12 факта, които разкриват колко специално може да бъде тялото ви

Човешкото тяло притежава много тайни. И вярваме, че повечето от тях все още не са обяснени или дори открити. За щастие светът на съвременната медицина успя да намери отговори на някои трудни въпроси и споделя своите открития с нас.

Представяме ви 12 необичайни факта за тялото ви, за които може би дори не сте се замисляли.

12. Един човек може да нахрани милион комари.

Човешкото тяло има достатъчно кръв, за да нахрани 1,2 — 1,8 милиона комари. Един комар изпива около 0,003 мл. кръв за едно ухапване, следователно ще е необходима цяла армия от малки кръвопийци, за да изсмучат цялата кръв на човек.

11. Мъжките гърди могат да произвеждат мляко.

Всички хора, независимо от пола, имат млечни жлези, млечни канали и зърна. Мъжките зърна могат да бъдат стимулирани да произвеждат мляко. Това може да се случи и поради хормонален дисбаланс, причинен от сериозен стрес.

10. Една жена е в състояние да роди над 40 деца.

© depositphotos.com

Поради генетичния си произход някои жени са способни да раждат и отглеждат няколко десетки деца. Официалният рекорд се държи от рускиня, за която се твърди, че е родила 69 деца през 18-ти век.

9. Окосмяването по лицето е най-бързо растящата коса по тялото ви.

Ако някога попитате мъжкото население за това, те ще се съгласят, че трябва да се „изправят пред този факт“ всеки ден, когато трябва да се бръснат. Вероятно е добре, че много жени намират брадати момчета за привлекателни, нали?

8. Женските пръстови отпечатъци се различават 99% от мъжките.

Женската кожа отделя два пъти повече аминокиселини от мъжката и ги разпределя по пръстите по различен начин. Ето защо учените могат просто да погледнат пръстов отпечатък, за да разберат пола на човек.

7. Начинът, по който хващаме ръцете си, ни казва кое е водещото ни мозъчно полукълбо.

Десен пръст отгоре означава, че дясното полукълбо е доминиращо. Левият пръст отгоре доказва, че лявото полукълбо е по-активно в тялото ви. Дясното полукълбо е отговорно за емоциите и въображението. Лявото полукълбо е отговорно за аналитичното и логическото мислене.
1% от хората биха поставили пръстите си успоредно един на друг. Тези хора се наричат ​​амбидекстри. Учените предполагат, че за хората амбидекстри няма доминиращо мозъчно полукълбо. В този случай и двете са еднакво развити.

6. Течността, която изтича от носа ви, може да е от мозъка ви.

Течността, която изтича през носа ви, може да е мозъчната ви течност. Мозъчната течност се намира около мозъка ви и се задържа от специална мембрана. Понякога може да изтече през носа ви в малки количества като бистра течност.

5. Вие сте по-уникални, отколкото всъщност си мислите.

Вие сте абсолютно уникални и не само когато става въпрос за пръстовите ви отпечатъци. Формата на ухото ви също е уникална. Езикът също има уникална форма и текстура. За разлика от нашите пръстови отпечатъци, този „модел“ никога не се променя.

4. Жените живеят по-дълго.

© unknown user / reddit

Женската имунна система се справя по-добре както с вътрешни, така и с външни заплахи, а клетките й остаряват по-бавно, като по този начин работят по-ефективно. Ето защо жените доживяват до старост по-често и боледуват по-рядко от мъжете.

3. Женското сърце бие по-бързо.

© pixabay.com

Канадски учени разкриха, че женското сърце работи по-бързо, с около 1,7 — 2,3 часа преди мъжкото. Бие общо с около 10 удара повече в минута.

2. Вашият черен дроб има над 500 функции.

© Depositphotos.com

Точно като работливи пчелички — нашите черни дробове правят всичко от филтриране на кръвта, разграждане и усвояване на мазнини, до преработване на холестерол и някои витамини и още един куп неща!

1. Хората лъжат по-убедително, когато трябва да отидат до тоалетната.

Хората с пълен пикочен мехур лъжат по-убедително. Силното желание да отиде до тоалетната кара човек да се концентрира върху самоконтрола и следователно лъжата става по-убедителна. Освен това те се опитват да избягват всякакви допълнителни движения.

No Comments Yet

Comments are closed