Топ 11 на най-скъпите храни в света

Разбирането на хората за израза „скъпа храна“ варира в широки граници. За някои това означава червена сьомга, за други трюфели. Въпреки това всъщност има цяла гама хранителни продукти, които имат етикети с цени, които никога не бихте си помислили, че са възможни. Предлагаме ви шанса да разгледате десетте най-скъпи хранителни продукта в света.

11. Гъбите Matsutake

© gribnikoff.ru

Тези гъби са толкова редки, че цената им достига до 600 долара за един килограм. Гъбите Matsutake са местни в Япония, но растат и в няколко различни азиатски страни. Броят им обаче е намалял значително поради въздействието на насекоми и инвазивни дървета, намиращи се в сенчестите зони, в които гъбите растат. Тъй като няма начин да се култивират гъби Matsutake, има голям шанс те да изчезнат напълно в бъдеще.

10. Циветно кафе

© Ulet Ifansasti

Това кафе се произвежда в индустриални количества в Индонезия, Филипините и в Южна Индия. Kopi luwak е най-скъпото кафе в света. Цената му варира между 250 и 1200 долара за килограм. Известно е с много специализирания начин, по който се обработва.

9. Хайвер Бяла Перла

© kolikof.com

Един килограм от този хайвер струва 8 500 евро. Есетрата албинос е вид голяма риба, която живее в Каспийско море. Цената на хайвера е толкова висока поради факта, че яйцата от есетрата албинос се набавят много рядко – само когато се смята, че са на около 100 години.

8. Супа гнездо на лястовици

© atorus.ru

Гнездото на тези птици е направено почти изцяло от слюнката им, без никакви добавки на чужд материал. Следователно гнездата им са се превърнали в деликатес в китайската кухня. Високата цена на това ястие се обяснява лесно: събирането на гнезда на лястовици е донякъде опасно занимание. Птиците изграждат гнездата си върху отвесни скали, където рискът от падане е много голям. По този начин цената на този деликатес е около 3000 долара за килограм.

7. Шафран

© totuldespreraw.ro

Цената на тази подправка може да варира от 400 до 1000 долара за килограм. Това е така, защото шафранът расте само седем дни в годината през есента. Събира се и се обработва на ръка. Освен това, за да съберете само 1 кг шафран, е необходимо да вземете 300 000 цветя.

6. Бели трюфели

© korrespondent.net

Високата цена на тези трюфели е резултат от изключително специфичните условия, които те изискват, за да растат, както и от специалните методи за събирането и запазването им – в допълнение към техния изискан вкус и аромат. В Европа 1 кг бели трюфели струва около 2000 евро.

5. Черно пиле Ayam Cemani

© amaderkonthosor.com

Пилето Ayam Cemani се отглежда в Индонезия, но не се изнася в различни страни поради опасенията, че може да разпространи птичи грип. Тази порода домашни птици е толкова рядка, че една струва около 200 долара в Индонезия. А извън страната тази цена може да достигне хиляди долари. Въпреки това, в Малайзия Ayam Cemani е толкова разпространен, че цената му не е по-висока от тази на обикновено пиле.

4. Японски пържоли Wagyu

© Sam Ruttyn

Пържолите Wagyu, приготвени от японско говеждо месо, са едни от най-вкусните и скъпи деликатеси в света. Месото има невероятен аромат, вторият най-висок резултат за мраморност и известна маслена текстура. В Япония на чистокръвните телета Wagyu, използвани за производството на месо, се правят масажи, пият бира и слушат класическа музика. Цената на 1 кг от този вид месо може да достигне 450 долара.

3. Сушена иберийска шунка

© transferdiamar.com

Jamón Ibérico, произведен в Испания, е най-скъпият вид шунка в света. В Испания иберийското прасе се храни изключително с жълъди и са обособени огромни площи за паша. Цената на един килограм сух стегнал хамон варира около 365 евро.

2. Сирене от лос

© tibetua

Едно от най-скъпите сирена в света е лосовото сирене, което се произвежда само на едно място: във фермата Moose House в Швеция. За производството му е необходимо лосово мляко. Лосовото сирене е с бял цвят, а външният му вид напомня на сиренето фета. Това струва около 1000 евро за килограм и се прави в много ограничени количества.

1. Банан

© depositphotos, © / Be Amazed

Не на последно място е … банан. Но не естествено отглежданият, за който мислите – художникът Стефан Бруш се прочу с това, че прави уникални шедьоври от този конкретен плод. Това е изкуство, на което наистина трябва да се насладите, преди да изгние.

Бонус: плодове със странна форма

© depositphotos, © depositphotos

Какво ще кажете за квадратна ябълка? Или диня, която прилича на сърце? Формите за плодове (малки пластмасови форми) могат да направят плодове във всякаква форма. Докато плодовете или зеленчуците растат, те запълват формата и приемат желаната форма – и в резултат, разбира се, тези продукти са по-скъпи от обикновените.

No Comments Yet

Comments are closed