11 храни, които могат да помогнат на кожата ви да изглежда по-добре

Всички знаем, че яденето на много плодове и зеленчуци играе жизненоважна роля не само за цялостното ни здраве, но и за външния вид на кожата ни. Но знаете ли, че някои плодове са особено щадящи кожата?

Представяме ви топ 11 храни, с които трябва да се запасите, ако искате здрава, блестяща кожа, която излъчва вътрешно сияние (а кой не иска това, нали?).

Боровинки

Оригиналната суперхрана, тези „малки сини съкровища“ съдържат доста голяма хранителна стойност за техния размер. Фантастичен източник на антиоксиданти, богати на фибри и витамини А и С, добавянето им към вашата диета ще направи страхотни неща за вашата кожа.

Ябълки

Те може да не са модерна нова суперхрана, но надеждната ябълка все още е една от любимите на кожата ви с добра причина. За млада кожа изберете сорта Red Delicious, който съдържа най-високо съдържание на колаген за насърчаване на еластичността на кожата.

Диня

С идването на лятото, нямаме търпение да започнем да ядем прясна диня отново. Сладък и освежаващ с над 90% водно съдържание, яденето на този вкусен плод ще хидратира кожата ви отвътре навън.

Банани

Бананите са един от най-добрите източници на калий, минерал, който е жизненоважен за поддържане на баланса на влагата на кожата ви. Силно сухата кожа е класически симптом на дефицит на калий, така че опитайте се да включите банан като част от ежедневния си прием на плодове.

Ананас

Ананасите се използват в някои култури като лечебно растение от години, тъй като те са единственият плод, за който се знае, че съдържа ензим, наречен бромелаин, който се бори с възпалението и подуването на кожата.

Ягоди

Безкрайно апетитно, кой може да устои на купа зрели ягоди? Хапнете си, знаейки, че кожата ви ще ви благодари за това. Тези червени красавици са с особено високо съдържание на елагова киселина, която се бори срещу UV щетите и бръчките.

Папая

Папаята е плод, на практика експлодиращ с витамин А и ензима папаин, който помага за разграждането на неактивните протеини и премахването на мъртвите кожни клетки.

Киви

Официално това е плодът, съдържащ най-много витамин С, основна съставка на кожата за жизненост и блясък.

Нар

Подобно на боровинките, нарът също е надарен със заслуженото звание „суперхрана“. Друга хранителна сила, те съдържат мощни съединения против стареене, които помагат за стимулиране на регенерацията на кожните клетки.

Череши

Черешите (освен че са изключително вкусни) съдържат по-висока концентрация на антиоксиданти от всеки друг плод, като помагат в борбата със свободните радикали и по този начин забавят процеса на стареене.

Картофи

© depositphotos

За да се отървете от тъмните подмишници, вземете резен картоф и го разтрийте върху подмишницата си за около 10 минути, след което го изплакнете с хладка вода. Картофът има леки киселинни свойства, които действат като чудесен естествен избелващ агент.

No Comments Yet

Comments are closed