Този интересен тест ви помага да разберете колко цвята можете да видите

Стана очевидно, че способността да виждате различни цветове варира значително в зависимост от човек. Причината за това произтича от разликите в броя на конусните клетки, които всеки от нас има в очите си. Тези клетки функционират като фоторецептори; числото, което имате, влияе върху това колко цвята от спектъра на видимата светлина можете да изберете.

Публикуваният по-долу прост тест е създаден от професор Даяна Дервал. Отговорете на въпроса и след това проверете отговорите и ще можете да разберете колко добре виждате света около вас – и доколко вашето възприятие се различава от другите хора.

Пребройте броя на цветовете и нюансите, които можете да видите в спектъра:

Ако виждаш…

По-малко от 20 цвята: Вие сте дихромат. Това означава, че имате само два вида конусовидни клетки. „Не се притеснявайте – тук сте в добра компания, тъй като кучетата имат абсолютно същия вид“, шегува се професор Дервал. Може би най-много обичате да носите черни, бежови или тъмносини дрехи. Двадесет и пет процента от световното население са дихромати.

Между 20 и 33 цвята: Имате трихроматично зрение. Това означава, че очите ви имат три вида конусовидни клетки. Можете да възприемате добре лилавите, тъмносините, зелените и червените цветове. Това е страхотно – 50% от световното население има същия вид визия като вас.

Между 34 и 39 цвята: Уау! Имате тетрахроматично зрение. Подобно на пчелите, вие притежавате четири различни вида конусни клетки в очите си и виждате по-голямата част от цветовете във видимия светлинен спектър. Шансовете са, че не сте фен на жълтото и нямате почти никакви жълти дрехи в гардероба си. Само 25% от хората могат да видят всички цветове в спектъра.

Винаги е интересно да сравнявате резултатите си с приятели. Може би сте били близо до тетрахроматичен човек през целия си живот и никога не сте знаели колко специални са те!

No Comments Yet

Comments are closed