10 храни, възхвалявани от милиони като здравословни, които всъщност носят повече вреда, отколкото полза

Здравословните храни, пълни с обещания, се увеличават и са по -популярни от всякога. Рекламните гении правят магията си, за да ни привлекат да вярваме, че продуктите, които купуваме, са добри за нас. Но някои така наречени здравословни храни носят повече вреда, отколкото полза. Ние решихме да разберем кои здравословни храни не са толкова невинни, колкото си мислим. Колко от тях консумирате всеки ден като част от вашата здравословна диета?

10. Плодов сок

© Pixabay, © Depositphotos

Този плодов сок, който всички обичаме, всъщност не е направен от плодове – просто вкусни химикали, които придават перфектния цвят и вкус на плодовете. На практика пием вода с вкус на плодове, пълна със захар. Дори ако сами правите сок от 100% пресни плодове, той също не е толкова здравословен, защото сте извадили всички полезни неща (фибри). Остава само захарта. Освен ако не искате да наддадете на тегло, просто яжте плодовете.

9. Гранола барове

© Depositphotos

Няма значение дали любимата ви закуска от гранола съдържа ядки и плодове или е с високо съдържание на фибри. Почти всички те имат високо ниво на захар и изненадващо ниско ниво на хранителни вещества. Ако търсите наистина здравословна закуска, изберете ябълки или бадеми (сурови!).

8. Боб от консерва

© Depositphotos

Фасулът е страхотен, тъй като е с високо съдържание на фибри. Освен това те са невероятен източник на протеини на растителна основа. Това не се отнася за боба в консерва. Любимата ви консерва е просто смес от боб, захар, натрий и други добавки. Избягвайте ненужните калории и сварете боба си у дома.

7. Гевреци

© Depositphotos

Гевреците, здравословната закуска за всички времена, възхвалявана от милиони хора по целия свят като твърда нискомаслена хрупкавост, се оказват лишени от хранителна стойност. Те също имат високи нива на натрий и почти никакви протеини. Ако желанието е толкова голямо, от време на време можете да комбинирате гевреци с храна с високо съдържание на протеини и фибри (нискомаслено сирене или ябълка).

6. Зеленчуков чипс

© Depositphotos

Не се изненадвайте да разберете, че действителното вегетарианство във вегетарианския чип е толкова малко, тънко и силно обработено (без значение дали е печено или пържено), че хранителната стойност от него просто изчезва. Консумирайте на сурови зеленчуци!

5. Преработени храни без мазнини и ниско съдържание на мазнини

© Depositphotos, © Flickr

Наситените мазнини бяха обявени за враг и производителите на храни побързаха да ги премахнат от продуктите си. Проблемът е, че храната няма добър вкус, когато мазнината се отстрани, така че производителите намериха просто решение: добавяне на повече захар. Наситените мазнини са относително безвредни, но захарта не.

4. Оризови крекери

© Depositphotos

Пухкавите, ефирни оризови бисквити са избор номер едно за милионите, които се опитват да отслабнат. Тези не толкова невинни крекери нямат фибри и протеини и се считат за лека закуска с високо съдържание на въглехидрати (високо съотношение на въглехидратите в сравнение с теглото им). Добавяте калории, без да се чувствате сити.

3. Спортни напитки

© Depositphotos

Спортната напитка не е нищо повече от ароматизирана вода със захар и електролити (сол), която е полезна за трениране на спортисти. Обикновените хора всъщност не се нуждаят от допълнителна сол, а само малцина се нуждаят от течна захар. Ако не планирате епична дълга тренировка, тогава приемайте добрата стара вода.

2. Ядки

© Depositphotos, © Pixabay

Не се побърквайте по ядките може да звучи смешно, но е истина. Ядките са здравословни, когато се консумират умерено, а приблизително 6 ядки ще ви дадат всички необходимо и трябва да ви накарат да спрете да се чувствате гладни. Повече ядки = повече калории. Забравете за всички ароматизирани ядки (солени, захарни, печени). Те трябва да са сурови. Не са сурови? Без ползи.

1. Преработени органични или безглутенови храни

© Flickr, © Depositphotos

„Органичните“ и „безглутенови“ храни се радват на своя разцвет, примамвайки милиони във фен базата си всеки ден. Това, което не се споменава е, че тези органични и безглутенови продукти могат да бъдат с високо съдържание на захар и да съдържат рафинирани и нездравословни масла, които ги превръщат в храни с ниско съдържание на хранителни вещества. Истинските органични и безглутенови храни са пресни плодове и зеленчуци.

No Comments Yet

Comments are closed