15 факта за пъпа, които доказват, че е много интригуваща част от тялото

Знаете ли, че мръсотията от пъпа може да се натрупа толкова много, че хората са го объркали с рак на кожата? Или че въпреки разпространеното вярване, не всички бозайници имат пъпа? Пъпът е интригуваща част от тялото. Често се пренебрегва и въпреки това понякога се смята за обект на фетиш. Независимо от това, това е родилен знак, който ни напомня за произхода ни.

Пригответе се да бъдете изумени, тъй като ви предлагаме 15 факта за пъпа, които вероятно не сте знаели. И не пропускайте нашия бонус в края на статията!

1. Любопитното е, че някои от нас нямат пъп!

© shutterstock

Виждали ли сте снимка на манекенката Каролина Куркова и сте се чудили къде е нейният пъп? Въпреки че почти всички от нас имат пъп, рядък дефект, наречен пъпна херния, може да доведе до това да останете без такъв. При това състояние червата на бебето проникват през чревната стена, като по този начин се налага операция и бебето остава без пъп.

2. Някои бозайници също нямат.

© shutterstock

Биологията повелява, че всички бозайници трябва да имат пъп, но природата понякога може да стане странна. Някои бозайници като кенгурута и утконосите нямат пъп.

3. Но делфините имат!

© shutterstock

Защото макар да са морски обитатели, делфините са бозайници.

4. Технически те са едни от първите ни белези.

© shutterstock

Пъпът, независимо колко привлекателен може да изглежда на някои, е технически белег. Образува се, когато пъпната връв, през която бебето се храни вътре в утробата, се прерязва и завързва след раждането.

5. Пъпът на всеки е уникален.

© shutterstock

В пъпа ни има толкова много различни видове бактерии, че всеки човек има различен състав. Открити са около 2400 различни вида бактерии, живеещи в пъпа. В пъпът на човек е намерена бактерия, открита преди това само в почвени проби от Япония, въпреки че човекът никога не е посещавал Япония.

6. Повечето започват като изпъкнали.

© shutterstock

Докато повечето бебета са с изпъкнали пъпчета, те обикновено се прибират с времето докато растат. Само 10% от хората продължават да имат изпъкнал пъп в зряла възраст.

7. Разширяващият се корем понякога може да превърне пъпа от вдлъбнат в изпъкнал при бременните жени.

© shutterstock

По време на бременност, когато коремът на жената се разширява, за да побере нарастващия плод, пъпът може да изскочи и да стане изпъкнал. Повечето се връщат в предишната си форма след раждането.

8. Проучване установи, че изпъкналят пъп се разглеждат като по-малко привлекателен.

© shutterstock

Изследователите установиха, че изпъкналият пъп се разглежда като по-малко привлекателна, докато малък Т-образен или вертикален пъп се счита за по-желан.

9. Интервенции в бюста при жените могат да се изпълняват чрез пъпа.

© shutterstock

Разрезите за много медицински процедури, включително уголемяване на гърдите, се правят на пъпа. Това се прави, за да се скрие белегът.

10. Пиърсингът на пъпа се лекува много дълго.

© shutterstock

Пиърсингът на пъпа може да изглежда привлекателен, но преди да решите да си направите такъв, имайте предвид, че отнема много време, за да се излекува. Средното време е от 6 до 12 месеца. И ако не се полагат правилни грижи, това може да причини сериозни инфекции.

11. Връхът на пъпа е гаден.

Ако се поддържа нечист, мъхът, който се натрупва вътре в пъпа ни, е груба смес от влакна на дрехите, космите и мъртвите кожни клетки. Тъй като мъжете са склонни да имат повече косми около тази област, те имат повече образуване на власинки.

12. Най-необичайното хоби в света: Събирането на власинки

© Rachel Betty Case, Creator of Human Ivory & Other Objects of Curiosity/Facebook

Колкото и пресилено да изглежда, събирането на власинки всъщност е хоби. Греъм Баркър от Австралия притежава най-голямата колекция мъх от корема, което му спечелва място в световните рекорди на Гинес през 2000 г. А художникът Рейчъл Бети Кейс дори прави малки мечета от влакната на пъпа.

13. Исихазъм: Медитация чрез поглед към пъпа

© Gregg Tavares/Wikipedia

Медитацията с пъпа е съзерцанието на нечий пъп и се използва за успокояване на душата. Гръцките християнски монаси от Света гора са използвали този метод, за да получат по-широк поглед върху божествената слава.

14. Това е ерогенна зона.

© shutterstock

Повишената чувствителност, заобикаляща областта около пъпа, може да бъде свързана със статута му на ерогенна зона. Психологът Леон Ф. Селцер казва: “От гледна точка на мъжа, виждането на открития пъп и околността може да бъде много привлекателно. Това подчертава талията на жената, нейните извивки и разкрива красотата и плодородието на женското тяло.” Според него простото гледане на областта на корема може да предизвика такъв тип вълнение.

15. Но това беше противоречиво.

© NBC Television/Wikipedia

През 60-те години на миналия век цензурата забранява на жените да показват пъпа си по телевизията. Барбара Идън, която играе ролята на Жани в популярния американски ситком „Мечтая за Жани“, трябваше да носи рокля, покриваща пъпа й по заръка на шефовете на телевизията.

Бонус: Какво формата на пъпа разкрива за вашата личност

Въпреки че няма научни доказателства, свързващи формата на пъпа ви с личността ви, има теории, които твърдят, че те могат да бъдат свързани. Изненадващо, нали? С щипка подозрение, нека да разгледаме какво може да подскаже формата на пъпа ви за вашата личност.

Изпъкнал: Силен характер, обичащ вниманието, постоянен, честен в отношенията

Голям и дълбок: Щедър, експертен мениджър, разумен

Плитък и малък: Внимателен, потаен, скептичен

Дълъг и надолу: Интелигентен, умен, иновативен

Овал: Свръхчувствителен, нетърпелив, интроверт, любознателен

Широк: Предпазлив, честен във връзките, смел

No Comments Yet

Comments are closed