Ето какво любовта прави с тялото ви

Всички знаят, че любовта ни кара да се чувстваме добре, но знаете ли, че зад това стои истинска наука?

Ние тук бихме искали да ви покажем някои от най-удивителните и научно доказани ефекти, които любовта има върху ума и тялото ви.

Любовта естествено облекчава болката

© Shutterstock

Всички знаем, че прегръдките са приятни и утешителни. И все пак, скорошни проучвания показват, че окситоцинът (химикал в мозъка, който създава усещане за спокойствие и близост), отделен по време на прегръдка от 10-20 секунди, може ефективно да се бори с болката, особено с главоболието.

Нещо повече, само гледането на снимка на любимия човек увеличава прага ви на издръжливост и намалява болката (до 40% в умерени случаи и 15% при тежки). Нашият мозък свързва образа на нашия партньор с приятно разсейване, което прави всякакъв вид болка по-поносима, като по този начин действа като аналгетик.

От друга гледна точка учените също доказаха, че интимният контакт също върши чудесна работа за блокиране на болката. Това е особено ефективно при хронична болка в гърба, симптоми на артрит и спазми.

Любовта се грижи за сърцето ти

Проучванията показват, че проявите на любов намаляват пулса ви наполовина. Това е още по-ефективно при стресови ситуации и намалява риска от сърдечни заболявания в дългосрочен план.

Освен това окситоцинът – известен като хормона на любовта и се смята за една от най-удивителните молекули в света – намалява стреса, понижава кръвното налягане, намалява редовната и социална тревожност, повишава самочувствието и ни помага да избягваме и да се борим с депресията.

Любовта помага на тялото ви да се бори с болестите

Свързаните с любовта жестове, от държането за ръце до иннтимната активност, увеличават производството на ендорфини, които от своя страна подобряват имунната ни система.

По същия начин хората с физически състояния, които се чувстват обичани, имат много по-добър отговор на лечението и по-силна мотивация за борба с болестите.

Любовта лекува безсънието

© depositphotos

Любовните хормони (окситоцин и ендорфини) инхибират отделянето на кортизол, който е хормонът, отговорен за стреса, естествено насърчават по-добрата почивка. Също така, научно доказано е, че „хормоналната реконфигурация“ на правенето на любов е едно от най-ефективните лечения за добър нощен сън.

Любовта намалява вероятността за пристрастяване и намалява симптомите на абстиненция

Опиатите, кокаинът, никотинът, алкохолът са толкова пристрастяващи, защото влияят на нивата на допамин в телата ни. Допаминът е хормонът, отговорен за внезапен прилив на удоволствие и еуфорични ефекти.

Увлечението работи по същия начин. И все пак, освен допамин, той също така засилва отделянето на тестостерон и окситоцин, което представлява най-добрата комбинация за избягване и борба със зависимостта.

С други думи, влюбеността изпълва живота ви с удоволствието и екстаза, от които се нуждаете. Но в същото време, чувствайки се обичан, когато се борите със зависимостта, буквално ви помага да се справите със симптомите на отнемане и намалява апетита си.

Любовта насърчава дълголетието

© Vivendi Entertainment

Проучванията показват, че хората в значими връзки, особено в брака, се чувстват по-здрави и се възползват от стабилния начин на живот (включително избор на храна, редовно хранене, по-добра почивка, по-малко стрес и т.н.).

Да бъдеш в двойка също помага на хората като ги прави по-склонни да се справят по-бързо с физическите условия. Това основно доказва, че хората, които са влюбени и са обвързани, са склонни да живеят по-дълго.

Любовта е терапия

Хората прибягват до терапия по много причини, но през повечето време това е така, защото искат да бъдат изслушани и разбрани. От всички специалисти по света човекът, който е най-способен и на разположение да ви предложи ефикасна универсална „терапия“, е партньорът, който цените.

Подкрепата и обичта на вашите любими са както психически, така и физиологично основното (а понякога дори и единственото) „лекарство“, от което се нуждаете, за да се справите с вашите фобии, депресия, социални тревоги и накрая, вашето физическо състояние.

Любовта и смислените връзки не се случват само с нас. Ние избираме да обичаме, да подобряваме връзките си, да се държим по различен начин и накрая избираме да бъдем щастливи и да останем здрави.

Великият психолог Робърт Стърнбърг казва, че „Без изразяване дори най-големите любови могат да умрат“. Имайки това предвид, отворете сърцето си и покажете любовта си, защото това е най-ефективният начин да получите повече от него.

No Comments Yet

Comments are closed