10 неща, които се случват в тялото ни, когато станем вегани

Днес все повече хора решават да станат веган. Това не само може да промени тялото ви, но също така може да има положително въздействие върху планетата. Хората, които спазват веганска диета, могат да изпитат някои неща по различен начин от месоядните и вегетарианците, от здравето на ставите и костите си до това колко добре спят през нощта.

Искаме да споделим с вас какво точно се случва с нас, когато станем вегани, и резултатите са както положителни, така и отрицателни.

1. Може да спите по-добре.

© Depositphotos.com, © Depositphotos.com

Това е защото веганите като цяло ядат повече храни богати на фибри и по-малко наситени мазнини. Проучване установи, че това може да е идеалната рецепта за добър нощен сън. С растителна диета вероятно ядете по-сложни въглехидрати, които стимулират отделянето на серотонин, което ви помага да заспите. Това означава, че яденето на нишестени храни като ориз и картофи преди лягане може да ви помогне да получите по-добър нощен сън.

2. Може да отслабнете.

© Depositphotos.com, © Depositphotos.com

Няколко проучвания показват, че веганството оказва влияние върху теглото ви. В едно проучване както възрастните, така и децата, които следват веганска диета, консумират по-малко протеини, холестерол и наситени мазнини. Всъщност децата, следващи веганската диета, загубиха средно 3,1 кг. по време на периода на проучването.

3. Вашите хормони могат да се променят.

© Depositphotos.com, © Depositphotos.com, © Depositphotos.com

Докато соята може да бъде добър заместител на месото, яденето на твърде много от нея може да има отрицателни ефекти върху вашето тяло. Това може да се случи, ако редовно замествате месния протеин със соев протеин. Установено е, че яденето на големи количества соя може да наруши щитовидната жлеза, която е отговорна за вашия хормонален контрол и баланс. Това може да доведе до дисбаланси, което означава, че може да е по-здравословно да намерите други заместители.

4. Ставите ви са по-малко възпалени.

© Depositphotos.com

Храни като масло, сирене и бургери могат да причинят възпаление на ставите ви, тъй като са с високо съдържание на наситени мазнини. Ново изследване показва, че растителната диета, по-специално веганството, може да помогне със симптомите на ревматоиден артрит. Това е отчасти защото няма да ядете толкова наситени мазнини, а също и защото ще ядете повече храна, която всъщност се бори с възпалението.

5. Вкусвате нещата по различен начин.

© TeoLazarev/easyfotostock/Eastnews, © Benjamin Egerland/agefotostock/East News, © Depositphotos.com

Преминаването от диета с нездравословна храна и животински продукти, които са с високо съдържание на сол, мазнини и захар, може да повлияе на вкусовите ви рецептори. Чувствителността на вкусовите ви рецептори се променя, когато започнете растителна диета и изключите животинските продукти и мазнини. Това може да означава, че откривате нова любов към храни, които никога преди не сте харесвали на вкус.

6. Ставате по-подути.

© Depositphotos.com, © Depositphotos.com

Яденето на много зеленчуци като брюкселско зеле, броколи и зеле може да означава, че ще откриете, че стомахът ви е изпълнен с излишни газове. Това може да ви остави подути, тъй като тялото ви не е в състояние да преработи всички фибри. Затова се препоръчва да пиете много вода когато имате веганска диета, за да сте сигурни, че храносмилателната ви система усвоява здравословно храната ви.

7. Кожата ви може да е по-чиста.

© Depositphotos.com

Това, което ядем, може пряко да повлияе на кожата ни. Проучванията показват, че растителните диети могат да изчистят акнето и като цяло да подобрят здравето на кожата ви. Като ограничавате приема на млечни продукти и ядете повече храни, които са естествени антиоксиданти, може да направите услуга на кожата си. Изглежда яденето на много млечни продукти може да повлияе негативно на кожата ви поради хормоните и стероидите, които естествено присъстват в тях.

8. Миризмата на тялото ви се променя.

© Shutterstock.com

Въпреки че яденето на месо може да ви накара да отделите силно миришещи токсини, зеленчуците и зърнените храни също променят миризмата ви. Някои зеленчуци съдържат много естествена сяра в тях, като зеле и лук. Когато диетата ви включва много от тях, потта и дъхът ви могат да започнат да миришат на храната, която се разгражда в тялото ви.

9. Имате повече енергия.

© Pexels.com, © Pexels.com

Изглежда веган диета може да помогне на енергийните ви нива. Растителните храни са по-лесни за смилане от тялото ви, което означава, че не е толкова претоварено. Когато храносмилателната ви система работи твърде усилено, можете да се почувствате летаргични и ниско енергични. Следователно спазването на веганска диета може да означава, че нивата ви на енергия са по-високи и може да забележите, че сте по-продуктивни през деня.

10. Костите ви могат да се счупят по-лесно.

© Depositphotos.com

Веганската диета може да означава, че можете да имате по-ниско ниво на калций и витамин D в сравнение с невеганите. Това може да ви постави в по-висок риск от остеопороза – състояние, в което костната ви плътност е по-ниска и това може да доведе до по-чести и лесни счупвания, според ново проучване, направено от Оксфорд. То казва, че това е отчасти защото веганите имат по-нисък индекс на телесната маса, съответно е по-вероятно да се получат фрактури на бедрата, краката и прешлените.

No Comments Yet

Comments are closed