2 мъже създадоха веганска кожа, направена от кактус, която ще сложи край на жестокостта към животните

Дълго време хората се опитват да измислят устойчива, екологична алтернатива на кожата, която е добита без жестокост. И сега, иновативно решение, създадено от двама предприемачи от Мексико, предлага начин да създадете кожа, просто като използвате кактус, който е не само екологичен, но и изглежда и се усеща като истинска кожа.

Нов, екологичен метод за създаване на кожа

© desserto.com

Адриан Лопес Веларде и Марте Казарес са създали метод за превръщане на кактус във веганска кожа, наречен Десерто. Изработена е изцяло от кактус и тази кожа може да се използва за направата на всичко – от обувки до портфейли.

Кактусът е много устойчив и може да издържи ниските температури през зимата. Според уебсайта им те подбират и изрязват само зрелите листа на растението, без да повредят самия кактус, и правят нова реколта на всеки 6 до 8 месеца.

Създаването на веганска кожа вече е реалност.

© desserto.pelle / Instagram

Досега компанията успява да използва кактусова кожа по много начини, създавайки чанти, седалки за кола, обувки и дори облекло. И тъй като материалът е напълно органичен, кожата е дишаща, което често се оказва проблем, когато става въпрос за синтетични алтернативи.

В процеса на създаване на кактусова кожа, те отрязват зрелите листа и ги изсушават на слънце в продължение на 3 дни, за да постигнат точно необходимото ниво на влажност. След това те обработват органичната суровина, за да направят патентованата формула, необходима за създаване на веганска кожа.

Освен това, друг важен за околната среда факт е, че кактусовата кожа е частично биоразградима и съдържа нулева пластмаса. Фактът, че е биоразградим, прави този материал още по-ценен.

Устойчива алтернатива на животинската кожа без жестокост

© desserto.com

Благодарение на своята издръжливост и висока устойчивост на ниски температури, този органичен, устойчив продукт може да замени използването на животинска кожа и други синтетични материали, които не са екологични.

Понастоящем марката договаря проекти с основни участници в различни индустрии и работи, за да направи материала по-достъпен за малкия и средния бизнес. Така че преди да го знаете, може просто да се натъкнете на чифт обувки от кактусова от кожа.

Няма нанесена вреда на околното биоразнообразие.

© ADRIANO DI MARTI / Youtube

Не е трябвало да изсичат дървета във фермите, които доставят кактусите. Всъщност те са направили точно обратното, тъй като засаждат местен кактус от региона, това всъщност помага за биологичното разнообразие в района.

Методите на Адриан и Марет не причиняват вреда на околното биоразнообразие. Плантацията им е изцяло органична и техните естествени техники стимулират почвената микрофлора и микрофауна, която след това се запазва без никакви причинени щети.

No Comments Yet

Comments are closed