Представете си това: най-накрая отхапвате първата хапка от любимия си сандвич и осъзнаете, че хлябът е покрит с плесен! Това вероятно ви се е случвало веднъж или два пъти и вероятно сте се притеснявали от възможните последствия. И всъщност има няколко различни начина, по които тялото може да реагира на това.
Някои видове плесен може да увредят черния ви дроб.
© depositphotos.com, © depositphotos.com
Има токсични химикали, които могат да бъдат намерени в мухъла и те могат да причинят сериозни здравословни проблеми като увреждане на черния дроб, повръщане, гадене и диария. Все пак това зависи от няколко фактора като имунната ви система или възрастта. Един от най-често срещаните и най-токсичните е известен като афлатоксин, който дори може да причини рак.
За щастие, не всички плесенясащи храни произвеждат този химикал. Той обаче може да се намери по фъстъците и полската царевица.
Бактериите в мухала могат да предизвикат симптоми на хранително отравяне.
@ brightside
Мухълът сам по себе си не е толкова опасен и шансовете да се разболеете всъщност са малки. Обаче, това, което може да ви разболее, са бактериите, които могат да растат заедно с него. В този случай можете да изпитате симптоми като повръщане, диария и гадене. Сериозността им ще зависи от вида на бактериите и количеството на ядената храна.
Може да сте алергични към мухъл.
© depositphotos.com, © depositphotos.com
Има хора, които получават алергични реакции към плесени, открити в храната. Ако сте чувствителни, е по-добре да стоите далеч от рискови храни и в случай, че го изядете погрешка, незабавно се обадете на лекаря си. Симптомите, които могат да бъдат признак на алергична реакция са:
- Сърбящи и воднисти очи
- Копривна треска или обрив
- Хрипове
- Хрема или запушен нос
Има храни с мухъл, които телата ни могат да храносмилат лесно.
© depositphotos.com, © depositphotos.com
Формите, които се използват в различни видове сирене, са безопасни за ядене. Всъщност сиренето като горгонзола, Рокфор и синьо се правят, като в тях се въвеждат специфични спори, докато камамбер и бри са с бели. Но за съжаление и те не биха понесли добре на тези, които имат алергии към плесени.
Бонус: Храни, които са безопасни за консумация след изстъргване на плесента от тях
© depositphotos.com, © depositphotos.com
Безопасни за почистване и консумация са:
- Твърд салам и сухо втвърдена селска шунка
- Твърдо сирене, когато мухълът не е част от процеса (ако отрежете поне 1см около него)
- Сирене, приготвено с мухъл (например синьо сирене), но с допълнителна мухъл, растяща върху него (ако изстържете последната)
- Твърди зеленчуци и плодове, стига да отрежете поне 1см наоколо
Опасни и негодни след почистване:
- Кренвирши и бекон
- Остатъци от гозби с месо, гювечи, тестени изделия и зърнени храни
- Меко сирене, заквасена сметана и кисело мляко
- Конфитюри и желета
- Меки зеленчуци и плодове
- Ядки, бобови растения и фъстъчено масло
- Хляб и печива
Тази статия е само с информационен характер. Ако получите някакви признаци на отравяне с мухъл, трябва незабавно да се обадите на Вашия лекар.