9 Въпроса за нашия свят, на които учените все още не са намерили отговори

Колкото и странно да звучи, има няколко нерешени въпроса, които все още стоят като празни петна в познанието ни за света. Смятаме, че е време отново да бъдете изумени от сложността на живота. Кой знае? Може би един ден човечеството ще разгадае тези мистерии.

Защо природата даде на жените големи гърди?

© Arsenic Magazine

Женските гърди, както и тези на женските маймуни, се пълнят с мляко само когато трябва да нахранят новороденото си потомство. Но за разлика от животните, гърдите на жените остават сравнително големи, дори когато не кърмят. Експертите непрекъснато спорят защо това е така. Повечето еволюционни биолози смятат, че гърдите са предназначени да привличат представители на противоположния пол. Те сякаш сигнализират на потенциалните партньори, че техните деца ще бъдат добре обгрижвани от конкретната жена. Антрополозите обаче намират тази идея за съмнителна, тъй като в много култури женският бюст не се разглежда като сексуално възбуждащ от мъжкото население.

Защо китовете се хвърлят на бреговете?

© Bahnfrend, © wikipedia

Хората размишляват защо цели групи китове и делфини се озовават на брега още от дните на Аристотел. Засядайки в плитки води, те бързо умират. Има десетки хипотези, които имат за цел да обяснят защо това се случва: промяна на вятъра изтласква планктона към брега, което от своя страна примамва животните да излзат. Слънчевите бури оказват влияние върху тези бозайници по необясним начин. Виновни са атаките на хищници. Шумовото замърсяване в океаните уврежда слуховите органи на китовете и способността им да се ориентират.

Какво е звездно желе?

© James Lindsey, © geograph

Хората на различни места по света са открили странно желеобразно вещество с неизвестен произход, лежащо върху тревата. При анализ е доказано, че съдържа следи от бактерии и ДНК на червеи, вероятно защото пробите са били покрити с пръст. Според различни обяснения веществото се произвежда от синьо-зелени водорасли или земноводни. Съществува и убеждението, че това е нова форма на гъбички. Все още няма категоричен отговор, но междувременно придоби името “космическо желе” поради твърдението, че веществото е донесено на Земята от метеорити.

Как се е образувал гигантският шестоъгълник на Сатурн?

© NASA / JPL-Caltech / Space Science Institute

Едно зашеметяващо атмосферно явление на планетата Сатурн е шестоъгълна облачна формация с диаметър 25 000 км. Доколкото може да се разбере, това е доста необичайна ураганна система. Въпреки че успяха да моделират тази система в лабораторни условия, учените все още не разбират защо има толкова красив външен вид и защо е издържала толкова дълго.

Ще можем ли някога да водим разговори с роботи?

© universalstudios

Изкуственият интелект се развива непрекъснато, но дали някога ще достигне ниво на независимост, което ще ни позволи да говорим с роботи като равни, остава неизвестно. До момента всички опити да се „научи“ компютър да дебатира с човешко същество се провалиха.

Откъде дойде животът?

© Andreus/depositphotos

Днес преобладаващата теория за обяснение на произхода на живота е тази, която твърди, че той се е появил от неорганични съединения, произведени от физични и химични процеси. Но все още не можем да определим къде се намира границата, която отличава неживата материя от живите същества. Ние също така не знаем как молекулите се оказаха със способността да предават генетична информация.

Вярно ли е, че животните усещат земетресения?

© melory/depositphotos, © albund/depositphotos

Странно поведение от страна на домашните любимци точно преди някакво природно бедствие се наблюдава още от времето на древна Гърция. Обясняването на този факт все още е извън нашите възможности, отчасти защото е изключително трудно да го изследваме под формата на експеримент, тъй като никой не може да принуди да се случи катастрофално природно събитие. Съществува мнението, че заредените частици, изхвърлени във въздуха преди земетресение, са причина за реакциите на животните, въпреки че това предстои да бъде потвърдено.

Какви са тези тъмни петна на Марс?

© nationalgeographic

Учени, изучаващи Марс, обявиха, че тъмните ивици, които понякога се появяват на повърхността на планетата, може да са причинени от периодичния поток от вода. Установено е, че тези маркировки се появяват по склоновете на Червената планета през пролетта и изчезват с преминаването на сезона към зимата, а картината се повтаря всяка година в едни и същи райони. Защо всичко това се случва, все още не е напълно изяснено. Някои експерти обаче изключиха възможността това да е причинено от вода.

Откъде са дошли шумерите и на какъв език са говорили?

© wikipedia

Именно от тази цивилизация Вавилон и Асирия развиват техните собствени култури. Шумерите са били пионери в редица области от астрономия до физика. Дори днес произходът на тяхното общество остава един от най-трудните въпроси за разгадаване на експертите. Всички опити да се намерят връзки между шумерския език и този на другите се провалиха, тъй като шумерското клинописно писмо беше декодирано само чрез акадския език, който е напълно различен. Последният сам по себе си е напълно различен от всеки друг известен език.

No Comments Yet

Comments are closed