8 неща, които трябва да очакваме, когато царуването на кралицата приключи

Кралица Елизабет II е най-дълго управляващият монарх в света и е трудно да си представим някой друг да заеме нейното място. Тя представлява стабилност и ред. Но кралицата е на деветдесет години, неизбежното ще се случи и плановете за този тъжен повод вече са налице. Събрахме за вас информация за това какво ще се случи тогава.

1. Принц Чарлз

© Wikimedia Commons

Тронът не може да бъде свободен. Веднага след като смъртта на кралица Елизабет бъде потвърдена, Чарлз ще стане новият английски монарх. Крал Чарлз ще се обърне към нацията вечерта на смъртта на майка си и ще посети родните държави в Шотландия, Уелс и Ирландия, за да се срещне с хората си на следващия ден. Въпреки обстоятелствата, които я вкараха в семейството, според сегашния закон съпругата му Камила Паркър-Боулс ще стане кралица Камила.

2. Операция Лондонски мост

© Reuters

Когато новините избухнат, кодът „Лондонският мост не работи“ ще задейства един от най-сложните и подробни планове за погребението. Всичко вече е планирано. Има различни планове за транспорт в зависимост от това къде ще почине кралицата. Нищо не е оставено на случайността. Странно е за нас да планираме собствено погребение, но за кралските особи това е част от тяхната услуга на нацията.

3. Информиране на света

© Reuters

Частният секретар на кралицата ще е първият, който ще разбере. Те ще дадат новината на министър-председателя, независимо от часа. След това новината ще пътува до 51 държави от Британската общност извън Великобритания, където кралицата е държавен глава или символична фигура. Известие с черни ръбове ще бъде показано на портите на Бъкингамския дворец. В същия момент ще бъде публикувано съобщение до световните медии. Пилотите ще споделят новини за нейната смърт със своите пътници.

4. Парламент

© Wikimedia Commons

И двете камари на Парламента ще се съберат в рамките на часове след смъртта й, за да се закълнат във вярност на новия си суверен. Ако министър-председателят не е в Лондон или парламентът е на почивка, ще се очаква те да се върнат спешно.

5. Нови пари

© Pixabay

Името, инициалите и изображенията на кралицата ще бъдат заменени с тези на крал Чарлз, чиито портрети вече са направени предварително. Нови банкноти, монети и марки ще бъдат сечени в Обединеното кралство и страните от Британската общност, но това няма да се случи за една нощ. По-старите монети и банкноти постепенно ще бъдат заменени с нови в течение на няколко години.

6. Принц Уилям

© Reuters

Принц Уилям ще стане първият в наследствената линия и най-вероятно ще вземе титлата Принц на Уелс. Съпругата му Кейт Мидълтън ще стане принцеса на Уелс, титлата, някога притежавана от майката на Уилям, Даяна Спенсър.

7. Сбогом на обществеността

© Reuters

Публиката ще може да отдаде почитта си към кралицата за последен път. Тя ще лежи в щата в Уестминстър Хол и хората ще могат да минават покрай ковчега за 23 часа. След това тялото на кралицата ще бъде транспортирано до Уестминстърското абатство, където службата ще се ръководи от архиепископа на Кентърбъри.

8. Застой в Обединеното кралство

© Reuters

Смъртта на кралицата ще бъде отбелязано с 12 дни траур. Камбаните ще замлъкнат, а знамената ще бъдат спуснати на половин мачта в цялата страна. Комедийните предавания по повечето телевизионни канали ще бъдат отменени до погребението, а кралските паркове ще забранят всички игри. Лондонската фондова борса ще се затвори, което може да струва милиарди на икономиката. Денят на погребението ще бъде национален празник във Великобритания и някои страни от Британската общност.

No Comments Yet

Comments are closed