Какво е синдром на мъртвото дупе и как да го избегнем

Ако трябваше да броите часовете, които прекарвате седнали през деня, щяхте да осъзнаете, че това е много повече, отколкото бихте предположили. Средностатистическият възрастен човек седи повече от 8 часа на ден, а броят им е по-голям за тийнейджърите. Седенето има толкова лошо въздействие върху здравето ни, че може да доведе до няколко хронични заболявания. Глутеалната амнезия, понякога известна като синдром на мъртвите задни части, е една от тях. Това състояние се случва, когато мускулите на задните части са повредени и това може да засегне гърба, коленете и други.

Опасностите от неподвижно седене с часове

Седенето за дълго време се превърна в един от нарастващите проблеми в съвременното обществено здраве. И едва ли има нещо изненадващо в това. Седенето за дълги периоди от време може да причини много опасни физически състояния, като високо кръвно налягане, висока кръвна захар и сърдечно-съдови заболявания. И, както може би знаете, повечето от тях идват да останат, без значение колко тренирате всеки ден.
За съжаление, за капак на тези хронични състояния, седенето за дълги часове също може да е причина за дискомфорт, който може да повлияе на ежедневието ви. И всичко започва с дупето и нещо, наречено синдром на мъртвите задни части.

Какво представлява глутеалната амнезия

Глутеалната амнезия е синдром, който кара мускулите на седалището да спрат да функционират правилно и да заспят. Когато стоим прекалено дълго в седнало положение, тези мускули стават просто пасивни мускули и тялото някак си „забравя“ как да ги активира.
Това може да не изглежда толкова лошо, може би си мислите, но в действителност е много проблематично. Мускулите на седалището са сред най-големите мускули в тялото и поради това се използват в повечето движения, които правим. Когато не работят, други мускули, които нямат същата сила и други части на тялото, като коленете и гърба ни, трябва да заемат мястото си. И разбира се, в резултат това се отразява на мускулите на тези места.

Как да разберете дали имате глутеална амнезия

Хората, които страдат от това състояние, са казали, че след дълги часове на седене дупето им се чувства вцепенено и дори болно. Те също така съобщават, че чувстват болка в долната част на гърба, бедрата или дори коленете. Друг симптом може да бъде упражняването в продължение на достатъчно часове на седмица, за да виждате резултати и пак да не успявате да оформите задните си части, както искате или дори да забележите поне някакви промени.
Ако подозирате, че страдате от синдром на мъртвите задни части, но все още не сте сигурни дали го имате, първото нещо, което трябва да запомните, е, че трябва да отидете на лекар, за да бъдете диагностицирани правилно. Междувременно погледът в огледалото може да помогне. Опитайте тези 3 позиции и вижте дали можете да ги правите правилно или не. Също така, трябва да запомните, че винаги трябва да търсите помощта на лекар или терапевт, който е специализиран в това, за да получите правилна диагноза.

Позиция 1

Позиция 2

Позиция 3

Лечение на глутеална амнезия у дома

Всички тела са различни и всяко от тях има свой собствен набор от изисквания, които трябва да бъдат взети предвид преди да започнете да тренирате. Ето защо винаги е по-добре да се свържете със специалист, който да ви състави тренировъчна програма, която няма да навреди на вашето здраве – ако решите да не работите с личен треньор.
Упражнявайте седалището си по няколко минути всеки ден. Ако прекарвате по-голямата част от деня си седнали, най-доброто средство е превенцията. Нужни са ви само няколко минути упражнения на ден, за да активирате задните си части. Опитайте да правите клекове, просто да лежите на равна повърхност и да стискате дупето. Движете се възможно най-много. Направете някои промени в ежедневието си, които ще намалят часовете ви на седене. Например вървете до работа от автобусната спирка, правете почивки или оставяйте стола си поне на всеки половин час.

Тренирайте тялото си да бъде по-гъвкаво: с постоянни тренировки ще развиете достатъчно мускулна еластичност, за да активирате и втвърдите седалището си по-ефективно и без риск от нараняване. Уверете се, че имате здравословна диета: наднорменото тегло поставя повече стрес на задните части, което може да ви затрудни да обърнете синдрома на мъртвото дупе.

No Comments Yet

Comments are closed