8 изумителни забележителности, за които малко хора знаят

Всички знаем за известни забележителности като Колизеума, Великата китайска стена или Тадж Махал. Но има и други величествени, древни сгради, за които дори най-запалените пътешественици не са чували.

Бихме искали да споделим с вас резултатите от проучване на списание Quora, в което те помолиха своите читатели да посочат по-малко известни архитектурни забележителности на света.

8. Голямата джамия на Djenné, Мали

Голямата джамия на Djenné е на повече от 100 години и е най-голямата сграда от кал в света. През 1988 г. е включена в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство като част от стария град Djenné. В момента джамията е затворена за туристи. Предполага се, че тези мерки са предприети през 1996 г., след като тук се проведе фотосесия за списание Vogue.

7. Чанд Баори, Индия

Чанд Баори, разположен в малкото индийско селце Абханери, е едно от най-старите и дълбоки стълбища в света. Гигантската структура, наподобяваща обърната пирамида, отива на 30 метра под земята. Има три стени, които имат 3500 тесни стъпала, подредени в перфектна симетрия, вградени отстрани, водещи до малко зеленикаво езеро. Учените все още определят дали стълбището е построено между IX и XI век или 600 години преди нашата ера.

6. Дворецът на парламента, Румъния 

Една от най-популярните забележителности в Букурещ е построена, когато Румъния все още е била социалистическа република. Парламентът се счита за най-голямата и най-скъпата гражданска административна сграда в света. Това неокласическо чудо има 12 етажа (с осем допълнителни етажа под земята) и 3100 стаи с площ от 330 000 кв.м.

5. Стари Мост (Старият мост), Босна и Херцеговина

Този пешеходен мост над река Неретва в град Мостар е модерно копие на древния мост, разрушен от силите на босненските хървати през 1993 г. Старият мост е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство през 2005 г. Едно от традиционните туристически забавления е скок с бънджи в студените води на река Неретва точно от този мост (24м до 30м свободно падане е гарантирано).

4. Форт Кумбългарх, Индия

Форт Кумбхалгарх е заобиколен от уникална стена, която в древността е била известна като „Пазителят на смъртта“ или „Окото на Мевар“. Стената се простира на 36 км, а на места е висока 8 метра. Изграждането му отнело цял век, от XV до XVI. Въпреки всички войни, които Великата стена на Индия видя, тя никога не беше значително повредена или предадена на врага.

3. Джамия Шейх Лотфола, Иран

Архитектурен шедьовър на сафавидската иранска архитектура, джамията е построена между 1602 и 1619 г. Това е елегантна, но изключително необичайна сграда по няколко причини. Тя не разполага с минарета или двор, вероятно поради факта, че джамията Шейх Лотфола никога не е била предназначена за обществено ползване, а по-скоро е служила като място за поклонение на жените от харема на шаха.

2. Форт Деравар, Пакистан

Монументалната структура с квадратна форма на Деравар е построена през 1733 г. Крепостта се състои от 40 бастиона, които величествено се издигат от пакистанската пустиня. Комбинирани, стените на крепостта образуват обиколка от 1500 м и височина 30 м. Дори местните граждани, да не говорим за туристите, рядко знаят за съществуването му.

1. Форт Александър I, Русия

© fyodor-photo.livejournal.com

Форт Александър I, по-известен като „Чумната крепост“, се намира във финския залив на Балтийско море близо до Санкт Петербург и Кронщад. Той е построен на изкуствен остров в средата на 19 век, за да охранява балтийския воден път. Скоро фортът се превръща в изследователска лаборатория за чумата и други бактериални заболявания. Днес това е популярна туристическа атракция.

No Comments Yet

Comments are closed