Психолозите определиха 7 вида любов и много малко хора изпитват последната

Какво е любов? Философи и учени се борят да отговорят на този въпрос в продължение на много години. През 80-те години американският психолог Робърт Стърнбърг разработи трикомпонентна теория за любовта, която включва емоционална близост, страст и ангажираност. Според него именно тези 3 точки представляват красивото усещане, за което са написани хиляди песни и книги. По-късно, благодарение на своята теория, Щернберг отдели 7 вида любов и ще ви разкажем за тях в тази статия.

Вярваме, че чувствата се променят с времето. Ако все още не сте стигнали до седмия тип любов, вие и вашият партньор може просто да се нуждаете от повече време.

1. Увлечение

© Tres metros sobre el cielo / Globo Media S.A.

Това е периодът, когато хората едва се познават, но въпреки това изпитват взаимно привличане. В такава връзка двама души често нямат и най-малката представа дали имат нещо общо, но въпреки това остават заедно.
Според психолога тази влюбеност може да се превърне във нещо по-пълно с течение на времето, но това не винаги се случва. Много двойки не излизат извън този тип любов.

2. Харесване

© Me Before You / Metro-Goldwyn-Mayer (MGM)

В такива отношения винаги можете да бъдете себе си. При този тип любов хората обикновено са обединени от общи интереси, възгледи за живота и чувството, че са разбрани. Психолозите вярват, че такава близост без страст и ангажираност по-вероятно ще доведе до приятелство, отколкото до пълноценна любов.

3. Празна любов

© Gone Girl / 20th Century Fox Film Corporation

Двойките, изпитващи този тип любов, имат само ангажираност без интимност и страст. Понякога този тип връзка се появява след голяма, пламенна любов, а понякога е обратното: хората, които изпитват празна любов, могат да се променят, което добавя страст към чувствата им.

4. Щура любов

© Enemy / Mecanismo Films

Този тип любов включва ангажираност и страст и е познат на много двойки. Това е видът любов, който съществува, когато двама души са наистина привлечени един от друг и са готови да следват определени традиции като пищни сватби, размяна на обети и споделяне на домашни задължения, но нямат истинска интимност.
Психолозите смятат, че такива двойки могат да живеят дълго време заедно, но щастието им е относително. Всъщност те не възприемат партньора си като приятел.

5. Романтична любов

© La La Land / Black Label Media

Този вид любов включва страст и интимност. Хората в такива двойки са привлечени един от друг и се чувстват комфортно един до друг, но не са готови да поемат сериозни ангажименти. Връзките от този тип често не достигат нивото на съжителство или брак.

6. Съпътстваща любов

© House of Cards / NetFlix

Съпътстващата любов се състои от ангажираност и близост. Такива отношения са много по-силни от обичайното приятелство и между партньорите има истинска привързаност. И все пак това е доста целомъдрено споразумение, защото на този тип любов липсва страст. Психолозите казват, че спътническият тип връзка може да възникне след дълги години на познанство или брак.

7. Съвършена любов

© The Vow / Screen Gems

Тази любов се състои от всичките 3 компонента: страст, емоционална близост и ангажираност. Разбира се, нивата им не винаги са равни, но е важно да се отбележи, че всички те са тук. Рядко можете да видите този тип връзка, но ако хората успеят да ги изградят, те наистина се обичат. Такива двойки най-вероятно ще могат да живеят дълъг живот заедно и да се наслаждават на брака си.

Психолозите са сигурни, че човек през живота си изпитва различни видове любов. Понякога се случва със същия партньор: те се сближават и преминават на ново ниво. Но друг път се случва с различни хора. Така или иначе връзката ви може да не се вписва в един от стандартните 7 вида любов и може да балансира между 2 от тях.

No Comments Yet

Comments are closed