5 от най-добрите позиции за сън, които са от полза за тялото ви

Сънят може да е изключително полезен за нас, телата ни и имунната ни система, но лесно можем да пренебрегнем позицията, в която спим. В действителност обаче позицията ви за сън играе огромна роля за качеството на вашия сън и ако се събуждате уморени, възпалени или с болки, може да е време да го преосмислите и да изберете различна позиция. Не забравяйте и възглавниците.

Ние се грижим за доброто си здраве и сънят допринася много за това, поради което е важно да сме наясно с различните позиции и техните плюсове и минуси.

1. Позиция на ембрион

Позицията на ембрион е най-популярната и има основателна причина. Не само е удобно, но помага и при болки в долната част на гърба, чудесно е за вас, ако сте бременна, и намалява хъркането. Уверете се обаче, че стойката ви е отпусната или рискувате да почувствате болка на сутринта.

2. На една страна

Спането на страни е подобно на спането в поза на ембрион, но краката ви не са свити към гърдите ви. Спането на страни, независимо дали е в поза на дънер, мислител или обгърнал възглавница, е добро за вас, тъй като може да намали хъркането, да помогне за киселини и да бъде отлично за храносмилането.

Въпреки това, има някои недостатъци на тази позиция, за които трябва да знаете. Тя може да причини известна скованост в раменете ви и стягане на челюстта от страната, на която спите. Ако спите настрани, трябва да изберете да спите на лявата страна, тъй като ако спите от дясната страна може да увеличи киселините и киселинния рефлукс.

Ако страдате от болки в долната част на гърба, позицията с прегръщане на възглавницата може да е най-добрият избор за вас. Поставянето на възглавница между краката ви ще подравни бедрата по-добре, като по този начин ще намали болката в долната част на гърба.

3. По гръб

Спането по гръб предлага най-много ползи за здравето, тъй като предпазва гръбнака ви и може да облекчи болката в тазобедрената става и коленете. То поддържа тялото ви в равномерно подравняване, което намалява ненужния натиск върху гърба и ставите. За допълнителни ползи за здравето добавете възглавница зад коленете си, за да поддържате естествената извивка на гърба си.

Разбира се, има някои потенциални недостатъци на тази позиция. Спането по гръб може да бъде трудно за тези, които хъркат или имат сънна апнея. Освен това може да бъде неудобно за хора с болки в гърба, поради което е важно да имате добра подкрепа.

4. По корем

Спането по корем изобщо не е най-полезната позиция. Въпреки че може да намали хъркането и да помогне на хората със сънна апнея, може също да причини болки в гърба и шията. Това може също да причини стрес в ставите, което да ви накара да се събудите възпалени и уморени. Ако искате да облекчите болките в гърба, можете да опитате да поставите възглавница под долната част на корема.

В коя позиция спите и ще направите ли промени в нея след като прочетете тази информация?

No Comments Yet

Comments are closed