12 редки физически черти, които повечето хора нямат

Всеки човек е уникален. И въпреки че всички споделят определени характеристики, които ги правят хора, никое лице в света не е абсолютно същото като друго. Ние се различаваме не само от другите видове, но и един от друг. И в рамките на тези характеристики и черти, които определят човешките същества, някои са по-често срещани, редки и в някои случаи необикновени.

1. Зелени очи

© ReasonableOption2356 / Reddit, © db618 / Reddit, © olliebops125 / Reddit

Цветът на очите се определя от количеството меланин, който е същият пигмент, отговорен за цвета на косата и кожата. Кафявото е най-често срещаният цвят – повече от половината населението на света има кафяви очи. Високото ниво на меланин помага за защита на хората от вредните слънчеви лъчи. Това обяснява защо кафявите очи са по-често срещани в по-топъл климат, отколкото в по-студен, където защитните пигменти не са толкова необходими.
Сивите и зелените очи са най-рядко срещани, а зелените очи всъщност са най-редките. Само 3% от населението на света има сиви очи, докато само 2% имат зелени очи. Тези нюанси се дължат на ниското количество меланин в ириса.

2. Вдовишки връх

© _lau_rence / Reddit, © katierozie / Reddit

Върхът на вдовицата е V-образна точка в центъра на челото, образувана от линията на косата. Носи това име, защото това е начинът, по който жените във викториански времена са носели шапките си в знак на траур. Изследване на тази черта установи, че това е рядка характеристика. От общия брой наблюдавани хора, 67% не са имали връх, а 33% са имали. Изглежда, че гените, които влияят на тази черта. възрастта и полът са променливи.

3. Мъдреци

© Sp00kyNoodle / Reddit, © kattilat / Reddit

Повечето хора достигат зряла възраст с изваден мъдрец. Това е, защото, когато излязат, около юношеството, те обикновено нямат достатъчно място, за да растат по правилния начин, или защото челюстта е твърде малка, или просто защото устата е вече пълна със зъби.
Поради липса на място, тези кътници могат да растат настрани, да излязат само частично от венците или да се заклещят между венците и челюстната кост и да генерират инфекции, което не ни оставя друг избор освен да ги премахнем. Проучване, направено върху хора на възраст между 18 и 38 години, показва, че за период от 18 години само 31% са запазили тези зъби и този брой намаля още повече през следващите години.

4. Palmaris longus

© venessavillarama / Reddit, © Btech_Jesus / Reddit

За да разберете дали имаме това сухожилие или не, достатъчно е да притиснем палеца и малкия пръст един към друг и да погледнем китката. Тази издатина, която в някои случаи се вижда, е палмарис лонгус. Твърди се, че това е еволюционен остатък, който сме наследили от нашите предци, които са имали нужда от силата на това сухожилие, за да се катерят по дърветата.
Но днес неговото присъствие или отсъствие не ни прави по-силни, нито ни дава по-добро сцепление. Въпреки това, само на 14% от хората липсват тази изпъкналост, когато притискат пръстите си един към друг, и това е по-скоро при жените, отколкото при мъжете. Този процент обаче може да варира в африканското, азиатското и индианското население.

5. Малка дупка близо до ухото

© unwantedblonde / Reddit

Той е официално известен като преаурикуларен синус, има форма на възел, вдлъбнатина или трапчинка и е рядка характеристика на тялото. Разположен е точно пред ухото и над ушния канал и обикновено се появява само от едната страна. Въпреки че честотата му варира между популациите, най-често се наблюдава при популациите от Азия и Африка и дори тогава не надвишава 10%.
Подобно на сухожилието на китката, някои теории предполагат, че това е еволюционен остатък. Проучвания в тази насока твърдят, че ушите ни са еволюирали от предшественици на риби, чиято способност да чуват би била базирана на брахиален отвор, който би изглеждал подобно на тази конкретна трапчинка в човешкото ухо.

