25 изключителни снимки на изчезващи племена

Джими Нелсън, британски фотограф и пътешественик, обикновено не снима знаменитости на червения килим, модели с високи токчета или мъже на мотоциклети. Вместо това той прави снимки на хора, които носят животински кожи и рисуват лицата си, за да изплашат враговете. Те са членове на изчезващи племена от цял ​​свят, от Чукотка до Папуа Нова Гвинея. Техните култури и традиции са важно наследство за всички нас и първобитният им вид ще ви впечатли повече от всичко, което някога сте виждали по филмите.

Бихме искали да ви представим уникален фотопроект „Преди да отмине“ от Джими Нелсън за древни и малко известни племена от най-отдалечените кътчета на нашата планета.

Горока (Папуа Нова Гвинея)

Горока е столицата на провинция Източна планина. Коренното население е особено сплотено поради близостта си до цивилизованите градове. Жителите в Горока все още вярват в духовете и имат голямо уважение към чудесата на природата.

Основните им оръжия са не само лъкове, но и боя и орнаменти. Изглежда, че местните воини знаят много за впечатляването и сплашването на врага.

Племето се справя и с „шоубизнеса“; Goroka Show се провежда тук всяка година. Повече от 100 племена от региона представят своите танци, песни и традиции на гостите на шоуто.

Хули (Папуа Нова Гвинея)

Голямото племе хули оцелява чрез лов и това правят основно мъжете. Жените обикновено са добри в земеделието и събирането. Пътниците винаги са впечатлени от красивите им градини.

Племето Хули рисува лицата си в жълто, червено и бяло, за да изплаши врага по време на племенни войни, които се случват много често.

Тяхната известна традиция е да правят перуки от собствената си коса. Тези перуки приличат на издути шапки, фантастично украсени с пера на райски птици и папагали.

Калам (Папуа Нова Гвинея)

Местните живеят в традиционните си села. Цивилизацията все още не е достигнала до тях, така че докато мъжете ходят на лов, жените се грижат за събирането и земеделието.

Младите момчета от племето Калам с нетърпение очакват да пораснат, за да си пробият носа по време на посвещението. И тогава, накрая, те ще могат да нарисуват лицата си.

Мъжете много се грижат за външния си вид – те покриват телата си с орнаменти и огърлици, направени от човки от рога, диви цветя и пера.

Асаро (Папуа Нова Гвинея)

Асаро (първоначално „Asaro Mudmen“, което означава „хора от река Асаро, покрити с кал“) е мистериозно и загадъчно племе и е известно предимно с факта, че членовете му се покриват с бяла глина и носят специфични глинени маски.

Маските представляват папуаската вяра в духовете. Дълги или къси уши, бивни, рога и уста са подредени върху маските.

Маори (Нова Зеландия)

Основните аспекти на традиционната култура на маори включват изкуство, танци, легенди, общност и татуировки. Например високият социален статус винаги е намирал своето отражение върху рисунките върху тялото, а племената без татуировки са били считани за безполезни.

Военният танц Хака е една от най-известните традиции на маори. Тези странни танци са придружени от пеене, биене на ръце, потъпкване и пляскане на длани по бедрата.

Местните жители са привърженици на политеизма, затова почитат различни богове и духове. Те вярват, че свръхестествените същества са вездесъщи и те могат да помогнат в случай, че племето има нужда от това.

Чукчи (Русия)

Чукчи оцелява чрез отглеждане на елени и лов, а местните жени поддържат къщите, шият и бродират.

Местните обаче намират време и за изкуство – обичат да рисуват върху костите и бивните на моржовете.

В този тежък регион гостоприемството и щедростта са високо ценени, така че чукчи винаги е готов да предложи храна и място за отсядане на всеки пътешественик.

Химба (Намибия)

Химба е древно племе на овчари. Както мъжете, така и жените могат да имат няколко партньори и всеки член на племето принадлежи към два клана чрез баща си и майка си. Освен това животът на всеки племен се регулира от племенния старейшина.

Външният вид на член на Химба разказва всичко за тяхното място в групата и неговата фаза от живота. Те носят много малко дрехи, но са много внимателни към детайли като прически, бижута и грим. Жените се гримират всеки ден.

Мустанг (Непал)

Бившето кралство Ло е свързано с Тибет чрез религия, култура и история, но е част от Непал политически.

Повечето местни жители все още вярват, че светът е плосък и че болестите се причиняват от зли духове.

Когато най-големият син наследи семейното имущество, по-малкият отива да отседне в манастир, построен в почти всяко село.

Рабари (Индия)

Членовете на това племе притежават отличителни персийски черти и са се преселили от Иранското плато преди хиляда години. Днес Рибари могат да бъдат открити в Гуджарат и Раджастан.

Докато мъжете отглелждат стада,, жените отделят много време в бродиране и поддържане на дома, както и в разрешаване на финансови проблеми.

Почти целите тела на Рибари са покрити с татуировки за красота, религиозни и терапевтични цели.

Джими Нелсън е пътувал около света в рамките на три години. Той е живял заедно с представители на застрашените племена и култури, споделяйки хляб с тях и опитвайки се да научи повече за тях и да ги опознае докато те са се опитвали да опознаят него. Както можете да видите, сформирано е истинско доверие между фотографът и племената. На снимките всички изглеждат така, сякаш очите им се взират право в сърце.

No Comments Yet

Comments are closed