10 издайнически знака, че вашият партньор ви манипулира

Съвсем иронично е, че в отношенията, в които трябва да получаваме любов, грижи и подкрепа, понякога в крайна сметка се контролираме като кукла от партньора си. Тук сме, за да споделим някои от най-често срещаните трикове за манипулация и прости начини да им се противопоставите. Обърнете внимание, че цялата информация, предоставена в тази статия, е субективна и не трябва да се прилага във всяка ситуация.

1. Вие сте този, който е виновен. Винаги.

Манипулаторите споделят едно общо умение: те наистина са отлични в това да ви накарат да се чувствате виновни дори когато не сте. Случвало ли ви се е някога да помолите партньора си за помощ и да сте получили отговор по следния начин: „Не мислиш ли, че може да съм зает? Казвал съм ти преди, че имам много неща за вършене! Защо винаги мислиш само за себе си?” И ето ви, виновни сте само, че сте поискали помощ. Ако случаят е такъв, вашият партньор най-вероятно ще бъде един от малкото хора, около които се върти целият свят. Бари Дейвънпорт предлага следните съвети, за да се противопостави на такава манипулация: Осъзнайте, че партньорът ви се опитва да ви контролира. Запазете спокойствие. Напомнете им, че са възрастни и трябва да носят отговорност за собственото си поведение.

2. И те са жертви. Винаги.

© Shutterstock

Кой не би почувствал жалост към едно малко коте? Ето как манипулаторите искат да ги видите. Животът им е толкова изключително труден и изпълнен с нещастие, че определено трябва да се чувствате състрадателни за техните нещастия (и да им помогнете с допълнителната работа, която са получили днес). Манипулаторите използват този трик, за да поискат „услуга“ или когато се опитват да избегнат отговорност. Ако забележите, че партньорът ви често ви храни с много емоционални истории за нещастията в живота им, това може да е така. Не бъркайте обаче това с партньора, който споделя чувствата си с вас, за да получи подкрепа. Манипулаторът се опитва да извлече ползи.

3. Те провокират.

© Shutterstock

Ако манипулаторът е без аргументи, може да се опита да ви провокира в краен случай. Те могат да казват неща, които биха накарали нормалния човек да постави под съмнение здравия разум на манипулатора или да направи нещо, за да предизвика негативни емоции и да ви ядоса. Целта на това е да ви въвлече в безсмислена кавга и да ви накара да кажете нещо, което манипулаторът може да използва в тяхна защита. Кажете им, че това, което казват, няма смисъл – гарантирано ще видите трагедия, не по-лоша от Шекспирова пиеса. Ако забележите това поведение, от съществено значение е да запазите спокойствие и да не се поддавате на провокации. Просто се опитайте да върнете разговора към темата. Но ако вашият партньор продължава да се държи по този начин, по-добре приключете разговора учтиво.

4. Пришпорват.

© Shutterstock

Колкото по-малко време имаме за да решим, толкова по-малко време имаме за да мислим. Манипулаторите ви тласкат да вземате решения по-бързо, така че наистина да не можете да ги обмислите. Ето защо е въпрос от глобално значение да дадете отговор след около минута. Престън Ни от Psychology Today съветва, че е по-добре да не вземате решение веднага. Вместо това, отделете време да го обмислите. Ако вашият партньор все още настоява, добре е да ги забавите, като кажете, че ще помислите за това.

5. Вашите проблеми? Никога не съм чувал за тях.

Другото общо между манипулаторите е, че всъщност не ги интересува. Ако искате да говорите за проблемите си и да споделяте чувствата си, партньорът-манипулатор е много вероятно да направи едно от следните: Избягват разговора и се преструват, че са заети. Обръщат разговора към проблемите си: “Ужасно е, че днес ви беше дадена тази допълнителна работа. Но можете ли да си представите как се чувствам да се справям с нея всеки ден?” Смятате ли, че вашият партньор наистина е загрижен за вашите проблеми след това? Дейвънпорт казва, че няма много начини да се предпазите от това поведение. Сигурно би било по-добре да си намерите нов партньор, по-грижовен и състрадателен.

6. Ще умра без теб.

© Shutterstock

Тази манипулативна техника обикновено се нарича емоционално изнудване и е може би най-гнусната и егоистична от всички. Манипулаторът играе върху чувството ви за страх и вина, като ви налага отговорност за живота и здравето си. С други думи: „Бих се самоубил, ако ме оставиш.“ Но това е само заплаха и е по-вероятно да видите фестивал на снежен човек в Маями. За да избегнете манипулация по този начин: Не забравяйте, че това е само заплаха, която вашият партньор използва, за да осигури собственото си благополучие. Напомнете на партньора си, че не носите отговорност за техните решения.

7. Не го ли каза?

Друга неприятна техника, която манипулаторите използват, се нарича газово осветление. Тя се основава на изкривяване на миналото и изкривяване на факти, за да постави манипулатора в най-удобното положение и да ви обърка. “Не, определено не те нарекох така. Какво? Щях да си спомням, ако си поискал помощ. Нещо не е наред с теб днес.” Така изглежда на практика. Някои манипулатори използват този трик толкова умело, че започвате да поставяте под въпрос паметта си. Но е лесно да не попаднете в тази игра. Просто помислете за 2 неща: Разчитайте на паметта си. Не забравяйте да запомните нещата такива, каквито са били. Настоявайте да запомните перфектно казаното от вас, но не изпадайте в кавга.

8. Те са като развалена плоча.

© Shutterstock

Манипулаторите не искат да обсъждат общите ви проблеми. Те са добре тук и сега. Те подло ви карат да вярвате, че дискусията ви е приключила, преди да е всъщност. Ето защо започват старите аргументи отново и отново. Всъщност е по-лесно да накарате стените да говорят, отколкото да накарате манипулатора да промени позицията си, но ето 2 съвета, които ще ви помогнат да не попадате в играта им: Винаги имайте предвид темата на дискусията. Спомнете си какво е причинило проблема и защо сте започнали разговора.

9. Те използват трикове.

© Shutterstock

Манипулаторите използват този лесен трик, за да получат това, което искат от вас. Те преувеличават една молба до огромна степен и след това я заместват с реалната си, привидно по-малка, молба. “Е, ако не можем да вземем сърцето на син кит за вечеря, защо просто не отидем да вечеряме в онзи италиански ресторант в центъра на града?” По-вероятно е да изберете този, който е по-лесен за изпълнение. Но трикът тук е, че не е нужно да избирате. Лесно е да се избегне този трик. Просто запомнете 2 неща: Всъщност не трябва да помагате. Вашите решения трябва да се основават на рационална основа, а не на сравнения.

10. Те просто се правят на глупави.

© Depositphotos

Да се ​​правиш, че не разбираш, несъмнено е детински трик, но не е проблем за манипулаторите. Те използват всичко, за да се държат в удобна позиция. Няма много начини да избегнете това поведение, но завеждането на партньора ви в магазин и купуването на играчка, която те искат, може да бъде точното решение. Хей, ние сме възрастни тук, нали? Затова е по-добре: Опитайте различни подходи, когато задавате един и същ въпрос. Дръжте се по същия начин. Партньор, който просто избягва да ви помага, заслужава ли по-добро отношение?

Манипулацията е черта на характера, така че не забравяйте, че не можете да направите манипулатор по-добър човек. Те ще се придържат към поведението си, дори ако това означава да скъсат с вас.

No Comments Yet

Comments are closed