Ето как изглеждат типичните домове от цял ​​свят

Често виждаме великолепни домове и интериори във филмите или в лъскави списания и се възхищаваме на дизайна, вписан в тези архитектурни шедьоври. Благодарение на средствата за масово осведомяване имаме обща представа за това как изглеждат жилищата на хората в различни краища на света. Но рядко осъзнаваме, че това, което виждаме на екрана, може значително да се различава от реалността.

Направихме малко проучване и разбрахме как хората в различни страни оборудват жилищата си.

Япония

Токио е един от най-скъпите и гъсто населени градове в света. Ето защо само заможни хора могат да си позволят да имат просторни жилища, докато по-голямата част от японците живеят в малки апартаменти.

Единствената стая в апартамента се използва като спалня, хол и трапезария. В ъгъла можете да видите хладилник и единственият начин да стигнете до балкона е да минете през леглото. Стаята обаче е светла и добре осветена и това визуално разширява жилищното пространство.

В коридора, зад жълтата врата има килер, баня и дори мини кухня, в която има всичко необходимо.

Испания

Повечето испанци предпочитат да живеят в жилищни блокове. Ето как изглежда типичният жилищен район във всеки испански град.

Повечето испански апартаменти включват бели стени, каменни подове и прозорци с капаци. Тези интериорни елементи помагат на хората да оцелеят през горещите летни месеци. Тъй като обаче не е обичайно испанският дом да бъде оборудван с централно отопление, през зимата апартаментът може да стане много студен. Много хора използват електрически нагреватели като начин да поддържат жилището си топло. Но като се вземе предвид фактът, че сметките за електричество в Испания са сред най-високите в Европа, този метод на отопление не е много ефективен.

Обикновено ястията се сервират в хола. Въпреки че испанските апартаменти обикновено имат големи кухни, те се използват изключително за готвене.

Швеция

Типичен жилищен район в Швеция изглежда така.

Една отличителна черта на шведския начин на живот е интелигентното използване на мазета. Хората често го използват за съхранение на велосипеди, за създаване на перално помещение или понякога дори го превръщат във фитнес зала.

Всеки апартамент разполага и с шкафче за съхранение в специално помещение в мазето. Жителите на апартаментите ги използват за съхранение на летни или зимни гуми, ски, куфари и други сезонни или по-малко важни неща. Балконите се използват като зона за почивка.

Белите стени и белите мебели са типичен знак за световноизвестния скандинавски дизайн. Повечето шведски интериори имат ярки акценти и големи прозорци без пердета.

Великобритания

Повечето англичани се опитват да избягват да живеят в жилищни блокове. Предпочитат да живеят в покрайнините на града в къщи като тези.

Като се има предвид, че централното отопление не е инсталирано във всички сгради, британците се опитват да направят всичко възможно, за да не излиза вътрешната топлина. Килимът във всяка стая, одеялата и, разбира се, камината са необходимите елементи на повечето къщи във Великобритания. И може би най-необичайното нещо – крановете на мивките в Обединеното кралство обикновено имат отделни контроли за горещо и студено.

Борейки се със студа, англичаните правят жилищата си така, че да се чувстват уютно в тях.

Южна Корея

Повече от 80% от корейското население живее във високи жилищни сгради. Една отличителна черта на корейските жилищни блокове е огромният брой сгради, който се вижда отдалеч.

Може да изглежда странно за много хора по света, но апартаментите в Корея нямат коридори. Дори самата дума „коридор“ може да звучи непознато някои хора. Входът на апартамента обикновено е много малък (около метър ширина). И така, при влизане в апартамента веднага ще видите вратите, които водят към кухнята или хола. Повечето входове са склонни да имат подови настилки от плочки и тук трябва да събуете обувките си, преди да влезете в дом.

Апартаментите в Корея обикновено са малки. Стаите обаче са много светли благодарение на големите прозорци. Едно нещо, което може да изглежда необичайно за повечето хора, е липсата на вана или отделен душ кабина. Те се заменят с обикновен дренаж на пода на банята.

Австралия

Австралийците обичат да живеят в собствените си къщи, но все по-голям брой жители (около 30% от населението) избират да живеят в жилищни блокове.

Повечето австралийци живеят в големи къщи с три спални. Средният размер на дома в тази страна е около 80 – 120 квадратни метра. Освен спални, типичната къща разполага с хол, кухня, баня, две тоалетни и гараж. Някои домакинства имат и малка пералня и още една всекидневна. Всички врати обикновено са направени от стъкло.

Индия

Ако едно семейство е относително заможно, те имат голяма къща с много стаи. Такива домове обикновено са на два етажа с голям заден двор.

Интериорният дизайн на индийските сгради е смесица от модерни западни и източни стилове. Долният етаж обикновено е зает от складови помещения и обори, докато церемониалната стая за приемане на гости е на втория етаж. Най-добрата стая в къщата е заета от семейния идол, на когото хората се молят два пъти на ден. Прозорците на женските спални гледат към задния двор, защото се счита за неподходящо за жените да гледат през прозореца.

Куба

В Куба къщите са предимно от бетон и имат 1 или 2 етажа. Повечето домове тук нямат стъклени прозорци. Вместо това хората използват дървени или метални капаци.

Ако влезете в къща в Хавана (особено в центъра на столицата), ще бъдете изумени колко красив е интериорът. Построени в колониален стил, с високи тавани и антични мебели, тези домове изглеждат истински шедьоври.

САЩ

Индексът на средната площ на човек в САЩ е сред най-високите в света, което означава, че типичното американско жилище е наистина голямо. Къща, която се продава, разполага с почти всичко необходимо за живеене: килим във всички стаи, оборудване за баня и кухненски уреди. Липсват единствено мебелите.

Основното правило тук е, че броят на спалните и на баните в къщата трябва да бъде равен. В някои домове, всяка спалня има вградено помещение, играещо ролята на гардеробна.

Отличаващото нещо в дизайна на американските домове е, че трябва да изглеждат едновременно уютни и скъпи. Разположението на повечето къщи е ясно предвидено да накара посетителите да останат в предната част на къщата (която обикновено изглежда най-добре) и да скрие спалните от любопитните погледи.

No Comments Yet

Comments are closed