6. Двоен ред мигли

© OrderlySage012 / Reddit, © cherry4444 / Reddit

Този допълнителен ред мигли е рядка черта и се определя медицински като дистихиаза. Въпреки че може да изглежда като мечтата на всяка жена на пръв поглед, това всъщност е състояние, което включва необичаен растеж на миглите в отворите на мейбомиевите жлези, мастните жлези, разположени по ръба на клепача.
Този неправилен растеж на тънкия ръб на кожата, който е най-близо до окото, може да причини триене на миглите в очната ябълка, причинявайки дразнене и често сълзене, наред с други възможни усложнения.

7. Външен пъп

© alkibie/ Reddit, © NavelL0ver / Reddit

Проучване показва, че само 4% от възрастните имат външен пъп. Няколко причини определят какъв вид пъп ще имаме като възрастни и нито една от тях не е свързана с начина, по който нашата пъпна връв е била отрязана при раждането, въпреки че обикновено се смята, че това е причината.
Пъпът е основно белегът, който остава след като малкото парче, останало след отрязването на пъпната връв, падне, приблизително 2 седмици след раждането. Начинът, по който кожата ни расте, докато този белег зараства, ще определи формата на пъпа.

8. Едната зеница е по-голяма от другата

© lukekibs / Reddit

Зениците променят размера си, за да регулират количеството светлина, което влиза в окото. Ето защо те стават големи на тъмно и по-малки, когато има много естествена светлина. По принцип зениците на всяко око се разширяват или свиват едновременно, но в няколко случая това не е норма, така че те изглеждат с различен размер във всяко око.
Това несъответствие между размерите на зениците е медицинско известно като анизокория. В случаите, когато това се случва естествено, разликата между едната зеница и другата обикновено винаги е една и съща. Проучванията показват, че само 15%-30% от населението изпитва това.

9. Синдром на неразресваната коса

© mirandahummel/ Reddit

Всъщност се нарича синдром на неразресващата се коса и е състояние, характеризиращо се със суха, къдрава коса, която не може да се разресва. Среща се в детството, обикновено през първите години от живота, но може да се появи до 12-годишна възраст. Косата не расте надолу, а навън и в много посоки и обикновено е светла или златиста на цвят.
Въпреки външния си вид, този тип коса не е крехка или чуплива и расте с нормална или малко по-бавна скорост. В юношеска възраст обикновено външния вид се подобрява и косата става права и с нормална текстура.

10. Пръстът на Мортън

© kimkardashiansring / Reddit

Пръстът на Мортън или стъпалото на Мортън е структурата на крака, при която вторият пръст е по-дълъг от първия. Този тип стъпало е най-рядко срещаният в световен мащаб и според местното население разпространението му варира между приблизително 3% и 22%.

11. Червена коса и сини очи

© Raybell0331 / Reddit, © madfacemaddyy / Reddit

Сред възможните естествени цветове на косата най-често се срещат по-тъмните нюанси. Изчислено е, че 90% от световното население има кафява или черна коса. От противоположната страна на спектъра е червената коса – само 1% до 2 % имат червена коса.
Еднакво редки, макар и не толкова често срещани като червената коса, са сините очи. Въпреки че тези 2 черти са необичайни както при мъжете, така и при жените, изследванията показват, че червеникавите коси са по-често срещани при жените, а светлосините очи при мъжете.

12. Единична напречна палмарна гънка

© WurdBendur / Wikimedia Commons, © CC BY-SA 1.0, © Unknown author / Reddit

Повечето хора по света имат две напречни гънки на дланите си, които в палмията се наричат ​​линиите на ума и сърцето. И само 1,5% от населението на света има само една гънка. По-рано се свързваше с необичайни състояния, но учените доказаха, че липсата на втора гънка не е диагностично значима и такава рядка характеристика се среща при абсолютно здрави хора.

No Comments Yet

Comments are closed