироза на черния дроб
  •  Намалява риска от депресия
  •  Подобрява здравето на сърцето
  •  Облекчава умората
  •  Подобрява концентрацията

Не всяка чаша кафе ще ви донесе тези ползи за здравето. Ако кафето ви е натоварено със захар, сиропи, сметана и гарнитури като бита сметана, приемът на кофеин и други биоактивни съединения, намиращи се в кафето, ще бъде ограничен. Запазването на нещата максимално опростени, е тайната да получите максимални ползи за здравето.

Уверете се, че пиете кафето си рано през деня, особено ако имате безсъние или проблеми със съня. Шест часа преди лягане трябва да има период без кофеин.

След като сте проучили как тялото ви реагира на кофеина, можете спокойно да разберете какво дневно количество кафе трябва да консумирате.

No Comments Yet

Comments are closed