10 промени в тялото ви, които могат да разкрият много за вашето здраве

Някои здравословни проблеми могат да бъдат много подли — може да изглеждат като нещо просто и да не ви тревожат достатъчно, за да се почувствате принудени да проверите поне в ранните етапи. Лекарите казват, че колкото по-рано хората разберат за проблемите, толкова по-лесно ще бъде лечението, а в някои случаи ранните диагнози всъщност могат да спасят живота ви.

Ние вярваме, че е важно да споделим на нашите читатели за симптоми, които може да са индикации за нещо много сериозно. За всеки случай.

1. Издълбан език

Зъбчатият език е когато краищата на езика изглеждат като кора за пай. По принцип това означава, че езикът става по-голям от долната челюст. Освен ако не сте имали травма на челюстта, това състояние обикновено се причинява от подуване. Подуването може да е резултат от няколко неща, а някои могат да бъдат лесно отстранени без посещение на лекар, като например дехидратация.
Въпреки това, ако изпитвате и други симптоми, като болки, спазми, косопад, ниско кръвно налягане и синини, това може да е признак на разстройство на щитовидната жлеза.

2. Черни линии по ноктите

© Depositphotos.com

Ноктите често могат да разкажат много за здравето ни. Някои хора естествено имат много дебели или тънки нокти, но ако забележите някаква промяна в структурата или цвета им, трябва да ги проверите. Тъмните вертикални линии са едни от тях и могат да са знак за меланом. Ако нямате спомен да сте си удряли нокътя или нямате друго логично обяснение, добре е да посетите лекар.

3. Потъмняване и удебеляване на кожата

© Depositphotos.com

Ако забележите кафяви или жълти петна, които са леко подути и се усещат като кадифе, се появяват на участъците, където кожата ви има гънки, под мишниците или шията, не пренебрегвайте това. Това може да е признак за инсулинова резистентност и определено трябва да го проверите по-рано, отколкото по-късно. Това може да е част от състояние, при което тялото не реагира на инсулина по начина, по който би трябвало и може да доведе до диабет тип 2.

4. Пъпки по линията на челюстта и брадичката

© Depositphotos.com

Под кожата имаме много малки жлези, които произвеждат естествени масла, за да поддържат кожата ни в добро състояние, и тези масла се движат нагоре през порите. Когато по някаква причина тези жлези произвеждат повече мазнини, отколкото кожата ни може да понесе, порите се запушват. За жените получаването на пъпки по линията на челюстта може да е признак за хормонален дисбаланс — когато се произвежда твърде много от мъжкия хормон, тестостерон, той стимулира тези мастни жлези.

5. Изтъняване на веждите

© Depositphotos.com

С възрастта хората изпитват естествена загуба на коса, но изтъняването на веждите може да е признак на хипотиреоидизъм, състояние на щитовидната жлеза. Ако щитовидната жлеза не работи правилно, тя може да произвежда твърде много или не достатъчно конкретен хормон и и двете състояния причиняват изтъняване на косата по тялото. Ние губим коса през цялото време, това е естествен процес, но новият растеж трябва да я замени. Когато производството на хормони е небалансирано, това влияе върху развиващата се нова коса в коренът й и косата, която е паднала, не се замества.

6. Пъпка, която не се лекува

© Depositphotos.com

От време на време получаваме пъпки. Някои от нас са по-големи късметлии от други, но обикновено пъпките са причинени от запушени пори. Въпреки това, ако получите малка „перлена“ пъпка, която просто не изчезва в продължение на седмици и започва лесно да кърви, трябва да я проверите, тъй като може да е признак на базоклетъчен карцином. Въпреки че звучи страшно, този тип рак на кожата е най-малко рисковият – расте много бавно и може да се лекува сравнително бързо, особено ако е диагностициран рано.

7. Необичаен растеж на косата за жените

Ако косата внезапно започне да расте в мъжка област, като например над устните, около брадичката или под пъпа, това може да е симптом на синдром на поликистозни яйчници (PCOS), когато яйчниците растат в резултат на хормонален дисбаланс. Имайте предвид, че генетиката може да бъде и причина, така че първо проверете семейните си снимки.

8. Болка в пръстите

© Depositphotos.com

Удебелените, чувствителни пръсти могат да са признак за рак на белите дробове, бъбреците или гърдата. Когато туморите се развият, те освобождават някои сигнали в кръвния поток, които могат да стимулират метастази в костите, включително пръстите, причинявайки болка. Ако забележите удебеляване и подуване на пръстите си, проверете ги, винаги е по-добре да сте в безопасност, отколкото да съжалявате.

9. Пожълтяване на кожата и бялото на очите

© Depositphotos.com

Жълтият цвят на кожата или бялото на очите е често срещан кожен симптом за проблеми с черния дроб. Очите обикновено стават жълтеникави, защото в кръвта се натрупва химикал, наречен билирубин. Определено трябва да посетите лекар веднага щом забележите жълтия цвят, тъй като ранната диагноза може да предотврати сериозни здравословни усложнения.

10. Тъмни кръгове под очите

© Depositphotos.com

Тъмните кръгове под очите обикновено са резултат от проблеми с начина на живот. Когато не спим достатъчно, имаме лоша диета или нездравословен начин на живот, мастната тъкан около очите ни се променя и кожата ни става по-тънка. Въпреки че тези тъмни петна обикновено не изискват медицинска помощ, това е съобщение за вас, че трябва да се грижите по-добре за себе си.

No Comments Yet

Comments are closed