Защо все повече мъже започват да носят грим

От лек овлажнител на кожата и полупрозрачен балсам за устни, до ярки сенки за очи и фалшиви мигли, в днешно време има много различни начини, по които мъжете използват грим. Въпреки че за много хора мъжкият грим все още се чувства табу, тази тенденция изглежда нараства сега и виждаме все повече мъже с продукти за красота на лицата си, както на събития на червения килим, така и в ежедневието.

Разгледахме по-отблизо съвременната тенденция на мъжки грим и се оказва, че това не е изобретение от 21-ви век.

Мъжете са използвали грим преди стотици и хиляди години.

© EAST NEWS

Образът на фараона Тутанкамон с дебели вежди и подчертани очи

Да, мъжкият грим не е нещо ново и можем да проследим историята му от древен Египет, където мъжете биха нанасяли масла и мазнини върху кожата си, за да я предпазят от пустинната жега и суровата слънчева светлина. Мъжете от висшата класа на Древен Египет често гримирали очите си. Вероятно сте виждали образите на египетски царе с очна линия от черен въглен.
Мъжете от древен Рим също били насърчавани да използват грим под влиянието на онези, които са ги покорили, включително египтяните. Римските мъже не носели ярък грим, тъй като обществото го мразело. Вместо това те носят лек парфюм, премахват определени косми по тялото и понякога избелват лицата си.
По времето на кралица Елизабет I мъжете си пудреха лицата, а в Япония през 17-ти век мъжете актьори от театър Кабуки носят привлекателен грим с яркочервени и черни линии на плътен бял фон, създаден с помощта от оризово брашно. Приближавайки се до съвременните времена, трябва да споменем ерата на стария Холивуд, която донесе мъжки грим на големия екран и в очите на обществеността.

© EAST NEWS

Холивудският актьор Кларк Гейбъл

Въпреки че гримът не е нещо ново за мъжете, доскоро актьорите и музикантите бяха гримирани, за да направят външния си вид на екрана и на сцената по-привлекателен и по-ярък. Днес виждаме все повече мъже да използват продукти за красота и в ежедневието си, така че защо мъжкият грим се увеличава сега?

На пазара се появяват още продукти за мъжка красота.

© abeMUE / Reddit

Да, мъжете използват грим от древни времена, но доскоро имаше много малко козметични продукти, създадени специално за мъже. Нещата се променят сега, тъй като все повече компании произвеждат мъжка козметика и продават тези козметични продукти на гишетата за красота на мъжете в техните магазини. Разбира се, мъжете могат да използват традиционна козметика, предназначена за жени, но някои все още може да се чувстват неудобно от това. И така, колкото по-широк е изборът на продукти за мъжка красота, толкова повече мъже се насърчават да ги изпробват на лицето си.

Изглежда, че мъжката аудитория е огромна възможност за растеж на индустрията за красота и се смята, че в близко бъдеще ще видим повече козметика, насочена към мъже и неутрална по пол. Големите марки представят колекции, които са специално създадени за мъже. Колекцията Boy De Chanel от Chanel например предлага голямо разнообразие от продукти за красота и грижа за кожата за мъже, включително овлажнител, фон дьо тен, коректор, моливи за очи, балсам за устни и лак за създаване на естествен вид.

Има повече мъжки инфлуенсъри за грим.

© Noam Galai / Getty Images Entertainment / Getty Images

Гримьорът Manny Gutierrez (Manny MUA)

Мъжките дизайнерски продукти за красота сами по себе си вероятно не биха били достатъчни при този голям ръст в използването на мъжки грим. Трябва да има хора, които да вдъхновяват другите да не се страхуват от стереотипите и да опитат нещо ново. Мани Гутиерес, Джейк-Джейми, Габриел Замора и Джеймс Чарлз – са само няколко популярни гримьори, които споделят своите съвети за красота с хиляди мъже и жени.

В своите публикации и видео уроци те споделят техники за грим, които могат да помогнат на мъжете и жените да създадат голямо разнообразие от външния си вид, от лек и естествен до ярък и празничен. Но по-важното е, че те учат аудиторията си да бъде по-уверена във външния си вид, да се обича такава, каквато е, и да не се страхува от стигми, стереотипи и преценки по пътя си към изразяване чрез грим.

Ето малка колекция от визии, създадени от тези и други гримьори, които могат да ви вдъхновят, когато става въпрос за вашите собствени експерименти за красота.

1. От Джейк-Джейми

2. От Джейк-Джейми

3. От Мани Гутиерес

4. От Мани Гутиерес

5. От Мани Гутиерес

6. От Бретман Рок

7. От Алекс Фракция

8. От Джак Емори

9. От Джак Емори

10. От Габриел Замора

No Comments Yet

Comments are closed